Jani Hladnik in Pavel Grašič bosta najzaslužnejša, če bo letošnja smučarska sezona Slovenkam uspela. Foto: SZS
Jani Hladnik in Pavel Grašič bosta najzaslužnejša, če bo letošnja smučarska sezona Slovenkam uspela. Foto: SZS
Pavel Grašič
Pavel Grašič, obkrožen s trenutno najboljšima slovenskima smučarkama Ano Drev in Tino Maze, na treningu na južni polobli. Foto: SZS
Tina Maze
Tini Maze zaljubljenost zaenkrat zelo koristi. Foto: RTV SLO
Ana Drev
Ana Drev je bila v Torinu deveta na olimpijskih igrah. Njena najboljša uvrstitev na tekmah svetovnega pokala je 13. mesto, kar bo prav gotovo kmalu izboljšala. Foto: EPA

54-letni Pavel Grašič se je po lanski sezoni vrnil v slovensko smučarijo, čeprav je imel na Hrvaškem, kjer je treniral Niko Fleiss, dobesedno neomejen proračun. Slovenci ga poznamo kot tistega, ki je bil zaslužen za številne uspehe Jureta Koširja. Po njegovih odgovorih v intervjuju za MMC sodeč lahko letos pričakujemo vrhunske rezultate naših smučark. Intervju je nastal pred odpovedjo tekem v Söldnu.

Vodstvo in trenerji zatrjujete, da so letošnje priprave uspele. Kaj vam je šlo tako na roko, vreme, snežna podlaga, zagnanost tekmovalcev ...?
Vse. Vremenski pogoji so bili dobri. Če načrtujemo 80 dni, je vedno treba upoštevati, da kakih 20 odstotkov načrta zaradi slabih vremenskih razmer ne uspe. Letos je bil ta odstotek precej manjši, saj je odpadel le en majski trening. V Evropi se sicer razmere slabšajo, ledenike pobira in so se pomaknili nad 3.000 m nadmorske višine. Letošnje poletje je bilo še posebej ekstremno. V Južni Ameriki, kamor sta žal namesto šestih odpotovali le dve tekmovalki (Maze, Drev), smo imeli v Argentini vse vrste pogojev, v Čilu pa so bile razmere "kičaste", torej ekstremno dobre. Neverjetno - ne prej ne kasneje ni bilo tam takšnih razmer.

Ste tudi vi mnenja, da je Tini Maze sveža zaljubljenost zelo dobro dela in da kar kipi od pozitivne energije?
(smeh) Gre očitno za zunanji videz, ki ga opazite vi in tudi mi. Moje izkušnje so take, da zaljubljenost vsaj v prvi fazi zelo pozitivno deluje na tekmovalce.

Verjetno ste nekaj svežine vnesli tudi vi, ko ste se s Hrvaške vrnili v domovino?
Ta efekt novih obrazov sigurno prinese novo energijo na obeh straneh. Tekmovalci so s trenerjem skupaj več časa vsako leto. Ljudje se naveličajo istih navad, reakcij, obrazov in vsaka sprememba, celo če je negativna, lahko pozitivno vpliva na obe strani. Povsod je tako, zato se trenerske ekipe precej menjajo, tudi če so uspešne. Pozitivna energija ponavadi vlada do prvih tekem. Potem je odvisno od rezultatov.

Tina Maze je odkrito napovedala zmago v Söldnu, česar doslej nismo bili vajeni. Se vam zdi tak optimizem smiseln?
V njeni glavi se je nekaj stvari prečistilo. Očitno se je odločila, da bo reagirala drugače. To se pozna na treningu, na pristopu do smučanja in očitno tudi v njenem razmišljanju. Ne vem, kaj je zadaj, morda je to profesionalna pogodba, morda vrhunska dozorelost dekleta ... Zelo pomembno je, da je tako delovala tudi v pripravljalnem obdobju, zato mene taka napoved za Sölden ne preseneča.

