Foto: Reuters
Foto: Reuters

Peking si v zadnjem obdobju močno prizadeva okrepiti lasno industrijo čipov ter razviti napredne vojaške sisteme. Novica iz ZDA prihaja nekaj dni pred velikim kongresom kitajske partije, na katerem naj bi si kitajski predsednik Ši Džinping zagotovil zgodovinski tretji mandat.

Pravila ameriškega ministrstva za trgovino vključujejo prepoved izvoza nekaterih čipov, ki se uporabljajo v superračunalnikih in pri razvoju umetne inteligence, in zaostrovanje zahtev pri prodaji opreme za izdelavo čipov. Prav tako bi lahko preprečila dobavo čipov Kitajski iz drugih držav, v katerih podjetja za njihovo proizvodnjo uporabljajo ameriško tehnologijo. Cilj je preprečiti kitajski vojski, obveščevalnim in varnostnim službam pridobitev občutljive tehnologije, ki jo lahko uporabijo za razvoj orožja, je pojasnilo ministrstvo.

Kitajska je "usmerila vire v razvoj superračunalništva in želi postati vodilna v svetu v umetni inteligenci do leta 2030", je spomnil Thea D. Rozman Kendler z ameriškega ministrstva za trgovino. "Te sposobnosti uporablja za opazovanje, sledenje in nadzor lastnih državljanov in vojaško modernizacijo."

Pentagon je pred le nekaj dnevi dodal novih 13 kitajskih podjetij, vključno s proizvajalcem dronov DJI in podjetjem za izdelavo nadzorne opreme Zhejiang Dahua Technology, na črni seznam družb, povezanih s kitajsko vojsko.

Peking: Washington skuša zatirati kitajska podjetja

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning se je na nove omejitve pri izvozu čipov odzval z izjavo, da skuša Washington "zlonamerno blokirati in zatirati kitajska podjetja". Poteza ZDA "krši pravila mednarodnega gospodarstva in trgovine" ter bo ob kitajskih podjetjih prizadela tudi ameriška, je dodal.

Kitajska in ZDA so v ostri tekmi za tehnološko prevlado na področju čipov. Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta podpisal milijardni program krepitve domače proizvodnje čipov ter drugih visokotehnoloških sektorjev, ki bi ZDA omogočili samozadostnost na tem področju.

Nova pravila prihajajo v že tako težkem času za industrijo čipov, ki se spopada s strmim pomanjkanjem povpraševanja po delih za osebne računalnike in pametne telefone. V petek so delnice številnih največjih svetovnih proizvajalcev čipov močno padle.