Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo
Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo

"Gre za pomembno stvar, če se želi Luka širiti in razvijati," je dejal Vrtovec in spomnil, da je država konec lanskega leta po dolgih pogajanjih od občine Ankaran odkupila zemljišči ali t. i. kaseti 6A in 7A, ki sta po državnem prostorskem načrtu namenjeni razvoju Luke. Za zemljišči v bližini novega priveza ro-ro je zdaj treba urediti status koncesijskega območja.

Predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast, ki je vodenje družbe prevzel decembra lani, je povedal, da si želijo, da bi čim prej ustrezno uredili še ankaranski kanal in tudi s tem sprostili določene koncesijske površine. "Izziv je glede določenih nepremičnin, verjamemo, da se bo zadeva z občino Ankaran v doglednem času uredila," je dejal.

Koper: dopolnjen osnutek občinskega prostorskega načrta

Mestna občina Koper je sicer v ponedeljek razgrnila dopolnjen osnutek občinskega prostorskega načrta (OPN) in okoljsko poročilo za OPN. Po besedah koprskega župana Aleša Bržana so v njem iskali razvojne priložnosti občine kot celote in opredelili širša območja z različnimi potenciali. Predviden je nadaljnji razvoj pristaniške in podpornih dejavnosti.

"Dejstvo je, da bo Koper zaradi svoje lege, tradicije, potreb, znanja in izkušenj ostal pomembno transportno in logistično središče v tem delu Evrope. Zato smo tudi v osnutku OPN predvideli in omogočili nadaljnji razvoj pristaniške in podpornih dejavnosti," je napovedal župan.

Koprska občina bo do 31. marca izpeljala 15 javnih obravnav, javnost bo na predlog lahko podala svoje pripombe in predloge.

Vrtovec si je z vodstvom Luke ogledal napredek naložbe v južni del prvega pomola, seznanili so ga tudi z dejavnostmi, povezanimi s podaljšanjem pomola na severnem delu, kjer družba začenja projektirati. Ko bodo končali to naložbo, se bo letna zmogljivost terminala povečala na 1,5 milijona kontejnerskih enot, do leta 2025 pa jo želijo dvigniti na dva milijona enot, je povzel Napast.

"Luka ima vso podporo države tudi pri preostalih naložbah," je zagotovil minister. Pohvalil je delo zaposlenih, ki po njegovih besedah sooblikujejo razvoj družbe. Luko Koper je označil za "naša vrata v svet", odločitev, da gradi na kontejnerskem pretovoru, pa za pravilno. "Sedanje naložbe so zelo pomembne, da se zagotovi nadaljnja konkurenčna prednost pri pretovoru, ki jo Luka že ima," je menil.

Sogovornika sta govorila o drugem tiru, Vrtovec pa je poudaril naložbe v preostalo železniško infrastrukturo in pri tem omenil dela na progi med Ljubljano in Divačo. Ker so skladiščne zmogljivosti Luke zasedene, so govorili tudi o načrtih v Beltincih, kjer zadeve še proučujejo. Minister je prepričan, da je za naložbe Luke na voljo dovolj sredstev, tudi evropskih.

Luka Koper bo širila skladiščne površine