"Epidemija na Kitajskem je močno prizadela tamkajšnjo proizvodnjo in ohromila storitve, tudi v logistiki, kar bomo prej ko slej občutili tudi v Kopru," pravijo v Luki Koper. Nekateri svetovni logisti so namreč že zaprli svoja distribucijska središča na Kitajskem.

Nekateri ladjarji ob tem napovedujejo odpovedi prihodov ladij na nekaterih rednih linijah.
Nekateri ladjarji ob tem napovedujejo odpovedi prihodov ladij na nekaterih rednih linijah. "Za zdaj to ni primer severnega Jadrana oziroma Kopra, vendar je jasno, da bodo razmere vplivale na količino pretovora. Posledice bodo verjetno najbolj občutne na področju kontejnerjev in vozil," menijo v Luki Koper. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Sorodna novica WHO: "Trenutno nismo v pandemiji, smo pa v fazi epidemije z več žarišči"

Glede širjenja samega virusa nadzor nad zdravjem mornarjev opravlja Uprava RS za pomorstvo. Kapetan ladje, ki je prav tako odgovoren za zdravstveno stanje svoje posadke, mora pred vplutjem v pristanišče prijaviti ugotovljena obolenja, kar uprava posreduje Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.

NIJZ prav tako izdaja navodila, ki veljajo za pristanišče. "Do danes nismo prejeli navodil za uvedbo posebnih ukrepov," so še dodali v luki.

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec leta v kitajskem Vuhanu na tržnici z divjimi živalmi, ki so jo pozneje zaprli. Do zdaj je zaradi tega virusa umrlo več kot 400 ljudi.