Miša obožuje intenzivne barve kot je rdeča. Velikokrat pa smo jo lahko videli že tudi v beli in črni, za katero pravi, da ji je še posebej ljuba. Foto: RTV SLO
Miša obožuje intenzivne barve kot je rdeča. Velikokrat pa smo jo lahko videli že tudi v beli in črni, za katero pravi, da ji je še posebej ljuba. Foto: RTV SLO
Miša Molk
Roko na srce, Miši pristaja izjemno ženstven stil oblačenja. Poudarjen dekolte in enobarvna oblačila. Foto: RTV SLO
Miša Molk
Kot še devet preostalih slovenskih žensk, se je tudi prva dama slovenske televizije, kot ji radi rečemo, uspela uvrstiti med kandidatke za letošnjo Femme fatale. In za mnoge je veljala kot favoritko. Foto: RTV SLO
Miša Molk in Erika Žnidaršič

Vsestranski in elegantni dami, televizijski voditeljici, novinarki in urednici smo zastavili nekaj perečih vprašanj, ki so te dni skorajda nujna in predvsem aktualna. Lahko bi rekli, da so precej tipično-ženska, a odgovori ne. Zakaj?

Preprosto zato, ker ko Miša odpre usta, pove resnično nekaj pametnega (in tehtnega), tako da se že vnaprej lahko veselite odgovorov. Nismo je spraševali o njenem otroštvu, televizijskih začetkih in podobno. Ne, ne, to ne bo še eden tistih tipičnih (in dolgih) intervjujev. Osredotočili smo se samo na tisto (in še vedno) najslajše: odnos moški - ženska. In seveda o ženskah kar tako. Pa o barvah, ja o barvah sva se pogovarjali, pravzaprav se je pogovor tako sploh začel. Sedaj pa priznajte: na željo vseh nas ta tema ni (in verjetno ne bo) nikoli izpeta.

Kako vi osebno opredeljujete rdečo barvo?
Rdeča pomeni moč, rdeča je energija, je kri, je prepoved, če se osredotočimo na semafor in na primer stop znak. Je pa tudi vabilo, če gledamo opremo nočnih in strptiz barov. Torej rdeča namiguje in prepoveduje. To pa lahko pomeni samo eno: v sebi ima (vedno) neko skrivnost.

Kaj pa na primer vedno bolj modna zlata barva?
Zlata je bogastvo. In če govorimo o bogastvu duha, je to definitivno barva, ki bi jo naj rada nosila neka izjemna ženska.

Ne moremo mimo tega, da smo pred kratkim izbrali fatalno žensko. Kaj je že torej fatalna ženska?
Fatalnost, fatalnost. Fatalna ženska je zame tista, ki usodno vpliva na spremembe v družbi, ki napoveduje in spreminja zakone, vedenjske vzorce, pravila, ki ruši stereotipe, ki vnaša novosti. To je usodna ženska. Če pa govorimo na neki osebni ravni, pa gre za usodo v tem segmentu, da podleže moškim, podleže pa lahko tudi režimu, kot se je to zgodilo recimo Mata Hari in še za prenekatero. So pa bile usodne ženske tudi tiste, ki so nastopale recimo v Hitchcockovih filmih. To so bile fatalke, ki so bile blond in so prinesle pravega vraga za sabo. Ko pa si jih samo gledal, so to bile najbolj elegantne in umirjene ženske. Si ne bi nikoli mislil! Meni se zdi, da je razumevanje fatalnosti in fatalne ženske danes doživelo nešteto enih metamorfoz.

Kako se naj sodobna ženska poslovno vzpenja? Metoda: načrtovani cilji ali "go with a flow"?
Zelo različno od ženske do ženske. Mene vedno vodijo divje emocije, neka psihija. Ne morem planirati, ker ne vem, kaj mi jutrišnji dan obljublja. Ne bom živela 100 let, zato ne morem doseči vseh ciljev in odpreti vseh vrat. Tudi nobena funkcija v mojem poslovnem življenju ni bila dosežena s poprejšnjim načrtom. Sicer pa oboje lahko uspeva: torej načrtovanost in spontanost. Odvisno od človeka. In situacije. Postopoma si odpiraš ena vrata, pa druga, če pa se ti ena ne odprejo, se sicer lahko zgodi, da si zelo nesrečen. Zato je najbolje, da delaš dobro, ker se ti to itak vedno obrestuje. Nekje se ti odpira. Mora se ti! Treba si je želeti in vedno kaj delati. Velja pa nekaj: želja ne prenese nasilja.

Koliko tipov moških poznamo? Bi lahko naredili eno takšno kruto delitev na "mamine sinčke" in "mačote", ki ne jočejo? (... in nato dolg tih zelo tih premislek, op. a. T. M.)
Hmmm... Ja, v bistvu, če že morata biti samo ti dve kategoriji. Torej, po tej teoriji, ja, imamo dvoje moških. Imamo fantke, ki še rabijo mame, da se zanjo skrijejo in imamo moške, na katere se lahko ženske naslonimo. Jaz nikakor ne bi posploševala. Jaz imam rada moške. Zakaj? Ker jih preprosto povedano razumem.

Tanja Mojzer