Tudi od Črnega Kala do Kopra bo gradil Kolektorjev konzorcij. Foto: Pixabay
Tudi od Črnega Kala do Kopra bo gradil Kolektorjev konzorcij. Foto: Pixabay

Pred kratkim smo razkrili, da je 2TDK za supernadzornika pri gradnji milijardnega projekta drugi tir izbral podjetje z zgolj dvema zaposlenima. Še več, Mind Inženiring je bilo tudi edino podjetje, ki se je sploh prijavilo na dva milijona evrov vreden mednarodni razpis. Kako je to mogoče?

Naročnik 2TDK je razpis v Uradnem listu Republike Slovenije in Evropske unije objavil decembra lani. Naročilo je bilo odprto skoraj dva meseca, ponudbo pa je oddalo neznano podjetje iz Ormoža.

Odgovor, zakaj le eno podjetje, se običajno skriva v ceni. Preveč dela za premalo denarja? "To zavračam, 1,9 milijona evrov je visok znesek za tovrstni nadzor. Tako da to ni res," je za TV Slovenija odgovoril Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK.

Sorodna novica Supernadzor nad gradnjo 2. tira minipodjetju z dvema zaposlenima?

Batista: Prenizka ponudba za tuje strokovnjake

A nekdanji direktor DDC-ja, zdajšnje Družbe za infrastrukturo po pregledu razpisne dokumentacije problematizira prav ceno. "Naročnik je predvidel približno od 50 do 100 evrov na uro za strokovnjaka, kar je sicer lepa cena za slovenske razmere, vsaj za inženirje, ki v Sloveniji niso prav cenjeni, vendar za nekega tujca pa je to absolutno vsaj enkrat, če ne še večkrat prenizka cena, zato tudi ni tuje konkurence," je pojasnil Metod di Batista, nekdanji direktor DDC-ja.

Tudi zahtevana referenca – sodelovanje pri 10-milijonskem poslu, pri tem, da nadziraš milijardni posel, ni ustrezna, pravi član civilnega nadzora nad projektom drugi tir. "Če je investicija 1, moraš ti že dokazati, da si delal nekaj, kar je 0,3. Drugi tak pogoj pa je, da si ti vsaj toliko usposobljen kot tisti, ki ga nadzirajo," je povedal Jadran Bajec iz civilnega nadzora nad izvajanjem projekta drugi tir.

Sicer pa tehničnega in finančnega nadzora ni zahtevala Evropa, kot je bilo večkrat razumeti 2TDK, pač pa Nova Ljubljanska banka. Ko smo na njih naslovili vprašanja v povezavi s supernadzorom, smo prejeli odgovor, da poslovnih odnosov s strankami ne komentirajo. Pa čeprav je ta stranka država in s tem davkoplačevalski denar.

Bo supernadzor 2. tira izvajalo podjetje z dvema zaposlenima?