Vlatko Ilievski je točkovni rekord v Evroligi dosegel še v Olimpijinem dresu, ko je leta 2002 Unicaji nasul 21 točk. Foto: EPA
Vlatko Ilievski je točkovni rekord v Evroligi dosegel še v Olimpijinem dresu, ko je leta 2002 Unicaji nasul 21 točk. Foto: EPA
Anja Vilfan
Ilievski se je z Anjo Vilfan poročil konec avgusta prejšnje leto. Foto: RTV SLO
Vlatko Ilievski
Makedonec je v Barceloni preživel dve sezoni. Foto: EPA

Olimpija mora živeti in delovati na vrhunski evropski ravni!

Vlatko Ilievski
Dejan Bodiroga
Dejan Bodiroga je po katalonskem ponosu z Ilievskim združil moči tudi v Lottomatici. Foto: EPA
Jasmin Repeša
Jasmin Repeša se je v italijansko prestolnico preselil iz Bologne, kjer je vodil Climamio. Foto: EPA

Ljubljana je najlepše mesto na svetu!

In to ne le zaradi dejstva, da je v slovenski prestolnici odigral dve fantastični sezoni, ampak tudi zato, ker od tod prihaja njegova življenska sopotnica Anja Vilfan, s katero sta letos povila sina Luko. Leta 2003 se je izpod Rožnika preselil v Barcelono, nato pa pred lansko sezono skupaj s trenerjem Svetislavom Pešićem okrepil Lottomatico iz Rima.

Ta bo v sredo gostovala v Tivoliju, kjer pa se bolj kot s tekmecem ukvarjajo z eksistenčnimi težavami kluba. Po besedah Ilievskega je bilo to pričakovati, saj je klub že več let finančno in organizacijsko na slabih temeljih. Prepričan je, da se bo to z novim županom Zoranom Jankovićem in mestno upravo, kjer naj bi stolček zasedel tudi Vlatkov tast Peter Vilfan, spremenilo.

Kako bi ocenili prvi krog Evrolige? Vi ste slavili proti Partizanu, Union Olimpija prepričljivo izgubila v Zagrebu?
Bolj ali manj brez presenečenj, in sicer zato, ker smo mi in Cibona igrali na domačem terenu, kar je velika prednost. Ekipe še niso uigrane in pripravljene, zato je veliko odvisno tudi od razpoloženja. Odigrali smo težko tekmo, met še ni stekel in se še zelo mučimo. Ker je imela Olimpija pred prvo tekmo velike težave, je bilo realno pričakovati poraz, ampak to še ne pomeni, da bo zdaj kar izgubljala tekme.

Kakšen je vaš komentar na sobotni odstop Toma Mahoriča z mesta trenerja Uniona Olimpije in krizo v vašem nekdanjem klubu?
Vse skupaj je pričakovano. Najprej bi se morala rešiti situacija v klubu, saj se ponavljajo težave iz prejšnjih let, ko klub organizacijsko in finančno ni bil na čvrstih nogah. To je velika škoda za slovensko košarko, ker je Olimpija edini klub, ki se lahko enakovredno kosa z evroligaškimi klubi. Mora živeti in delovati na vrhunski evropski ravni!

Kaj sicer menite o letošnji zasedbi zmajev?
Tako kot govorijo že vsi, je jasno, da manjka kakovostni center ali celo dva. Druge pozicije so dobro popolnjene z igralci, ki imajo izkušnje in nadobudnimi košarkarji s talentom. Če bi bilo dovolj financ, bi bila s tremi pravimi okrepitvami to vrhunska ekipa.

Komu pripisujete večje možnosti za osvojitev dveh točk v sredinem obračunu?
Mislim, da bo Olimpija že našla pravega trenerja, najverjetnejša kandidata sta Jure Zdovc in Ivo Sunara. Bistveno to ne bo spremenilo njihove igre, ki jo je postavil Tomo. Motiv in želja po dokazovanju pred domačimi gledalci in novim trenerjem bosta najbrž še večja. Mi to pričakujemo, morali bomo ustaviti ta nalet in pokazati, da smo prišli po zmago.

Znano je, da Rim ni najbolj košarkarsko mesto v Italiji. Se je z vašim prihodom in prihodom Dejana Bodiroge, nato pa še trenerja Jasmina Repeše kaj spremenilo?
Tudi lani, ko je poleg naju in Dejana prišel še Svetislav Pešić, se je priljubljenost dvignila. Tekma s Phoenixom v pripravljalni tekmi pred to sezono je pokazala, da je mogoče tudi v Rimu ustvariti takšno vzdušje kot v Ljubljani. Nogomet je še vedno daleč v ospredju.

Pogrešate v ekipi Marka Tuška, ki se je pred letošnjo sezono preselil v Milano?
Edini igralec, ki ga pogrešam, je on. Dobro sva se ujela in se velikokrat slišiva. V Milanu, kjer imajo ambiciozno ekipo, je zadovoljen.

Zdi se, da ste tako kot Olimpija najšibkejši pod košem. Ali vodstvo kluba zaradi visokih ciljev namerava kupiti dominantnega centra?
Ne vem, kaj ima v načrtih uprava. Prišel je Ognjen Aškrabić, ki sicer ni dominanten center, ima pa izkušnje. Poleg tega bo na preizkušnji do 6. novembra Jerome Moiso, a je tudi on bolj klasična štirica. Če podpišejo z njim, najbrž ne bo novega igralca, saj imamo potem zapolnjena mesta pod košem. Nimamo fizično močnega igralca pod košem, a je to po drugi strani priložnost, da gojimo hitro košarko.

Se nameravate podati v NBA?
Če povem po pravici, trenutno ne razmišljam o Ameriki. Vendar nikoli ne reci nikoli. Če kot klub naredimo odmeven dosežek v Evropi, bomo bolj prepoznavni in gledani, kar je priložnost, da vsakega posameznika opazijo tudi skavti iz NBA-ja.

Kje nameravate živeti po koncu kariere?
Seveda v Ljubljani, je najlepše mesto na svetu.

Glede na pisanje v MMC-jevem spletnem blogu je tast Peter Vilfan naravnost navdušen nad vašim sinom Lukom? Velikokrat popazi nanj?
Kadar imata priložnost, z ženo prideta v Rim. To se bo v prihodnje zgodilo še velikokrat. Če bi imela možnost, bi bila pogosto tukaj. To je za naju z Anjo dobro, saj naju razbremenita. Luka je namreč zelo živahen, zaposli te 24 ur dnevno.

Kaj menite o Vilfanovem političnem udejstvovanju na zadnjih lokalnih volitvah v Ljubljani? Se z njim kaj pogovarjate o tej temi?
Spremljam vse, kar se dogaja v Sloveniji. Edino, kar lahko rečem, je to, da bo Peter Vilfan kot športnik dobrodošla okrepitev v mestnem svetu. Tudi po njegovi in Jankovićevi zaslugi bo Ljubljana športno zaživela. Za košarko bi se stvari morale odvijati na bolje.

Ž. K./RTV SLO

Olimpija mora živeti in delovati na vrhunski evropski ravni!

Vlatko Ilievski

Ljubljana je najlepše mesto na svetu!