Slovenska mis se bo na svetovnem izboru predstavila v beli obleki. Foto: Delo
Slovenska mis se bo na svetovnem izboru predstavila v beli obleki. Foto: Delo
Manca Špik in Iris Mulej
Mulejeva se uveljavlja v svetu mode in je Manci Špik letos oblikovala obleko, s katero je ta nastopila na MMS-ju. Foto: RTV SLO
Iris Mulej
Iris smo pred kratkim gostili tudi v spletni klepetalnici MMC-ja. Foto: RTV SLO
Iris Mulej, Katarina Jurkovič in Vanja Ivanovič
Venček najlepših Slovenk na letošnjem izboru miss Slovenije za miss sveta. Foto: RTV SLO
Iris Mulej
Iris se lahko pohvali z visokim inteligenčnim kvocientom in številnimi zmagami na lepotnih tekmovanjih. Foto: RTV SLO
Iris Mulej
Iris na Poljskem stavi na Prešerna. Foto: www.irismulej.net
Iris Mulej
V tako seksi pozi je Iris pozirala za Maxim. Foto: www.irismulej.net
Iris Mulej
Sama pravi, da ji veliko bolje pristajajo temni lasje, čeprav si je nekoč lase pobarvala na blond. Foto: www.irismulej.net
Iris Mulej
Ali tudi vas malce spominja na Laro Croft alias Angelino Jolie? Foto: EPA

Da se razumemo, težava ni bila v našem uredništvu, ampak v njenem natrpanem, zelo natrpanem urniku. Z njenimi besedami: prava norija, čista »štala«. Pa se z Zdravkom Geržino, lastnikom licence za mis Slovenije, dogovorimo, da ji vprašanja pošljemo po elektronski pošti. Odlično. Ali pa tudi ne. Po tednu dni čakanja nam Iris pove, da v svoj elektronski nabiralnik ni pogledala že nekaj časa. Ne sprašujte, vzrok je seveda čas. Pomanjkanje časa, natančneje. »Tudi zdaj ne morem odgovarjati, ujeli ste me ravno v kabini v Liscini trgovini, kjer pomerjam spodnje perilo, ki ga bom vzela s seboj na Poljsko. Pokličite čez pol ure.«

In tako nam navsezadnje, kar med vožnjo iz Sevnice proti Ljubljani, uspe zabeležiti nekaj misli 25-letne Podgradčanke, ki v petek odhaja v Varšavo. Telefonska zveza je slaba, razbrati je, da je Iris »v pogonu« od jutra do večera, dan za dnem. V šesti prestavi, če hočete. In mimogrede še pove, da za volanom sedi kar sama, zato pogovor sem in tja prekine kakšna sočna kletvica na račun kulture slovenskih voznikov. Živahno in spontano dekle, ni kaj! Iris, srečno, in naj ti bo bivanje na Poljskem v čisti užitek!

Imate kovčke že spakirane ali ponavadi čakate do zadnjega trenutka in nato v naglici vzamete s seboj kup nepotrebnih stvari?
Priznam, ponavadi je res tako, da čakam do zadnjega trenutka. Zato sem si obljubila, da tokrat ne bom ponovila te napake in sem želela v miru vse spakirati. Težava pa je nastala, ker sploh še nisem dobila kovčkov, obljubili so mi, da mi jih dostavijo jutri (intervju je potekal v torek, op. a.). Bom videla, vse skupaj je res »totalna štala«, veliko stvari mi še manjka, zato samo letam iz enega konca do drugega. Komaj že čakam, da bo priprav konec in da odletim na Poljsko.

Kdaj točno odpotujete in kdo vas bo pospremil na Brnik?
Letalo imam v petek okoli enih popoldne. Mama me žal ne bo mogla pospremiti, ker je petek tudi prvi šolski dan in ker imamo doma enega šoloobveznega otroka, bo šla z njim. Upam pa, da me bo prišla počakat, ko se vrnem s Poljske, predvidoma bo to med prvim in tretjim oktobrom. Mogoče bo na letališče z menoj prišla kakšna prijateljica, ne vem.

Kaj pripravljate za t. i. talent show? Boste sledili Rebeki in Sanji in v roke prijeli mikrofon? Ali glede na to, da so vas na svetovnem izboru za miss universe leta 2002 izbrali za misico z najlepšo postavo, morda bolj ciljate na visoko uvrstitev pri izboru za »beach beauty«?
Ne, ne, pela ne bom. Odločila sem se za nekaj povsem drugega. Na »talent showu« bom tako deklamirala dve kitici našega Prešerna, nato pa bom povedala še nekaj o miru na svetu, saj sem tudi članica Belega goloba (gre za mednarodno glasbeno-mirovniško fundacijo, katere osnovno poslanstvo je širjenje ideje o miru na svetu, njen ustanovitelj pa je Gianni Rijavec, op. a.). Besedilo bom povedala delno v slovenščini, delno v angleščini. Glede drugega vprašanje je pa tako, da bo na Poljskem ogromno res lepih deklet, zagotovo bodo imele vse tudi lepo postavo. Moj cilj je predvsem dati vse od sebe, ne bom pa se osredotočila le na izbor za »beach beauty», saj ne moreš nikjer vnaprej računati na visoko uvrstitev.

