Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vzrok za občasno gnečo so omejitve zmogljivosti zaradi preprečevanja širjenja covida-19, koriščenje vozovnic za brezplačni prevoz za upokojence, starejše od 65 let, vojne veterane in invalide z evropsko kartico ugodnosti za invalide ter začetek novega šolskega leta, so povzeli na ministrstvu za infrastrukturo.

Kot so dodali, v javnosti kroži ideja o vzpostavitvi rezervacijskega sistema na avtobusih v javnem linijskem potniškem prometu, česar pa ministrstvo ne podpira. Ideja namreč ni združljiva z naravo javnega potniškega prometa in bi pomenila korak nazaj glede na sedanje stanje in večje stroške za potnike, so poudarili.

"Z uvedbo enotne vozovnice za vse uporabnike medkrajevnega javnega potniškega prometa smo omogočili uporabo kateregakoli prevoznega sredstva in kateregakoli prevoznika na določeni relaciji. Če bi potnik moral kupiti še rezervacijo, bi se tako kot pred uvedbo enotne vozovnice moral odločiti že vnaprej za določenega prevoznika in termin vožnje. Ta sistem bi povzročil neenakost med potniki, saj bi prednost pri uporabi imeli tisti, ki si lahko privoščijo nakup rezervacije za vsako vožnjo. Poleg tega to še vedno ne bi zagotavljalo, da bi dobil prevoz takrat, ko bi ga želel, saj sistem rezervacij ne rešuje problema premajhnih zmogljivosti javnega potniškega prometa," so pojasnili.

Več kot 140.000 brezplačnih vozovnic

Upokojenci in drugi upravičenci, ki jim ta ugodnost pripada, so do zdaj pridobili 140.160 vozovnic za brezplačen prevoz, so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo (MZI).

MZI še navaja, da je v sodelovanju s prevozniki zagotovil dodatnih 8000 kartic, ki bodo na prodajnih mestih vseh prevoznikov najpozneje v ponedeljek, 21. 9. 2020.

Od doslej odobrenih vlog za vozovnice za brezplačen prevoz jih bilo 131.211 za upokojence, 4987 za ljudi, starejše od 65 let, 2793 za invalide in 1169 za vojne veterane.

Ukrep za upokojence in druge upravičence je zaživel julija. Upokojenci ga lahko uveljavljajo tako, da na prodajnem mestu izvajalca prevozov osebno ali po pošti vložijo ustrezno vlogo. Ob tem morajo predložiti osebni dokument, podatek o njihovem statusu pa se pridobi avtomatsko iz uradnih evidenc. Invalidi morajo pokazati evropsko kartico ugodnosti za invalide, vojni veterani pa izkaznico vojnega veterana.

Na podlagi vloge izvajalec javnega prevoza izda subvencionirano vozovnico za območje Slovenije z veljavnostjo 12 mesecev. Po preteku tega obdobja oz. največ 30 dni pred iztekom veljavnosti vozovnice bo treba vložiti novo vlogo za brezplačen prevoz.