Manca pravi, da bi bile njene sanjske počitnice na Maldivih, tja pa namerava s fantom v kratkem tudi odpotovati. Foto: RTV SLO
Manca pravi, da bi bile njene sanjske počitnice na Maldivih, tja pa namerava s fantom v kratkem tudi odpotovati. Foto: RTV SLO
Manca Špik
Z nastopom in uvrstitvijo na letošnjem festivalu MMS je zelo zadovoljna. Foto: RTV SLO
Manca Špik
Vtis naredi tako s stasom kot z glasom. Foto: RTV SLO
Manca Špik in Iris Mulej
Mančino mornarsko uniformo je oblikovala letošnja mis Slovenije Iris Mulej. Foto: mancaspik.com
Manca Špik
Svojo čudovito postavo je Manca dobila po očetu, glasbeni talent pa po mami, ki je bila tudi pevka. Foto: RTV SLO
Manca Špik pred nastopom
Kljub večletnim izkušnjam z nastopanjem priznava, da jo še vedno daje trema pred nastopi. Foto: mancaspik.com
Manca Špik in Iris Mulej
Pevka je prepričana, da se bo Iris na izboru za mis sveta dobro odrezala. Foto: RTV SLO
Manca Špik in Raay
Manca že več let sodeluje s producentom Raayem, vodjo skupine Turbo Angels. Foto: mancaspik.com
Manca Špik
Manca ima rada Ljubljano, vendar se z veseljem vrača domov na Bohinjsko Belo. Foto: RTV SLO
Manca Špik
V prostem času se Manca rada ukvarja tudi s športom. Foto: mancaspik.com
Manca Špik
Manca, za katero stoji močna ekipa, ki skrbi za njeno podobo, je bila prepričana, da se bosta ona in Domen Kumer potegovala za zmago na MMS-ju. Foto: RTV SLO
Manca Špik
Na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu je tako kot vedno navijala za brazilsko reprezentanco. Foto: mancaspik.com

Vsi, s katerimi sem pred srečanjem govorila o njej, so mi zatrdili, da je pevka zelo prijazna in "fejst" punca. Izkazalo se je, da te besede niso bile izmišljene. Tesen stisk roke, naročilo pijače in že sva pri mojih vprašanjih, na katera Manca odgovarja zbrano in brez kakršnih koli izmikanj.

Manca je po tem, ko je več let kot spremljevalna pevka sodelovala s številnimi (pri)znanimi slovenskimi pevci in skupinami, kot so Vili Resnik, Domen Kumer, Anžej Dežan, Peter Januš, Žana, Bepop, Unique, Natalija Verboten, Alya in Helena Blagne, lani na fastivalu Melodij morja in sonca prvič nastopila kot samostojna pevka in že takoj opozorila nase s pesmijo Solze z neba, s katero je prepričala strokovno žirijo in osvojila nagrado za najboljšo pevko oziroma nagrado za najboljšo izvedbo pesmi, osvojila pa je tudi skupno 3. mesto. Letos se je že uvrstila stopničko višje. Lahko torej naslednje leto pričakujemo njeno zmago?

Za vami je nastop na letošnjem MMS-ju, kjer ste s pesmijo Marinero osvojili skupno 2. mesto, poleg tega pa prejeli še tri nagrade. Kakšni so občutki, vtisi, kako ste zadovoljni s svojim nastopom in uvrstitvijo?
S svojim nastopom sem zelo zadovoljna. Tudi celotna ekipa je bila. Vidi se, da smo vložili veliko truda, veliko energije, to se pozna tudi na samem nastopu. Bili smo ena mala celica, nedeljiva. Res sem ponosna na svojo ekipo letošnjih Melodij morja in sonca. Vtisi so še sveži. Nekaj časa je že od MMS-ja, ampak se mi še vedno zdi, da je to tako blizu. Veliko mi pomenijo vsa priznanja in sam nastop in možnost, da se predstavim pred ljudmi, tako da sem res zadovoljna s svojim nastopom. Več si ne bi mogla želeti.

Se vam zdi, da je na različnih festivalih v Sloveniji veliko »kuhinje«?
Zmeraj se govori o kakšni taki zadevi. Jaz tega ne bi mogla reči. Vedno sem imela dobre izkušnje s temi festivali, tako da se meni niti ne zdi, da bi bilo letos kaj skuhanega. Vedela sem, da se bova jaz in Domen potegovala za zmago, tako so tudi drugi govorili, ko so slišali najina komada, tako da smo nekako pričakovali, da bomo kar na teh prvih treh mestih izvajalci, ki smo. Sama imam dobre izkušnje s festivali. Vedno dobim tudi kakšno nagrado, tako da o kakšnih kuhinjah ne bi mogla govoriti. Zame so [festivali] pozitivna izkušnja.