Ste zadovoljni z obleko, ki vam jo je za glavni izhod izbrala strokovna žirija? Kaj pa ličenje, ali boste morale zanj poskrbeti tekmovalke same ali vas bodo naličili strokovnjaki?
Obleka mi je všeč, se pa strinjam z mnenjem komisije, da jo je treba malo spremeniti. Zdi se mi namreč premalo odrska, na njej je premalo kamnov, saj se obleka za takšno priložnost mora svetiti. Drugače mi je zelo všeč barva, saj mi bela zelo paše, všeč mi je tudi kroj, ki razkriva noge. S kreatorko Barbaro Turk sva se skupaj dogovorili za vse te popravke, upam, da jih bo upoštevala. Ličili nas bodo verjetno strokovnjaki, čeprav se jaz vedno še sama popravim. Sodelovala sem namreč že na toliko tekmovanjih, da točno vem, kaj mi paše, kakšen make up in kakšna pričeska. Upam, da bodo tudi na Poljskem vizažisti tako razumevajoči kot na izboru za mis Universe v Portoriku, kjer so se vedno prej posvetovali s tekmovalkami, kako si predstavljamo, da bomo videti Tam nam niso prav ničesar vsiljevali svojega mnenja, vsi so bili zelo prijazni.

Vas kaj skrbi sporazumevanje z žirijo in ostalimi tekmovalkami?
Ne, sporazumevanje me ne skrbi, v bistvu me glede samega izbora ne skrbi prav nič. Tudi strah ni prisoten, saj je edina stvar, ki jo zahtevam od sebe, da se čim bolje pokažem in izkažem. Na drugo pa tako ali tako ne bom imela vpliva.

Katere jezike govorite in kako dobro?
Za angleščino lahko rečem, da se lahko z lahkoto sporazumevam v njej, čeprav sem v zadnjem času že malo »zarjavela«. Pozna se mi, da moram spet začutiti jezik in dobiti tisti občutek, saj mi je v zadnjem času ni bilo potrebno veliko uporabljati. V preteklosti, ko sem kar nekajkrat potovala v ZDA, pa sem angleško govorila res dobro, po nekaj preživetih dnevih v ZDA sem tudi razmišljati začela že kar v angleščini. Brez težav razumem tudi italijanščino, pri govorjenju pa se mi malo zatika. Pa saj je pri vsakem tujem jezik tako, razumeti je najlažje, ko pa moraš sam kaj povedati … Tudi s španščino bi si znala malo pomagati.

Kateri tip žensk vam je najbolj všeč – latinodekleta, Skandinavke, Azijke,…?
Latino, definitivno. (odgovor kot iz topa, op. a.) Delujejo zelo ženstveno, niso presuhe, imajo zapeljive obline. Pri njih mi je všeč tudi temna koža in dolgi temni lasje – za moj okus so idealne. Zato pa sem tudi sama takšna, želim jim biti čim bolj podobna. Včasih, pred leti, so mi bile zelo všeč plavolaske tipa »barbika«. Tudi mene je prijelo, da bi se pobarvalo na svetlo, nato pa sem ugotovila, da mi veliko bolj pašejo temni lasje.

Katera je za vas najlepša ženska na svetu? Je to dejansko katera od preteklih mis sveta ali se strinjate z razmišljanjem, da je najlepša dekleta mogoče videti na ulici, daleč stran od modnih pist?
Ne, nobene od preteklih mis sveta ne bi izbrala za najlepšo žensko na svetu. Navdušena sem nad Angelino Jolie. Saj vem, da je to zelo tipičen odgovor in da jo mnogi omenjajo, ampak meni se zdi res fantastična. Ja, Angelina je res »ful dobra«.

In za konec: pred časom so mnogi mediji, tudi svetovni, pograbili zgodbo o superpametni misici, ki se lahko pohvali z inteligenčnim kvocientom 156. Nekateri so vas razglasili kar za mis Mense. Kaj vam torej več pomeni, če vam nekdo reče, da ste lepi ali da ste pametni?
Odkrito povedano, tega, da mi ljudje govorijo, kako sem lepa, sem že naveličana. Na sploh ne maram, da me kar vse povprek hvalijo in se navdušujejo nad menoj. Na koncu namreč vedno pridemo do tega, da ima prav vsak človek svoj okus in nekomu se zdim lepa, drugemu pač ne.

A. P.