Znesek, ki se ga lahko porabi, je na dve kartici smiselno porazdeliti tudi z vidika varnosti. Foto: Shutterstock
Znesek, ki se ga lahko porabi, je na dve kartici smiselno porazdeliti tudi z vidika varnosti. Foto: Shutterstock

Kot opozarjajo v združenju, na potovanja ni priporočljivo jemati večjih zneskov gotovine. S kartico osebnega računa se lahko namreč ob nizkem znesku provizije gotovina dviguje na številnih bankomatih po vsem svetu. Za plačilo na skoraj 30 milijonih prodajnih mest je mogoče uporabiti vsaj eno od kartic z odloženim plačilom.

Kot zelo koristno se po navedbah združenja izkaže, če se na pot ob kartici osebnega računa vzame tudi kartica obeh kartičnih sistemov – Mastercard in Visa, saj je razširjenost kartic enega ali drugega sistema po svetu različna. Znesek, ki se lahko porabi, pa je na dve kartici smiselno porazdeliti tudi z vidika varnosti.

Za zagotovitev dodatne varnosti kartic v združenju priporočajo naročilo na varnostno SMS-sporočilo. V primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice se na telefon prejme obvestilo, da se s kartico dogaja nekaj nenavadnega. V takem primeru svetujejo, da se takoj pokliče telefonska številka, ki je navedena na kartici in je dostopna 24 ur in 365 dni v letu.

Za primer kraje kartice je nekje mogoče skleniti tudi dodatno zavarovanje

Za primer izgube ali kraje kartice je pri nekaterih izdajateljih mogoče skleniti tudi dodatno zavarovanje, dodajajo na združenju. Pri dvigih na tujih bankomatih je sicer treba biti posebej pozoren na morebitne dodatno zaračunane stroške iz naslova enkratnih nadomestil za dvig gotovine oziroma pribitkov na menjalni tečaj. Oba stroška se lahko zaračunata zgolj in samo ob izrecnem privoljenju uporabnika. Ob tem v združenju opozarjajo, da se lahko stroški nadomestila gotovine in konverzija z morebitnim pribitkom na menjalni tečaj pojavijo tudi znotraj iste transakcije.

V združenju svetujejo, da se za plačilo oz. dvig gotovine na bankomatih izbere lokalna valuta. V tem primeru se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov, ki so praviloma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic. V primeru izbire možnosti plačila s konverzijo pa se bo preračun izvedel po tečaju lokalne banke – lastnice prodajnega mesta.
Kot še opozarjajo v združenju, je treba na dopustu poleg fizičnih kartic poskrbeti tudi za skrbno hrambo naprave, v kateri se uporablja digitalizirana kartica v mobilni denarnici.

Vsako izgubo ali krajo je treba takoj prijaviti izdajatelju kartice, s čimer se prepreči morebitna zloraba. Pri uporabi kartice je treba zagotoviti tudi varen in diskreten vnos PIN-številke.