Ali si želite sodelovati na Emi? Kot spremljevalna pevka ste se je že udeležili?
Na Emi sem že bila kot spremljevalna vokalistka in takrat me je ta oder začaral, to je posebna energija, ker tam po navadi ni toliko gledalcev, kot jih je na primer v avditoriju, ampak je tudi nekaj posebnega, neko posebno ozračje, ker je to predtekmovanje za Evrosong, potem se gre še naprej s tega tekmovanja. Želim si seveda biti sprejeta kot solistka. Mislim, da bomo letos poslali komad in da bom prišla v izbor najožjih in najboljših, ker se mi zdi to res ena dobra promocija, tudi nacionalna televizija ima to pod svojim okriljem. Saj pravim, festival sam je zelo dobrodošel, potem pa se naprej razvije še tisto, kar se, če si najboljši.

Kaj si mislite o kakovosti glasbe na splošno - čedalje večji poudarek je namreč na imidžu in ne več toliko na glasu, besedilu, izvedbi pesmi?
Mislim, da ljudje to hočejo, to se je dokazalo s temi našimi nastopi. Ljudem je všeč, če jim poleg glasbe ponudiš še tudi kaj drugega, na primer kakšen plesni vložek, če se lepo urediš, na primer. Zdi se mi, da so ljudje toliko obremenjeni z vsakdanjimi aktivnostmi, vsakdanjimi obremenitvami, da je to nekakšna sprostitev, da se tiste tri minute sprostijo, da plešejo, da v bistvu žurirajo v ritmu pesmi, kar je cilj tudi za pevce, da se ljudje ob njem sprostijo, zabavajo in tako naprej. Slovensko glasbo podpiram že od osnovne šole, bila sem strastna privrženka vseh teh rockerskih slovenskih skupin, tako da imam slovensko glasbo res zasidrano v srcu in vedno govorim o njej le najboljše. To si tudi mislim in poslušala jo bom, dokler bom živa. Zdi se mi, da je slovenska glasba dobra in da moramo podpirati tisto, kar delajo domači avtorji in domači izvajalci. Seveda poslušam tudi tujo glasbo, vse, kar se vrti na MTV-ju, in vse, kar se vrti tudi na Pinku, rada imam tudi južno glasbo, tako da poslušam vse, kar je dobro, še predvsem pa slovensko glasbo, ker sem ponosna na to, kar ustvarijo naši glasbeniki.

Kdo pa sicer v življenju najbolj vpliva na vas?
Moja družina. Od majhnih nog sem obkrožena z glasbo. Moja mami je bila tudi pevka v narodnozabavnem ansamblu. Glasba mi je bila že nekako položena v zibelko in zdi se mi, da je največji vtis name naredila mami in da mi je nekako položila v srce to ljubezen do glasbe in tudi talent konec koncev. Vpisala me je v glasbeno šolo. Končala sem nižjo glasbeno šolo iz klavirja, tako da gredo vse zasluge moji družini, mojim prijateljem in vsem ljudem, ki me obkrožajo, vzpodbujajo in ki me imajo radi.

Kaj vam pomeni več - priznanje strokovne žirije ali občinstva?
To so me že velikokrat vprašali. Ne bi se mogla odločiti, kaj mi je ljubše. Fino je, če prideš na festival in imaš na svoji strani tako strokovno komisijo kot občinstvo. Zdi se mi, da je to nekaj najlepšega, kar se pevcu lahko zgodi. Zelo mi je všeč nagrada občinstva, ker pojem za ljudi, ampak tudi stroka je tista pika na i. Po navadi so v komisijah sami strokovnjaki in lepo je, če te podpirajo. To je nekaj najlepšega.

Kaj pa načrti za prihodnost, vas tujina kaj mika?
Eno izkušnjo sem že imela s tujino kot spremljevalna vokalistka. Nastopila sem na Dori, na hrvaškem izboru za pesem Evrovizije. Pomagala sem neki hrvaški izvajalki; to je bila lepa izkušnja. Druga država, drug način, druga energija in druga organizacija, navsezadnje. Tako da me je kar malo potegnilo. Seveda si nekoč želim tudi kakšen korak dlje, na sever ali jug, ampak imam še toliko stvari tukaj, ki bi jih rada uresničila, toliko ciljev, da imam kar zapolnjen delavnik in veliko obveznosti.

