Za slovensko gospodarstvo je bistvena njegova konkurenčnost na evropskem in drugih svetovnih trgih, vključno s statusom Slovenije kot pomorske države, poudarjajo v hramu slovenskega gospodarstva.
Za slovensko gospodarstvo je bistvena njegova konkurenčnost na evropskem in drugih svetovnih trgih, vključno s statusom Slovenije kot pomorske države, poudarjajo v hramu slovenskega gospodarstva. "Mejni spor, kot je naš, ni prvi in zadnji v civiliziranem svetu, vsak arbitražni sporazum pa je pristanek na določen kompromis," pojasnjujejo. Foto: MMC RTV SLO
Dobri in urejeni sosedski odnosi so osnova za uspešno gospodarsko sodelovanje med dvema državama. Foto: EPA
Poleg tega, da se razreši vprašanje meje, si slovenski gospodarstveniki željo še, da tudi Hrvaška čim prej postane članica EU. Izpolnitev obeh ciljev bi po njihovih besedah bistveno olajšala sodelovanje podjetij z obeh strani meje. Foto: EPA

Hrvaška sodi med največje zunanjetrgovinske partnerice naše države z dolgo tradicijo in tesnimi stiki. Dvostranska blagovna menjava med državama je lani dosegala blizu 1,9 milijarde evrov. Pri tem je slovenski izvoz presegel 1,2 milijarde evrov, uvoz pa je bil vreden 630 milijonov evrov. "To je več kot očiten kazalnik pomembnosti hrvaškega tržišča za Slovenijo in nasprotno," poudarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije.

Trenja zavirajo gospodarstvo
Zato na GZS-ju še posebej podpirajo ureditev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Zaostritve odnosov med državama namreč na politični ravni povzročajo trenja, ki zavirajo in otežujejo sicer odlično gospodarsko sodelovanje. Ob večjih zapletih in krizah se namreč pojavijo pozivi k bojkotu slovenskih izdelkov, pa tudi k uporabi orožja. "To ni zdravo ne za gospodarske ne za širše družbene odnose," menijo v GZS-ju.

Še toliko bolj problematične so takšne razmere v časih, ko se večina držav, tudi Slovenija in Hrvaška, še vedno spopadajo s posledicami gospodarske in finančne krize. Zdaj je skrajni čas, da se vprašanje meje reši na miren način. To bo zagotovo imelo dodatne pozitivne učinke na gospodarsko sodelovanje, hkrati pa bo tudi okrepilo položaj obeh dežel v območju jugovzhodne Evrope, ugotavljajo v GZS-ju.

"Želimo si dobrih odnosov med državama"
Tudi drugi gospodarstveniki se strinjajo, da so dobri sosedski odnosi temelj uspešnega gospodarskega sodelovanja. Naša južna soseda pomeni pomemben trg za največjega slovenskega trgovca. Mercator ima na Hrvaškem od pet- do šestodstotni delež, po prevzemu Getroja pa je njegov ocenjeni tržni delež približno devetodsoten. Mercatorjeva hrvaška družba skupaj z Modiano in Intersportom zaposluje približno 4.200 hrvaških državljank in državljanov. "V Mercatorju si vsekakor želimo dobrih sosedskih odnosov s Hrvaško, saj so urejeni odnosi med državama tudi osnova za dobro gospodarsko sodelovanje," poudarjajo v družbi.

Trimo posluje na Hrvaškem že od leta 2001 preko hčerinske družbe. Družba trenutno na Hrvaškem izvaja več projektov, med njimi so trgovski centri, proizvodni objekti in nove poslovne zgradbe. "Kakršna koli bo rešitev v zvezi z arbitražnim sporazumom, bo to imelo vpliv tudi na poslovanje podjetij, posebej kratkoročno. Rešitev mejnega vprašanja je pomembna za obe državi," meni glavna direktorica Trima Tatjana Fink.

Poslovne težave so posledica gospodarskih razmer
Predsednik upravnega odbora Skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček pa poudarja, da Hrvaška ostaja ena izmed najpomembnejših poslovnih partneric. "Slovenska podjetja ne beležimo negativnega poslovnega okolja. Poslovne težave, ki jih imajo posamezna podjetja, so posledica ekonomskih razmer," je dejal.

Sicer pa trenutne politične napetosti med državama bistveno ne vplivajo na poslovanje podjetij, meni Pavček ter dodaja, da je po njegovem mnenju arbitražni sporazum najboljša in trajna rešitev za obe državi. "Menim, da bi bila kakršna koli druga oblika reševanja mejnega vprašanja, na primer dvostranski dogovor, manj ugodna in bi dolgoročno ena ali druga stran preveč politično izgubila," še pravi sogovornik.