Foto: BoBo
Foto: BoBo

Aprila je bil pod okriljem sindikata Mladi plus ustanovljen sindikat dostavljavcev, ki delajo za platformi Wolt in Glovo. Sindikat je obe platformi 26. aprila pozval k pristopu k pogajanjem za sklenitev kolektivne pogodbe, ki bi urejala položaj dostavljavcev. Rok za odgovor je določil 9. maj, v nasprotnem primeru je napovedal stopnjevanje sindikalne dejavnosti.

"V pismu nas pozivate, da pristopimo h kolektivnim pogajanjem, za kar trenutno, v modelu sodelovanja s samozaposlenimi dostavnimi partnerji, ne obstaja pravna podlaga," so zapisali v podjetju Wolt. Kot so v sindikatu Mladi Plus pojasnili za MMC, so podoben odgovor prejeli tudi od podjetja Glovo.

Odgovore Wolta in Glova, iz katerih izhaja, da družbi ne želita pristopiti k pogajanjem, so prejeli danes. "V svojih odgovorih celo lažejo in zavajajo, saj se pretvarjajo, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljavcev in začetek kolektivnih pogajanj," so navedli v sindikatu, ki je nad odgovoroma razočaran.

Po navedbah sindikata ne drži, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljavcev in začetek kolektivnih pogajanj, saj "je organiziranje delavk in delavcev osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana z ustavo", ena od osnovnih nalog sindikatov pa je sklepanje kolektivnih pogodb. "Sindikat Mladi plus je tako legitimen, reprezentativen in pravno priznan zastopnik interesa svojih članov in članic, kar so tudi dostavljavke in dostavljavci," so poudarili.

Odgovora Wolta in Glova razumejo kot jasen napad na sindikalno organiziranje in proti temu se bodo, kot poudarjajo, borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi. O položaju so že obvestili tudi Evropsko konfederacijo sindikatov in preostale pristojne institucije, so še sporočili iz sindikata, kjer pa za zdaj niso pojasnili, na kakšen način bodo stopnjevali sindikalno dejavnost.

Dialog z dostavljavci bodo nadaljevali "individualno in v skupinah"

Sindikat Mladi plus na slabe razmere dostavljavcev pri obeh platformah za dostavo opozarja že dalj časa, za sindikalno organiziranje pa so se, kot so pojasnili aprila, odločili zaradi dodatnega poslabšanja njihovega položaja.

V Woltu so pojasnili, da so se s sindikatom Mladi Plus nazadnje srečali marca. "Takrat smo pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpiramo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov," so zapisali.

Dodali so še, da se jim zdi zadovoljstvo dostavljavcev izjemnega pomena, zato bodo nadaljevali dialog z njimi tako individualno kot v skupinah.

V Woltu hkrati zagotavljajo, da neprestano spremljajo povratne informacije dostavljavcev in skrbijo za izboljševanje delovnih razmer. Februarja so uvedli nov plačilni model, zadnja raziskava, opravljena v letošnjem prvem četrtletju, pa je pokazala, da večina dostavljavcev ceni prilagodljivost in svobodno izbiro delovnega časa, tri četrtine pa jih tega dela ne bi več opravljalo, če bi bil pogoj zanj redna zaposlitev.

V Glovu pa so se odzvali, kot poroča STA, da so skrbno preučili zahtevo za začetek kolektivnih pogajanj. Ugotovili so, da pravne podlage za to ni. "Iz veljavne zakonodaje po našem razumevanju namreč izhaja, da 'združenje' samozaposlenih ne more biti stranka kolektivne pogodbe, poleg tega pa tudi niso izkazani pogoji reprezentativnosti 'združenja' samozaposlenih, ki je potrebna za splošno veljavnost morebitne kolektivne pogodbe. Osebe, ki se povezujejo v okviru predmetnega 'združenja', so namreč, kot razumemo, samozaposleni uporabniki platforme (dostavljavci)," so navedli.

Ob tem so v Glovu zatrdili, podjetje vzdržuje odprt dialog z dostavljavci. Spomnili so, da so konec lanskega leta v Sloveniji predstavili t. i. zavezo dostavljavcev, s katero želijo ustvariti pozitivne učinke za vse dostavljavce. Še naprej pa so, kot trdijo, pripravljeni na pogovore za urejanje položaja dostavljavcev.

Glovo in Wolt zavrnila sindikat