Kako se pripravljate na nastope - je kaj treme?
Trema je še vedno, ne glede na to, da nastopam že dolgo. Trema je pred nastopom tista spodbuda, ki mi daje elan, energijo, da še boljše odpojem in še boljše zapakiram svoj celotni nastop.

V preteklosti ste kot spremljevalna pevka sodelovali s številnimi slovenskimi glasbeniki, s kom pa bi kot samostojna pevka najraje posneli duet?
Kar nekaj jih je, predvsem moških vokalov, s katerimi bi rada enkrat sodelovala; zelo cenim makedonskega pevca Tošeja Proeskega in Hrvata Tonija Cetinskega, onadva sta mi nekako res “number one”. Sta tako dobra vokalista kot tudi dobra igralca »slike na odru«, dober šov naredita, to mi veliko pomeni. Seveda so mi všeč tudi kakšni tuji, na primer Robbie Williams, George Michael ... Ali bom s katerim kdaj sodelovala, je zdaj zelo težko napovedovati, ni še načrtov. Imamo kratkoročno in dolgoročno zastavljene cilje, ampak zaenkrat teh ciljev še ni med njimi.

Kakšni pa so kratkoročni cilji?
Biti sprejeta še na kakšen festival, upam na Emo, ki bo februarja prihodnje leto. V začetku prihodnjega leta si želim izdati prvo samostojno CD-ploščo, zdaj počasi na male zaslone prihaja videospot za skladbo Marinero. Želim si, da bi čim bolj spromovirala ta videospot, da bi veliko nastopala, veliko ljudem bi rada vlila svojo energijo, želim si veliko intervjujev za še večjo prepoznavnost.

Je v Sloveniji veliko tekmovalnosti med glasbeniki, če pomislimo, da gre za zelo majhen trg?
Že ko sem bila spremljevalna vokalistka, so me izvajalci in producenti, s katerimi sem sodelovala, spraševali, kdaj bom šla na svoje. S Solzami z neba sem se lani prvič pojavila na MMS-ju. Vsi so mi res privoščili uspeh in dejali:»Manca, zadnji čas je bil, da si se tudi ti postavila na svoje noge«. Sama nisem začutila nobene tekmovalnosti. Ne vem, da bi mi kdo kaj zavidal. Je pa konkurenca, seveda. Vsi se borimo za svojih pet minut ali pa za svoj centimeter na slovenskih odrih. Zdi se mi, da je to v redu, da dobiš še večjo moč, še več moraš delati, vse to pa ti potem prinese uspeh in zadovoljstvo.

Kaj pa kakšno rivalstvo, podtikanja?
Ne. Ljudje mislijo, da je na teh festivalih veliko negativne energije, zavisti. Sama tega nisem občutila, do zdaj sem bila na dveh festivalih kot solistka. Lani je bilo super na MMS-ju, letos pa tudi. Bili smo skupaj, tudi sam videospot (za pesem Marinero, op. a.) bo predstavljal nekaj zakulisja. Ljudje bodo lahko videli, da nismo nobeni bav bavi, da smo čisto normalni ljudje, ki se veliko zabavajo pred, med in po nastopu. Mi smo res prijatelji.

Koliko »pomočnikov« skrbi za vašo podobo?
Smo kar velika ekipa. Imamo svoje frizerje, vizažistko, stilistko, zadnje obdobje sodelujem z Iris Mulej, aktualno mis Slovenije, in z njo bom sodelovala še naprej, ker sem zelo zadovoljna. Veliko jih stoji za mano; v takem poslu ne moreš biti sam, potrebuješ profesionalce. Vesela sem, da imam nekaj tistih ljudi, ki stojijo za mano, ki so profesionalni in delajo tisto, kar najbolje znajo. Zato so tudi v moji ekipi. Delo vseh pa se vidi tudi navzven.

