Poleg po nafti se povečuje tudi povpraševanje po drugem blagu iz Rusije in Ukrajine, na primer po pšenici in kovinah. Foto: Reuters
Poleg po nafti se povečuje tudi povpraševanje po drugem blagu iz Rusije in Ukrajine, na primer po pšenici in kovinah. Foto: Reuters

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času podražila za 10,37 dolarja, na 126,05 dolarja za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 11,37 dolarja, na 129,84 dolarja. To pomeni, da sta obe vrsti nafte dosegli najvišjo ceno po juliju leta 2008 – takrat je nafta vrste brent stala 147,50 dolarja, teksaška lahka nafta pa 147,27 dolarja.

Washington razmišlja o preklicu trgovinskih odnosov z Rusijo in Belorusijo

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je napovedal, da se ZDA z evropskimi državami dogovarjajo o prepovedi uvoza ruske nafte. Nekateri viri pravijo, da naj bi Evropa kljub odvisnosti od ruskih energentov postala bolj odprta za takšno prepoved, Američani pa se o možnosti prepovedi že posvetujejo tudi z odbori v senatu, v katerih se med drugim pristojni odbori dogovarjajo o sprejetju paketa pomoči Ukrajini v višini desetih milijard dolarjev.

Da preučujejo predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina v ZDA, je v pismu demokratom, ki je bilo objavljeno v nedeljo zvečer, sporočila tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Poleg tega bi tudi preklicali normalne trgovinske odnose z Rusijo in Belorusijo ter začeli proces onemogočenja dostopa Rusije do Svetovne trgovinske organizacije.

"Bojkot ruske nafte bi povzročil izjemno velik pritisk na dobavo nafte in plina, pri kateri se že zdaj čutijo posledice vse večjega povpraševanja. Cene energentov se bodo na kratki rok zagotovo še zvišale, ni izključeno, da se bodo povzpele do 150 dolarjev za sod. S tem pa se bo svetovno gospodarstvo znašlo še v resnejšem položaju. Inflacija se bo dvignila, s tem pa bodo na potezi centralne banke," je dejal Reutersov analitik.

Svetovne cene nafte so se od začetka leta 2022 podražile za 67 odstotkov, ob tem pa se draži tudi mnogo drugih stvari in dobrin. Pod vprašajem se je znašla napovedana gospodarska rast v več državah – Kitajska, drugo največje svetovno gospodarstvo, naj bi tako letos imela "le" še 5,5-odstotno rast.

Bi lahko prišli celo do mejnika 200 dolarjev za sod? Foto: AP
Bi lahko prišli celo do mejnika 200 dolarjev za sod? Foto: AP

150 dolarjev? 185? 200?

Strokovnjak pri banki Bank of America je dodal, da bi ob prepovedi uvoza ruske nafte na trgu lahko zmanjkalo več kot pet milijonov sodčkov nafte, zaradi česar bi se lahko cena nafte dvignila s sto dolarjev na 200 dolarjev. Pri JP Morganu napovedujejo, da bi se cena za sod nafte do konca leta lahko povzpela na 185 dolarjev. "V najslabšem primeru, če se države odločijo za celotno sankcioniranje ruskega energetskega izvoza, bi se cena nafte brent lahko dvignila celo nad 200 dolarjev," je dodal.

Rusija je, če upoštevamo skupni izvod nafte in zemeljskega plina, največji svetovni izvoznik energentov. Zagotavlja okoli sedem odstotkov vse svetovne proizvodnje. Če pa upoštevamo le nafto, je drugi največji dobavitelj za Savdsko Arabijo. Zagotavlja tretjino evropskih potreb po nafti.

Tudi Zelenski pozval k bojkotu

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videoposnetku pozval k nadaljnjim in strožjim sankcijam proti Rusiji zaradi nenehnih napadov na Ukrajino. V govoru je zahteval bojkot celotnega ruskega izvoza, vključno z zemeljskim plinom in nafto.

