Matic Osovnikar je športnik od glave do peta. Foto: RTV SLO
Matic Osovnikar je športnik od glave do peta. Foto: RTV SLO
Francis Obikwelu in Matic Osovnikar
Spomin na Göteborg: zlati Francis Obikwelu in bronasti Matic Osovnikar. Foto: EPA
Matic Osovnikar in Petra Majdič
Matic Osovnikar in Petra Majdič sta bila zvezdi večera v Cankarejevem domu. Foto: RTV SLO
Matic Osovnikar
Matic Osovnikar je po prejemu priznanja za najboljšega športnika leta s prepoznavnim nasmeškom odgovarjal na številna vprašanja novinarjev. Foto: RTV SLO

Njegova velika želja ostaja tek pod 10 sekundami na 100 metrov. Poleg vrhunskih dosežkov v atletiki pri 26 letih uspešno končuje študij stomatologije, zato ga kličejo tudi najhitrejši zobozdavnik na svetu. Želi si predvsem uveljavitve na mednarodni sceni, redno bi želel tekmovati v Zlati ligi. V teh dneh zavzeto trenira za dvoransko sezono, kjer bi se marca v Birminghamu znova rad povzpel na zmagovalni oder. V mislih ima tudi svetovno prvenstvo v Osaki in olimpijske igre v Pekingu čez dve leti, ki bi lahko dale pečat njegovi sijajni karieri.

Letos ste imeli tako rekoč sanjsko sezono. Ko potegnete črto pod vse dosežke, bi morda kaj spremenili?
Če pomislim na vse izide, sem dosegel največja uspeha ravno na dveh največjih tekmah. Na svetovnem prvenstvu v dvorani v Moskvi in na evropskem prvenstvu v Göteborgu si nimam kaj očitati, da bi kaj narobe naredil ali da bi lahko še kaj več naredil, kot sem. Tudi sicer sem imel uspešno sezono. V prvem delu sem mogoče še pogrešal malo boljše izide, ampak mogoče je bilo to čisto v redu, da je potem prišla tista najboljša forma ravno avgusta na evropskem prvenstvu. Sicer pa sem res zadovoljen z vsem, kar se je letos dogajalo, tako da če bi lahko, mislim, da bi šel kar po isti poti.

Kakšni so vaši cilji v naslednji sezoni? Bo v ospredju svetovno prvenstvo ali preboj na največje mitinge?
Prvi cilj, ki ga imam zdaj v glavi, je evropsko prvenstvo v dvorani, ki bo marca v Birminghamu. Res si želim, da bi osvojil medaljo. Če sem jo lahko na prostem, je logično, da si jo želim tudi v dvorani. Zdaj je vse usmerjeno v to, šele nato pride na vrsto sezona na prostem. Je pa tako, da sem bil res vesel medalje v Göteborgu, tudi ali pa predvsem zato, ker sem vedel, da je to velika uveljavitev zame v atletiki, kjer je res problem priti na največje mitinge, da sploh lahko tekmuješ z najboljšimi. Takoj po prvenstvu sem tudi dobil vabila na vse te tekme. Mislim, da se tudi naprej nimam bati za to. Zastavil sem si cilj, da bo sezona na prostem celovito uspešna, da ne bom vse stavil na svetovno prvenstvo, ampak bi rad čim več dobrih tekov odtekel čez celo sezono.

Vaš prijatelj na fakulteti je izračunal, da boste v letu 2007 tekli pod 10 sekundami. Mislite, da vam to zares lahko uspe?
(Smeh) Ja, ta misel mi je bila res zelo všeč. Zdaj je pač prišlo to leto, ki ga je on napovedal. Se bom potrudil, da se bo to zgodilo. Je pa tako, da za tak rekord nimam samo jaz prstov vmes. Morajo biti tudi vsi drugi pogoji idealni, zato ne bom nič razočaran, če se to letos še ne bo zgodilo. Enkrat bi pa res rad tudi to odtekel.

Oba s Petro sta stara 26 let. Ali morda veste, ali je ona starejša ali mlajša od vas?
Rekel bi, da sem jaz starejši, glede na to, da imam januarja rojstni dan.

Ne. Ona je en mesec starejša.

(Smeh) Potem ima zdaj rojstni dan.

Ja, jutri (22. 12., op. a.).
A jutri, res? Nisem vedel.

Kaj pa vi in zima? Se morda ukvarjate s kakšnim zimskim športom? Kaj tečete na smučeh?
Treniral sem alpsko smučanje, ko sem bil mlajši, v osnovni šoli, kakšnih šest, sedem let, tako da kar obvladam to. Poskusil sem tudi tek na smučeh. Z družino smo velikokrat šli za veselje teč, tako da tudi teči na smučeh znam kar v redu. En šport mi je pa zdaj mikaven, mogoče tudi za naprej. Moji kolegi šprinterji so se pač lotili boba, in to mi je atraktivna panoga. Če jim bo uspelo to skupaj sestaviti, bi se mogoče tudi jaz kdaj preizkusil.

Potem resno razmišljate tudi o tem?
Za zdaj ne, za zdaj sem z mislimi še čisto pri atletiki, ampak ena opcija pa je. Vsako stvar moraš "probat", pa potem vidiš, ali si za to ali ne, tako da ... težko je zdaj govoriti.

Še eno vprašanje o Petri. V kateri tehniki je boljša, klasiki ali prosto?
Ja, v klasiki, čeprav je zdaj čisto divja tudi v prosti, tako da ... (smeh)

Res je ... Na vaši spletni strani piše, da se zanimate tudi za borzo. Kakšno je bilo za vas letošnje leto na tem področju?
(Smeh) Ja, kar uspešno, čeprav mi malo zmanjkuje časa se s tem ukvarjati. Mogoče bi moral celo komu drugemu te stvari prepustiti, ker res, ko pridem takole s priprav, kot sem prišel recimo včeraj, potem malo na hitro pogledam in rečem 'oh, super, smo spet malo bogatejši'. Vsak pač poskusi nekako vnovčiti to, kar si je zaslužil.

Kaj pa načrti za novoletne praznike? Kje boste dočakali novo leto?
V bistvu bom pri enem kolegu na Strmecu, malo naprej od Trente, v hribih. Tam bomo dočakali novo leto. Mislim, da bo prijetna družba.

Matej Rijavec & Aleš Golob