Na Bližnjem vzhodu proizvedejo tretjino svetovnih zalog nafte. Foto: Reuters
Na Bližnjem vzhodu proizvedejo tretjino svetovnih zalog nafte. Foto: Reuters

Cene nafte so narasle za približno tri dolarje za sodček. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba malo po 7. uri po srednjeevropskem času odšteti 85,94 dolarja, kar je 3,15 dolarja več kot v petek. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent do zdaj podražile za tri dolarje, na 87,58 dolarja za sod.

Izrael in palestinska ozemlja niso proizvajalci nafte, vendar v preostalih državah Bližnjega vzhoda proizvedejo skoraj tretjino svetovne ponudbe. Cene nafte so po oceni energetskih strokovnjakov narasle zaradi pomislekov, da bi spopad med Hamasom in Izraelom lahko prerasel v regionalni konflikt in vpletel pomembne proizvajalke nafte, kot sta Savdska Arabija in Iran, poroča BBC.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je sicer za francoski radio Sud ocenil, da bodo posledice spopadov na cene nafte in gospodarstvo "omejene", če ne bodo prerasli v širši konflikt.

Cene nafte so močno narasle po lanski invaziji Rusije v Ukrajino in junija lani dosegle 120 dolarjev za sodček. Maja letos so padle na približno 70 dolarjev na sod, vendar so nato vztrajno naraščale. Savdska Arabija in druge članice skupine Opec+, ki skupaj predstavljajo 40 odstotkov svetovne proizvodnje, so odtlej z namenom višanja cen omejile svojo proizvodnjo.

Sorodna novica Izrael stopnjuje napade na Gazo. Ob meji strelski spopadi med Hamasom in vojsko.