Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po podatkih statističnega urada (Surs) so se storitve podražile za 5,1 odstotka, blago pa za 2,6 odstotka. Lani februarja je bila inflacija na letni ravni 9,3-odstotna.

"K letni inflaciji so največ, po 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene v zdravstvu (10,9 odstotka) ter cene pri izdelkih in storitvah iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (4,7 odstotka). S po 0,4 odstotne točke so sledile podražitve storitev v restavracijah in hotelih (šest odstotkov), raznovrstnega blaga in storitev (5,2 odstotka) ter hrane in brezalkoholnih pijač (za dva odstotka). Po drugi strani so se najizraziteje pocenili počitniški paketi doma (12,2 odstotka) in inflacijo ublažili za 0,3 odstotne točke," so pojasnili na Sursu.

Letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila januarja 2024 v državah evroobmočja 2,8-odstotna (decembra 2023 2,9-odstotna) in v državah članicah EU-ja 3,1-odstotna (decembra 2023 3,4-odstotna). Najnižja je bila na Danskem in v Italiji (v obeh 0,9-odstotna), najvišja pa v Romuniji (7,3-odstotna).

Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin. Foto: Surs
Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin. Foto: Surs