Skupnostnim elektrarnam so naklonjeni tudi distributerji, ki napovedujejo posodobitve omrežij, kar bo omogočilo nove priključitve sončnih elektrarn. Foto: BoBo/Bor Slana
Skupnostnim elektrarnam so naklonjeni tudi distributerji, ki napovedujejo posodobitve omrežij, kar bo omogočilo nove priključitve sončnih elektrarn. Foto: BoBo/Bor Slana

Zahtevne razmere na energetskem trgu povečujejo tudi zahteve po neodvisnosti in samooskrbi. V Hrastniku na tem področju orjejo ledino, na tamkajšnji šoli namreč nastaja prva skupnostna sončna elektrarna. "Sistem bo funkcioniral podobno kot individualna samooskrba. Tisti, ki iz različnih razlogov ne morejo postaviti sončne elektrarne na lastni strehi – ali ker ne živijo v hiši ali ker nimajo dovolj sredstev –, bodo tu imeli svoj delež sončne elektrarne in si tako zagotovili svojo letno porabo električne energije," je za Radio Slovenija pojasnil Tomi Tkalec iz društva Focus.

Spodbudam bo v Sloveniji namenjen tudi evropski denar. "Za razvoj lokalnih samooskrbnih skupnosti, ki slonijo samo na obnovljivih virih energije, nameravamo porabiti kar 29 milijonov evrov. To je delež, ki ga bomo sofinancirali kot država," je napovedala državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Tina Seršen.

Sorodna novica Za samooskrbne sončne elektrarne največja ovira pridobitev soglasja za priklop na omrežje

Distributerji so skupnostnim elektrarnam naklonjeni. Napovedali so posodobitve omrežij, kar bo omogočilo nove priključitve sončnih elektrarn. "Aktivno komuniciramo z ministrstvom ob izgradnji malih fotovoltaičnih sistemov v povezavi s hranilniki energije," je povedal predsednik uprave družbe Elektro Celje Boris Kupec.

"Slovenija je v samem vrhu, svetovnem, ne samo evropskem. Praktično so izpadi dobave električne energije minimalni. Tako zanesljivo, kot je to v Sloveniji, je malokje po svetu," pa je poudaril Gorazd Ažman iz Elesa. "Pričakujem, da bo ta motiv, tudi ko bomo imeli več energetskih skupnosti, ostal – da smo povezani. Ker tu nastanejo neke sinergije, enkrat nekje sonce sije, drugod ne sije," je dodal.

Za trenutno stabilnost zagotavljanja električne energije pa so pri nas še vedno potrebni tradicionalni energetski viri.