Embargo ruskega izvoza ter plina in nafte bi po mnenju predsednika morala biti moralna odločitev vseh držav, saj v takšnem času države ne bi smele dajati denarja teroristom in financirati njihove vojne. Če ruska stran ne namerava spoštovati splošnih civilizacijskih pravil, potem naj ne prejema blaga in storitev teh civilizacij, je v posnetku dejal Zelenski.

Poudaril je, da si Ukrajina želi miru. "Nikoli nismo napadali drugih držav, nikoli nismo osvajali tujih dežel in nikoli nismo pobijali miroljubnih ljudi drugih narodov," je dejal in pri tem Rusijo vnovič obtožil vojnih zločinov.

Kaj bo z izvozom iranske nafte?

O težavah z dobavo nafte poročajo tudi iz Kazahstana in Libije, kjer so zaprli dve naftni polji. Pogovori o oživitvi iranskega jedrskega sporazuma pa so se znova znašli v slepi ulici, saj je Rusija zahtevala, da ameriške sankcije proti Rusiji zaradi Ukrajine ne bodo škodile ruski trgovini s Teheranom. Blinken je na to odgovoril, da sankcije proti Rusiji "nimajo nič skupnega" z morebitnim jedrskim dogovorom z Iranom. Tudi če bo dogovor dosežen, bo trajalo še več mesecev, da bi Iran znova lahko vzpostavil izvoz nafte. Zaradi vse večjih težav so ameriški predstavniki začeli razpravljati tudi o morebitnem zrahljanju sankcij proti Venezueli, ki je prav tako izvoznica nafte.

Tudi Japonska se z ZDA in evropskimi državami pogovarja o možnosti prepovedi uvoza ruske nafte, poročajo japonske agencije. Da bodo "razmislili" o prepovedi uvoza ruske nafte, so sporočili tudi iz Londona.

Baerbock: Prepoved na dolgi rok ni mogoča

Pomisleke zoper prepoved uvoza ruske nafte je slišati iz Nemčije, ki iz te države uvozi približno 55 odstotkov plina ter 42 odstotkov nafte in premoga. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je takšno potezo označila za nesmiselno, saj je ni mogoče ohraniti na dolgi rok. "Nič ne pomaga, če čez tri tedne ugotovimo, da imamo v Nemčiji le še za nekaj dni električne energije in da moramo zato te sankcije odpraviti," je dejala za nemško javno radiotelevizijo.

Shell je upravičil nakup ruske nafte z razlago, da so razmere na trgu
Shell je upravičil nakup ruske nafte z razlago, da so razmere na trgu "zelo zapletene". Foto: Reuters

Shell še vedno kupuje rusko nafto

Čeprav je nafta še vedno izvzeta iz sankcij, usmerjenih proti Rusiji, ruski izvozniki nafte težko najdejo kupce. Energetski velikan Shell je eno redkih podjetij, ki še vedno kupuje rusko nafto, čeprav je dejal, da bo dobiček namenil za pomoč Ukrajini. Shell je pojasnil, da je bila odločitev "težka", a niso imeli druge alternative, zato je podjetje javno kritiziral ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba, ki jih je na Twitterju vprašal: "Ali vam ruska nafta ne smrdi po ukrajinski krvi?" Iz podjetja so sporočili, da niso imeli druge izbire, če so želeli pravočasno dobaviti nafto v Evropo. Dodali so, da so "presunjeni zaradi vojne v Ukrajini" in da so ustavili večino dejavnosti, povezanih z rusko nafto, a da so razmere z dobavo nafte "zelo zapletene", poroča BBC.

Ruski naftni velikan Gazprom pa je sporočil, da kljub invaziji čez ukrajinsko ozemlje še vedno dobavlja enake količine zemeljskega plina kot prej – 109,5 milijona kubičnih metrov na dan.