Je še tako negotova v slabih razmerah? Ste temu posvečali pozornost?
V Argentini je bil trening zaradi razmer kot nalašč za te njene pomanjkljivosti. Nekaj časa je bilo ekstremno trdo, nato ogromno novega snega. V pogojih, ko je sneg mehek, je predvsem Tina zelo ranljiva in trening ji je zelo koristil. Njen pristop in pristop Ane je bil zgleden. Tudi v slabih pogojih ju ni bilo treba siliti v trening in sta hoteli sami veliko trenirati.

Ostaja veleslalom paradna disciplina Tine Maze? Kaj je s slalomom?
V pripravljalnem obdobju je bil v ospredju veleslalom in superveleslalom ter posredno smuk, zelo dobro pa se je lotila tudi slaloma. Količina slalomskega treninga pa le še ni tista, ki zagotavlja dober reezultat. To mora trajati več let. Je pa pokazala dober pristop, veselje in voljo. Ima še pomanjkljivosti, manjka ji taktičnega znanja, saj v preteklosti ni veliko nastopala. No, nastopala je, ampak deset vrat, potem je bilo pa konec. Precej je ranljiva v ekstremno slabih pogojih, je pa naredila napredek na strmini. Očitno je premagala strah le pred strmino, ne pa še pred slabimi pogoji. Če bi imela še enkrat toliko treninga, bi bila večkrat v finalu.

Je Ana Drev na treningih res hitrejša od Tine Maze?
Podatki so točni. Taka slika je bila celotno pripravljalno obdobje. Včasih je bila celo za sekundo in več hitrejša.

Bo potem Ana Drev slovensko odkritje sezone?
Trening je eno, tekma drugo. Sneg je sicer v obeh primerih bel, vendar pa tekmovalec funkcionira drugače. Ana postaja vsako leto bolj zrela. Potrebovala je veliko časa, da je prišla tako visoko. Zdaj je čas, da to pokaže na tekmah. Vsekakor je na pravi poti.

Kaj pa primerjava s tekmicami?
Na južni polobli ni bilo pravih tekmic. Tam so sicer bile Kanadčanke, vendar so šele začele sezono. Primerjali smo se s francosko moško A-ekipo. Na 53 sekund dolgi progi je bila razlika od ene sekunde do dveh in pol. Težko rečem, kaj to pomeni. Tudi na jesenskih treningih ni bilo primerjav, ki bi jih bilo smiselno komentirati.

Prej ste dve leti sodelovali z Niko Fleiss. So bili pogoji dela na Hrvaškem zaradi uspehov Janice Kostelić veliko boljši kot pri nas?
Pred olimpijsko sezono vsaka zveza poskuša maksimalno angažirati kadre in finančna sredstva. Na Hrvaškem je bilo to neomejeno, tudi finančno. Če je trener rekel, da je nekaj potrebno, je bilo to izvedeno ne glede na stroške. Proračun Nike Fleiss je bil tako velik, kot je celotni letošnji proračun slovenske ženske A-reprezentance, ki pa šteje šest članic.

V tem poslu ste že mnogo let, pri čemer ste trenirali tudi moške. Se morate kdaj ugrizniti v jezik, da ne bi kakšni varovanki včasih povedali tisto, kar res mislite?
Jaz kar korektno povem vsaki, kar ji gre. Saj nimam kaj izgubiti. Morda razmišljam malo drugače kot včasih. Športnika, ki ima toliko in toliko zmag, obravnavam enako kot začetnika. Če ne dela prav in to vidim, mu povem. Zdaj imam več izkušenj, tako na primer tudi razložim, da sem nekomu pred leti povedal isto, pa je bilo težko in mi je zameril, čez leta pa rekel: prav si imel. Nobene distance ni. Če vidim, da nekaj ne "štima", pač povem in tudi povem, zakaj.

RTV SLO/T. O.