Foto: EPA
Foto: EPA

Aprila je nekatere delavce odpustilo 58 odstotkov restavracij in podjetij za catering, 50 odstotkov hotelov in 43 odstotkov potovalnih agencij. V avtomobilski industriji je odpuščalo 39 odstotkov podjetij, so sporočili iz Ifa.

Presežke delavcev je imelo tudi 57 odstotkov kadrovskih agencij, 48 odstotkov proizvajalcev obutve in izdelkov iz usnja, 30 odstotkov tiskarn ter 29 odstotkov proizvajalcev kovinskih izdelkov.

Najbolj varna so po drugi strani za zdaj delovna mesta v farmacevtski industriji, nepremičninskih agencijah, gradbeništvu, kemični industriji ter dejavnostih, povezanih s pravom in davčnim svetovanjem.

Odpuščanja odvisna od regij

Med nemškimi zveznimi deželami je bilo odpuščanj največ v deželi Baden-Württemberg (22 odstotkov podjetij) in na Bavarskem (20 odstotkov), najmanj pa v deželah Porenje-Pfalško in Posarje (v obeh 11 odstotkov podjetij).

Ponovno uvajanje karantene

Nemčijo je izbruh novega koronavirusa tako kot mnoge druge države močno prizadel, okuženih je več kot 170.000 ljudi, za boleznijo covid-19 pa je umrlo več kot 7.500 okuženih. Nekatere lokalne oblasti so sporočile, da bodo znova uvedle karantenske ukrepe, saj so se spet pojavila žarišča izbruha koronavirusa. Med drugim nameravajo kljub dovoljenju zvezne vlade zamakniti predvideno odprtje restavracij in podobnih lokalov, prebivalstvo pa bodo pozvali, naj omeji svoje stike.