Kako ste začeli sodelovati z Iris Mulej?
Iris Mulej je že prej sodelovala s skupino Turbo Angels, glavni vodja te skupine, Raay, pa je moj stalni producent. Že lani sem se z Iris pogovarjala, ko mi je rekla, da me vidi v bolj ženstvenih oblekah, da imam manekensko postavo in da bi znala poudariti svoje čare. Rekla sem si, da bi nekoč rada tudi z njo poizkusila in to se je zgodilo prvič letos, ko mi je za oddajo Spet doma pripravila kreacijo, ko sem premierno predstavila svojo balado Poljub v slovo. Takrat sva se srečali in takoj našli nekaj skupnega. Nato mi je predstavila kreacije, njene ideje so mi bile všeč in tako je nastala moja prva kreacija za pesem Poljub v slovo. Potem sva se dogovorili, da bo kreacijo naredila še za Marinera in zdi se mi, da je bila ljudem všeč. Sama sem se v njej počutila odlično in zanjo dobila tudi kar nekaj nagrad, tako da sem zelo zadovoljna z njo in bova sodelovali tudi v prihodnje.

Se vam že dogaja, da vas prepoznajo na ulici, vas že kdo prosi za avtogram?
Ja, sploh če pridem na Bohinjsko Belo (smeh).

Kaj pa v Ljubljani?
Tudi se zgodi, da dam kakšen avtogram, da se s kom slikam, to mi je zelo všeč, ker vem, da me ljudje spoznavajo in s tem je povezano tudi število mojih nastopov, moja promocija, moja odzivnost in tako naprej, tako da sem vesela, če me kdo ustavi, z veseljem se z vsakim pogovorim, se mu podpišem ... Vesela sem, če se mi kaj takega zgodi. To je dokaz, da sem uspešna in da si me ljudje želijo.

Ste študentka slovenščine in hrvaščine na Filozofski fakulteti. Kako usklajujete študijske obveznosti in kariero?
V zadnjem letu sem bila manj pridna na faksu, po navadi sem vse naredila do roka, zdajle se pa mi je glasba odprla in sem si zelo želela tudi ustvarjati na tem področju, tako da je šola nekoliko trpela, ampak sem naredila kar nekaj izpitov, zdaj, septembra, pa jih še nameravam nekaj. Vpisala bom tudi absolventski staž, do diplome imam še nekaj izpitov in verjamem, da jih bom naredila, ker mi šola tudi veliko pomeni, saj vem, da je izobrazba zelo pomembna. Če imaš voljo, se da usklajevati glasbeno kariero in študijske obveznosti. Mogoče zato trpijo prijatelji, ker sem kakšno urico manj z njimi. Včasih tri počitek, sploh v izpitnem obdobju. Ampak se bom potrudila in dala vse od sebe, da mi uspe na faksu in da pridem do diplome.

Pa imate sploh kaj prostega časa?
Imam. Z veseljem grem s prijatelji v kino ali pa se dobimo kdaj zvečer na kakšni večerji, večkrat gremo v kitajsko restavracijo. Prosti čas je večinoma povezan z mojo glasbo, ker še vedno snemam tudi spremljevalne vokale. Več ali manj se vse vrti okrog glasbe, ampak zelo rada se ukvarjam tudi s športom in družim s prijatelji ... Prosti čas se najde, seveda.

Glede na to, da ste Gorenjka (doma iz Bohinjske Bele) - ali ste se težko privadili na življenje v Ljubljani?
V Ljubljani sem že od 15. leta, od prvega letnika srednje šole in v Ljubljano sem se zaljubila, vem, da mlad človek mora iti v sam center dogajanja, če želi iz sebe kaj narediti. Ampak se z veseljem vračam na Bohinjsko Belo in vedno, kadar se peljem proti Radovljici, ko se vidijo tiste naše lepe gore in Triglav, mi zaigra srce. Bohinjska Bela je še vedno moj dom, tam so moji ljudje, moji starši, moji prijatelji, verjamem, da se bom nekoč vrnila na Bohinjsko Belo, ampak prej imam še ogromno stvari, ki jih bo treba postoriti tukaj v Ljubljani. Tudi te kraje obožujem, ker imajo veliko možnosti tako za prosti čas kot za kariero, za šolo.

Pred dobrim mesecem se je končal SP v nogometu. Ste si morda ogledali kakšno tekmo?
Sem strastna navijačica brazilske reprezentance in mi je zelo žal, da so izpadli, da niso prišli do konca, da niso zmagali. Spremljam njihova tekmovanja in imam željo po tem nogometnem udejstvovanju, in sicer že od mladih nog, oče me je navdušil za nogomet, tako da sem si ogledala veliko tekem, sploh polfinalno in finalno sem navijala za Italijane in sem vesela, da so zmagali.

RTV SLO/T. V.