Foto: Vlada RS, zajem zaslona
Foto: Vlada RS, zajem zaslona

"Pri ukrepih smo sledili sosednjim državam – Avstriji, Italiji ... –, ki prav tako zaostrujejo ukrepe. Med drugim smo predlagali spremembe v gostinstvu. Dovoljena je samo sedeča strežba med 5. in 22. uro, kar pomeni, da se zadnja pijača in hrana lahko postrežeta in zaračunata ob 22. uri. Gostinci morajo ob vhodu navesti, koliko ljudi je lahko v prostoru. Ta številka ni omejena z odlokom. Navedena je z uporabnim dovoljenjem in odvisna od postavitve miz in stolov. Maske so obvezne, razen pri jedi. Obvezen je PCT-pogoj, prepovedan je ples, slavja prav tako. Začasno so zaprte diskoteke in nočni bari, lokali z živo glasbo, obrati, namenjeni plesu in druženju. Kljub temu je po 22. uri dovoljena dostava hrane in osebni prevzem," je na vladni novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Natančneje je tudi pojasnil, kaj v bistvu 15. člen novega protikoronskega odloka pravzaprav prepoveduje. "Prepoveduje zbiranja ljudi, javna zbiranja, shode, prireditve. Gre za prireditve, ki jih je treba predhodno prijaviti in so začasno prepovedane. Začasno niso dovoljeni sejmi in kongresi, so pa dovoljeni posebni dogodki za zaprt krog udeležencev, konference, izobraževanja, kongresi za zaposlene," je navedel Zajc.

PCT-pogoj za kupce, kot je poudaril, ni nujen za živilske trgovine in trgovine z nujnimi potrebščinami zunaj trgovskih središč. Mora pa se upoštevati število kupcev glede na kvadraturo trgovin, ki znaša 10 kvadratnih metrov na kupca. "Sem sodijo tudi prodajalne s kozmetičnimi, medicinskimi in toaletnimi izdelki, kot so optiki, lekarne," je dejal in dodal, da je na bencinskih črpalkah PCT-pogoj še vedno obvezen, vendar zgolj v notranjosti, zunaj pa ne.

Poostren nadzor tržnih inšpektorjev

Tržni inšpektorat je izvrševal poostren nadzor izpolnjevanja PCT-pogoja tudi v soboto in nedeljo. Inšpektorji so opravili 170 nadzorov, od tega 153 na področju trgovinske dejavnosti. Z ustno odločbo so prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti na treh bencinskih črpalkah in v treh prodajalnah, ker niso zagotavljale preverjanja PCT-pogoja.

V primerih, ko se je preverjanje PCT-pogoja izvajalo na način, da se ni vpogledalo v dokazila oziroma se ni izvajalo na vstopni točki, pa je bilo trgovcem izrečenih 30 opozoril, da odpravijo nepravilnosti.

V noči s sobote na nedeljo je bil izveden nadzor glede izpolnjevanja PCT-pogoja tudi v 17 nočnih klubih na območju Ljubljane in Kopra. Nočni klubi so po ugotovitvah inšpektorata poslovali v skladu s sprejetimi odloki, razen v enem primeru, ko ni bilo zagotovljeno preverjanje PCT-pogoja, zato je bila izrečena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti.

V preostalih primerih so varnostne službe pregledovale tako osebne dokumente kot tudi dokazilo PCT, prav tako je bilo povsod zagotovljeno, da maksimalno število gostov ni bilo preseženo, so še po poročanju STA-ja sporočili z inšpektorata.

Turistični boni za zdaj ne bodo podaljšani

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu je glede usode turističnih bonov, ki jih precej še ni bilo izkoriščenih, dejal, da glede bonov še ni bila sprejeta nobena odločitev, ali se podaljšujejo ali ne. "Turistični boni so bili izkoriščeni v 80-odstotnem deležu, boni 21 v 60 odstotkih. Tako da v tem trenutku ne govorimo o kakšnem podaljšanju za zdaj. Na ministrstvu spremljamo, kaj se dogaja na terenu in če bo potrebna kakšna pomoč, se bomo odločali na ravni vlade," je dejal.

Turistični sektor pa po njegovih besedah lahko v prihodnjih dneh pričakuje še enkratni dodatek za turizem, ki je bil napovedan ob sprejetju interventnega zakona: "Tukaj bo šlo za evropska sredstva in za tista podjetja, ki jim je promet v letu 2020 upadel za vsaj 65 odstotkov v primerjavi z letom 2019."

Turistična vodenja so (še) dovoljena

Zajc je na vprašanje, ali je dovoljeno turistično vodenje skupin, glede dejstva, da so prepovedani shodi oz. druženje, odgovoril, da turistično vodenje ni prepovedano, le vodiči morajo izpolnjevati PCT-pogoj. Tam, kjer ni razdalje meter in pol med ljudmi, pa morajo vsi obvezno nositi maske tudi na prostem.