"Slovenija želi okrepiti sodelovanje na področju pomorskega prometa. Vzpostavitev redne kontejnerske linije z Luko Koper bi pripomogla k povečanju pomorskega prometa med državama ter povečala možnosti za nadaljnji razvoj trgovine preko Slovenije za zaledne trge," je po srečanju s katarskim ministrom za promet in telekomunikacije dejal Vrtovec. Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v Katarju opravil dvostranska srečanja z emirjem Katarja šejkom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem ter z ministroma za energijo ter promet in telekomunikacije. "Ena od osrednjih točk pogovorov je bila energetika. Po agresiji Rusije na Ukrajino je celotna Evropa pred velikim izzivom, kako diverzificirati dobavo plina. Slovenija je v celoti odvisna od dobave plina iz Rusije. Če želimo diverzificirati dobavo, potem si moramo močno prizadevati za iskanje možnih rešitev," je dejal minister Vrtovec.

Kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, je Vrtovec s katarskim ministrom za energetiko govoril o tem, kako bi lahko do dve ladji na leto iz Katarja pripeljali do slovenskih odjemalcev, in sicer preko LNG-terminalov v severnem Jadranu. "Po pogovoru s katarskim ministrom za energijo se nam odpira možnost, da lahko v kratkem dobavimo katarski plin in si tako zagotovimo fleksibilnost dobav. Seveda moramo najprej zagotoviti proste terminalne zmogljivosti, šele nato lahko sledijo naslednji koraki. Naredili smo velik korak naprej k temu, da diverzificiramo naše dobave plina, saj se tudi Katar zavzema za sodelovanje," je dejal Vrtovec.

Pogovori o redni letalski liniji s Katarjem in krepitvi pomorskega prometa

Srečanje s katarskim ministrom za promet in telekomunikacije je bilo po navedbah slovenskega infrastrukturnega ministrstva namenjeno krepitvi gospodarskih odnosov med obema državama, še posebej na področju letalskega in pomorskega prometa. Kot je po srečanju poudaril minister Vrtovec, sta s sogovornikom spregovorila o možnosti vzpostavitve redne letalske povezave med Katarjem in Ljubljano, saj ima Slovenija, čeprav je ozemeljsko majhna država, primerjalne prednosti zaradi svoje geostrateške lege.

V povezavi s pomorskim prometom sta sogovornika večino časa namenila krepitvi sodelovanja na področju pomorskega prometa prek Luke Koper. "Slovenija želi okrepiti sodelovanje na področju pomorskega prometa. Sodelovanje pri prevozu zabojnikov iz Katarja v Luko Koper bi zagotovo pripomoglo k povečanju prometa med državama ter povečalo možnosti za nadaljnji razvoj Luke Koper ter trgovine preko Slovenije v zaledne trge," je še Vrtovec.

V Katarju pogovori o morebitnih dobavah zemeljskega plina

Pahor priložnost vidi na področju energetike, trajnostnega razvoja in turizma

Minister Vrtovec se v Katarju mudi v okviru dvodnevnega uradnega obiska predsednika Boruta Pahorja v tej državi. Obisk je namenjen nadaljnji krepitvi političnih in gospodarskih odnosov, predvsem na področju energetike in zelenega prehoda. V delegaciji je še minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Sorodna novica Pahor in Al Tani za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Katarjem

Drugi dan obiska se je predsednik Pahor srečal z generalnim direktorjem katarskega Sklada za razvoj Kalifo al Kuvarijem. Pogovor je bil namenjen krepitvi sodelovanja sklada s slovensko Ustanovo za krepitev človekove varnosti - ITF, so sporočili s predsednikovega urada. Pahor se je al Kuvariju zahvalil za katarski prispevek pri postavitvi mošeje v Ljubljani, izrazil pa je tudi podporo delovanju ustanove ITF in upanje, da bodo pogovori med ITF-om in katarskim skladom glede projektov uspešni in bosta ustanovi lahko še bolj sodelovali pri humanitarnih projektih.

Pahor je imel ob tem tudi uvodni nagovor na otvoritvi foruma o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Katarjem, ki ga je organiziral center Qatar Leadership. Pahor je poudaril odločitev emirja, da kmalu obišče Slovenijo, še prej pa naj Slovenijo obiskala poslovna delegacija, ki bo preučila konkretne oblike sodelovanja. Povedal je, da si Slovenija želi vsestransko okrepiti sodelovanje s Katarjem, priložnosti so predvsem na področju energetike, trajnostnega razvoja, turizma in v obliki naložb, pa tudi v kulturi in športu.

S katarskega zunanjega ministrstva so ob tem sporočili, da je vodstvo države zelo zadovoljno s sodelovanjem s Slovenijo, predvsem na področju gospodarstva, naložb in energetike. Konstruktivni pogovori s slovensko delegacijo so po navedbah ministrstva potekali tudi o različnih kriznih dogajanjih po vsem svetu.