Ekipa Arcturja med obiskom superračunalniškega centra v Barceloni, ki se nahaja v cerkvi iz 19. stoletja. Foto: Arhiv Arcturja
Ekipa Arcturja med obiskom superračunalniškega centra v Barceloni, ki se nahaja v cerkvi iz 19. stoletja. Foto: Arhiv Arcturja

Družba je začela nove projekte, v katerih z uporabo naprednih tehnologij že orjejo ledino na področjih zdravja in turizma.

Raziskovanje in razvoj ključna za odpornost turizma

Med pandemijo smo lahko videli, kakšne multiplikativne učinke ima turizem na skorajda vsa področja našega življenja. Pri tem pa napačne odločitve, sprejete čez palec, lahko vodijo do dolgoročnih negativnih učinkov. Trajnostnega turizma tako ni mogoče graditi v odvisnosti od velikih, globalnih platform, ki se malodane požvižgajo na učinke v lokalni skupnosti, s katero največkrat ne delijo podatkov. Evropska komisija je zato razpisala posebne razpise za strokovnjake, ki bodo tudi za turizem postavili pravila in priporočila za učinkovito upravljanje podatkov.

“Arctur je kot iniciator in nosilec največjega raziskovalno razvojnega projekta v zgodovini države, posvečenega turizmu, postal s Turizmom 4.0 del zmagovalnega konzorcija DATES, na kar smo zelo ponosni,” je povedala Urška Starc Peceny, vodja oddelka Turizem 4.0. Ta je med drugim že med prijavo zbral 25 pisem podpore ministrstev in podobnih institucij, ki bodo v sodelovanju z Evropsko komisijo sokreirali smernice in identificirali potrebe, ki jih bo EU v prihodnje razvijal in jim namenil finančna sredstva. Projekt sta podprla tudi Direktorat za turizem (MGRT) in Slovenska turistična organizacija, ki bosta tako imela dostop in besedo pri soustvarjanju in možnost hitrega uresničevanja v Sloveniji. Odlična priložnost take navezave je lahko nedavno napovedan razvoj informacijskega središča STO-ja, ki bo meril utrip slovenskega turizma in pomagal usmerjati razvoj v pravo smer.

Medtem ko se osredotočamo na digitalizacijo, pa ne pozabimo, da v resnici sploh ne gre za stroje, ampak za spremembo v razmišljanju ljudi. Pod vodstvom Arcturja je bilo tako razvito orodje DRI (Digital Readiness Index) za merjenje digitalne zrelosti turističnih podjetij. Z izpolnitvijo vprašalnika vsako podjetje prejme poročilo o svoji digitalni zrelosti ter priporočila, kje in kako se izboljšati. Uporaba orodja predstavlja podjetjem tudi prednost pri pridobitvi dodatnega sofinanciranja za lastne projekte na področju digitalizacije v višini 8000 EUR.

Z naprednimi tehnologijami tudi v boju proti raku

Po podatkih Mednarodne agencije za raziskave raka IARC iz leta 2020 je rak dojk najpogosteje diagnosticirana vrsta tumorja na svetu. S to boleznijo je bilo diagnosticiranih 2,3 milijona žensk, 685.000 pa jih je umrlo. Tudi podatki Registra raka za Slovenijo iz leta 2018 pričajo o visokem številu obolelih: za rakom dojke je tega leta zbolelo 1.527 ljudi, vsako leto pa zboli skoraj 1.300 žensk. Zato je zgodnje odkrivanje bolezni nujno, saj je preživetje pet let po pravočasni diagnozi kar 90-odstotno.

“V okviru prestižnega projekta QUSTom (Quantitative Ultrasound Stochastic Tomography) razvijamo revolucionarno metodo zgodnjega odkrivanja raka na dojki, ki temelji na tridimenzionalnih ultrazvočnih posnetkih, ki jih obdelamo s superračunalnikom in potem z umetno inteligenco zelo natančno določimo verjetnost prisotnosti rakavih tvorb. Tovrstna tehnologija je bistveno manj invazivna za ženske kot mamografija, saj je ultrazvok praktično neškodljiv za človeško telo, sam postopek pa bistveno prijetnejši. Poleg tega postopek ne zahteva prisotnosti zdravnika, kar bistveno vpliva na ceno in bo lahko pregled opravil večji odstotek ženske populacije,” je povedal Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur.

Konzorcij partnerjev koordinira Barcelona Supercomputing Center, eden največjih evropskih superračunalniških centrov. Poleg Arcturja pri projektu sodelujejo še Karlsruher Institut für Technologie, Vall d'Hebron Research Institute - VHIR, FrontWave Imaging in Imperial College London. Projekt je bil med 868 prijavami izbran na prvem razpisu programa EIC Pathfinder Open - Evropskega sveta za inovacije (EIC), ki podpira najbolj prodorne, inovativne ideje, ki imajo potencial postavljanja novih standardov in oblikovanja novih trgov v mednarodnem prostoru.

Arctur pa je del še enega prebojnega projekta s področja umetne inteligence v medicini. Šest milijonov evrov vreden projekt CLASSICA, ki ga vodi University College Dublin, bo premikal meje pri endoskopskih operacijah rakavih obolenj, saj bo računalnik z analizo videosignala različnih valovnih dolžin v realnem času pomagal kirurgu prepoznavati rakave tvorbe med samo operacijo. Arctur je kot edini tehnološki partner zadolžen za razvoj sistema, klinično preverjanje tehnologije pa bo potekalo v petih različnih centrih za raziskave raka v Evropski uniji. Ta dodatna pomoč bo s kirurgovo presojo in strokovnim znanjem bistveno zmanjšala postoperativne zaplete in zmanjšala tveganje za ponovitev bolezni.