Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so s potrditvijo sprememb zakona o delovnih razmerjih v DZ-ju zadovoljni. Želeli so si sicer še več, a narejen je korak v pravo smer, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič. Za drugi krog je napovedala smele predloge, denimo skrajšanje 40-urnega delovnika za vse in plačni sistem za zasebni sektor.

V ZSSS-ju so spomnili, da potrjene spremembe med drugim urejajo problematiko zlorabe opozoril pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, neučinkovito varstvo delavskih predstavnikov, pravico agencijskih delavcev do ustreznejšega nadomestila, uvajajo tudi pravico do odklopa in oskrbovalski dopust.

Sorodna novica Poslanci ob obstrukciji SDS-a potrdili noveli zakonov o tujcih in delovnih razmerjih

Marsikateri sindikalni predlogi pa so prestavljeni v drugi krog pogajanj o zakonu o delovnih razmerjih, ki ga je minister za delo Luka Mesec napovedal v kratkem. Ob tem je Jerkič poudarila krajši polni delovni čas, "pri čemer je sindikalni predlog bistveno bolj ambiciozen kot prostovoljni 30-urni delovnik, saj predlagamo skrajšanje 40-urnega delovnika za vse". Prav tako so zunaj novele ostali obvezni 48-urni počitek delavca vsaj enkrat mesečno, znižanje kvote agencijskih delavcev v podjetju na 15 odstotkov, ureditev dela od doma.

Kot je poudarila Jerkič, je med sindikalnimi predlogi tudi novo poglavje zakona, ki bi urejalo plačni sistem za vse zaposlene, "vsekakor pa morajo biti urejeni minimalni standardi za zasebni sektor". Prav tako si želijo registracije pogodb o zaposlitvi, tako da bi se preverila njihova zakonitost, saj opažajo, da se pogodbe sklepajo pod ravnijo pravic iz zakonov oziroma kolektivnih pogodb.

"Sindikati smo ves čas konstruktivno sodelovali na pogajanjih in bomo tudi v nadaljevanju. Pričakujemo dolga in naporna pogajanja v drugem krogu, predvsem pa ponoven in odgovoren premislek delodajalskih organizacij, ki bo pomenil vrnitev za pogajalsko mizo. Socialni dialog je predpogoj za pravično, napredno in uspešno družbo, česar se zagotovo zavedajo tudi delodajalske organizacije," je še navedla Jerkič.

Delodajalci opozarjajo na enostransko sprejemanje sprememb

Delodajalske organizacije pa so po seji DZ-ja izrazile razočaranje. Kot so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) nakazali v sporočilu za javnost, o socialnem dialogu v povezavi s sprejemanjem novele zakona o delovnih razmerjih ni mogoče govoriti. "Čeprav ga imajo vsi polna usta, je dejstvo, da se vlada in sindikati o predlogih delodajalskih organizacij sploh niso hoteli pogovarjati," je poudarila generalna direktorica GZS-ja Vesna Nahtigal.

Sorodna novica Delodajalci bi iz novele zakona o delovnih razmerjih črtali večino večjih sprememb

Glavni izvršni direktor GZS-ja Mitja Gorenšček pa je zanikal, da so delodajalci proti noveli zato, ker bi želeli kratiti pravice delavcev. "Delodajalci nasprotujemo predvsem načinu, kako so bile spremembe zakona sprejete, nekatere enostransko in brez soglasja delodajalske strani," je pojasnil. Ponovil je, da so bili konstruktivni partner v pogajanjih. Po njegovih besedah si želijo delodajalci sicer zakon preoblikovati tako, da bi bila delovna razmerja mednarodno primerljivejša, vlada pa ni privolila v nobenega izmed njihovih številnih predlogov.

Kot neuspešen predlog je vnovič navedel možnost, da bi lahko podjetja, ki jim poslovni rezultati to dopuščajo, dodatni del regresa, tistega nad zakonsko obvezo, izplačala v drugem delu leta kot alternativo izplačilu obvezne božičnice. To bi bilo z davčnega vidika ugodnejše tako za delavca kot delodajalca, pa so temu kljub temu nasprotovali tako vlada kot sindikati, se je obregnil.

Razočarani so tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Tudi tam so opozorili, da se pri noveli ni upošteval niti en predlog delodajalcev. "To pa ni socialni dialog, če se upoštevajo zgolj predlogi sindikatov in ministrstva," so kritični.

DZ je s sprejetjem novele zakona o delovnih razmerjih sklenil prvi krog sprememb delovne zakonodaje. Kot omenjeno, naj bi v kratkem minister za delo Luka Mesec odprl drugi krog, na katerem bodo lahko sindikati in delodajalci, kot obljublja, na vsak predlog ministrstva podali predlog svoje strani. Ali se bodo reprezentativne delodajalske organizacije ob nedavni oceni, da je socialni dialog pokopan, vrnile za pogajalsko mizo, še niso razkrile, ali se bodo, pa naj bi svoje zahteve še dorekle in uskladile.

Potrjeni noveli o tujcih in delovnih razmerjih