Gradbena jama v okviru Tobačne. Foto: BoBo
Gradbena jama v okviru Tobačne. Foto: BoBo

Za nakup smo pripravljeni odšteti 36,2 milijona evrov, vendar nam ni uspelo predložiti bančne garancije. Nemška banka na račun v Sloveniji namreč še ni nakazala 1,15 milijona evrov.

Podjetnik Vincenc Grabnar

Stečajni upravitelj družbe Imos-G, ki išče kupca za stanovanjsko-poslovni kompleks Tobačna mesto v Ljubljani, je prejel dve popolni ponudbi, dve ponudbi pa sta bili kot nepopolni izločeni. V torek je sicer stečajni upravitelj, ki je izklicno ceno postavil pri 23 milijonih evrov, sporočil, da je prejel pet ponudb, vendar pa je danes ugotovil, da je bila ena posredovana dvakrat. Kdo bo na koncu izbran za kupca, še ni jasno, saj mora preveriti še ustreznost bančne garancije in drugih pogojev.

Pri izbiri najugodnejšega ponudnika bo upravitelj izbral ponudbo, v kateri bo ponujena cena najvišja izmed ponujenih cen vseh ponudnikov.

Po informacijah časopisa Delo je bila med prispelimi ponudbami spet tudi tista slovenskega izseljenca v Nemčiji Vincenca Grabnarja, ki bi skupaj z nemškimi vlagatelji prek družbe VG Dienstleistungen kompleks kupil za 36,2 milijona evrov, vendar pa jo je Erman izločil. Ponudnik namreč še ni predložil bančne garancije.

"Za nakup smo pripravljeni odšteti 36,2 milijona evrov, vendar nam ni uspelo predložiti bančne garancije. Nemška banka na račun v Sloveniji namreč še ni nakazala 1,15 milijona evrov," je za Delo pojasnil Grabnar in dodal, da bodo skušali svojo ponudbo še dopolniti, če bo stečajni upravitelj to sprejel.

Tobačna na prodaj kot celota
Kompleks je tudi tokrat na prodaj kot celota. Predviden je na območju nekdanje tobačne tovarne med Tržaško in Bleiweisovo cesto v Ljubljani in obsega 49 nepremičnin, pri čemer je pri dveh manjših zemljiščih Imos-G četrtinski lastnik. Predvidena je gradnja okoli 600 stanovanj v devetih stolpnicah, v katerih bi bili tudi trgovski in poslovni prostori, ter hotela s kongresno ponudbo.

Stečajni upravitelj je že konec lanskega leta objavil podobno vabilo, vendar interesa ni bilo. Še pred tem pa je na poziv prispelo 15 nezavezujočih ponudb, najvišji sta po pozivu za izboljšanje oddali nemška družba VG Dienstleistungen in bosanska družba MG Mind, in sicer 23 milijonov evrov.

Brez izboljšanja ponudb
Upravitelj ju je pozval k izboljšanju ponudb v obliki pogajanj oz. dražbe, na kateri je bila izklicna cena postavljena pri 24 milijonih evrov, a se ponudnika pogajanj nista udeležila. Sledilo je zbiranje zavezujočih ponudb po izhodiščni ceni 26,5 milijona evrov, a ni prispela nobena ponudba.

Upniški odbor je lani podprl predlog upravitelja za prodajo premoženja kot celote, pri čemer pa ga je pozval, naj pripravi strategijo prodaje, ki bo vključevala tudi možnost prodaje po delih ali prenos premoženja na upnike.

Za nakup smo pripravljeni odšteti 36,2 milijona evrov, vendar nam ni uspelo predložiti bančne garancije. Nemška banka na račun v Sloveniji namreč še ni nakazala 1,15 milijona evrov.

Podjetnik Vincenc Grabnar