Na zadnjih volitvah je dokaj mizerno slavil Koštunica, kdo pa bo slavil tokrat? Foto: EPA
Na zadnjih volitvah je dokaj mizerno slavil Koštunica, kdo pa bo slavil tokrat? Foto: EPA
Plakat Tadićeve Demokratske stranke
Demokratska stranka volivcem obljublja boljše življenje, enotnost, evropsko Srbijo, vse to pa naj bi se zgodilo hitro. Foto: Reuters
Vosjilav Koštunica med nagovorom Beograjčanov
Srbski premier s svojo stranko po mnenju Ćirića nove volivce išče prav med privrženci radikalcev. Foto: EPA
Predvolilni plakat Srbske radikalne stranke
Na predvolilnem plakatu piše: Da bo še danes boljše! Foto: EPA
Plakata Vuka Draškovića in Čedomirja Jovanovića
Dober izid Draškovića in Jovanovića bi pomenil presenečenje. Foto: EPA
Mladjan Dinkić
Vodja stranke G17 plus Dinkić je agresivno nagovoril srbske volivce. Foto: EPA

Predvsem nas je zanimalo, kako bo izid parlamentarnih volitev vplival na večno srbsko vprašanje - Kosovo in kako bo Srbija nadaljevala pot proti evroatlantskim integracijam. Ćirić presnečenj ne napoveduje, je pa povedal, da bi ga še najbolj presenetila absolutna zmaga radikalcev, ki bi po njegovem mnenju Srbiji tudi zaprla vrata v EU.

Bi lahko bila na prihodnjih volitvah kakšna presenečenja?
Presenečenj ne bo, razen če imate za presenečenje morebiten preboj Liberalnodemokratske stranke Čedomirja Jovanovića v parlament. Novih obrazov v volilni dirki ni, niti v novih strankah in koalicijah.

Ali v Srbiji obstaja stranka, ki je ob dobrem izidu na volitvah pripravljena sestaviti koalicijo z radikalci (SRS)?
Vsi ključni udeleženci volilne kampanje v glavnem trdijo, da ne bodo sodelovali z radikalci. Izjema sta koalicija premierja Vosjilava Koštunice in ministra za kapitalske investicije Velimirja Ilića - vendar pa ta koalicija jemlje glasove volilnega telesa radikalcev, hkrati pa ne želi govoriti, s kom se bo pogovarjala po volitvah. Tudi socialisti ne zavračajo sodelovanja z radikalci, njihov problem pa je, da prvič nastopajo brez imena Slobodana Miloševića in se bodo težko sploh prebili v parlament.

Kaj se bo v primeru zmage radikalcev zgodilo s Kosovom? Bi lahko pričakovali tudi vojno in ali v Srbiji sploh katera stranka podpira načrt Ahtisaarija za Kosovo?
V zadnjih 15 letih radikalci niso pokazali trenda porasta podpore volivcev, "narodna" koalicija Koštunica - Ilić pa jih realno ogroža. Ne verjamem, da bi lahko radikalci sami dobili več kot polovico glasov, je pa mogoče, da bi si je želele nekatere članice mednarodne skupnosti, saj bi jim to olajšalo izvedbo amputacije Kosova od Srbije. Tudi v primeru zmage radikalne stranke ne vidim nobene nove vojne na Kosovu; bolj verjetni so neredi, morda tudi oboroženi, ki naj bi predstavljali albanski odziv na rešitev, ki ne bo v obliki neodvisnega Kosova. Med srbskimi strankami neodvisnost Kosova (od popolne pa do nadzirane) podpira le koalicija, ki jo vodi Čedomir Jovanović.

Koliko lahko Srbija v prihodnosti še računa na podporo Rusije?
Beorgad se v svoji politki naslanja na stvari, ki jih obravnava kot temeljne principe mednarodnega prava. Dejstvo je, da bi posamezni podporniki neodvisnosti Kosova na mednarodni sceni raje videli, da Beograd privoli v osamosvojitev pokrajine kot pa na rešitev, ki bo vsiljena. Beograd računa na podporo Moskve, samo dokler Rusija ne odkrije kakšnega večjega interesa.

Ali se lahko Čedomir Jovanović s svojo stranko LDP prebije v parlament?
Odgovor na to vprašanje je odvisen od ocene števila volivcev, ki so nezadovoljni s hitrostjo demokratičnih sprememb v Srbiji. Njegovi koalicijski partnerji - Vesna Pešić, Nataša Mićić, Žarko Korač - ne prinašajo bistvene količine glasov. To bi lahko le v omejenem obsegu uspelo Nenadu Čanaku iz Vojvodine. Če se Jovanovićevi koaliciji uspe prebiti v parlament, ne bo mogla sodelovati z drugimi strankami, saj, kot že rečeno, odkrito podpira neodvisnost Kosova.

Katere stranke lahko po vašem mnenju pripeljejo Srbijo pred vrata EU-ja in katere ji bodo ta vrata zaprle?
Prav nobena izmed večjih strank ne nasprotuje vstopu v Unijo. V prejšnjem mandatu je preperičljiv korak k Evropi naredila Koštuničeva manjšinska vlada - tudi če to primerjamo z njegovo predhodnico pod vodstvom Zorana Djindjića - in ne glede na nezadovoljstvo haaške tožilke nad sodelovanjem Beorgada s haaškim sodiščem. Idealna "evropska" kombinacija bi bila Demokratska stranka Borisa Tadića, Koštuničeva koalcija Demokratskih strank Srbije - Nova Srbija in G17 plus Mladjana Dinkića. Evropska vrata pa bi na dolgi rok Srbiji zaprla (nepredstavljiva) absolutna zmaga radikalne stranke (če bi dobili več kot polovico glasov) oziroma koalicija radikalcev s Koštunico in recimo socialistov.

Koliko se srbski volivci zanimajo za ugled Srbije zunaj njenih meja?
Javnomnenjske raziskave kažejo, da je več kot dve tretjini prebivalcev naklonjeno evropskim integracijam, medtem ko je podpora vstopu v Nato še vedno nižja od 50 odstotkov. Morda bi lahko rekli, da v pogledu Srbov na svet še vedno dominira frustracija zaradi nerazumevanja za tisto, kar se pod vplivom emocij oziroma racionalnosti pojasnjuje kot ključni problem Srbije - Kosovo na eni strani in siromaštvo na drugi.

Kako v zadnjem času Srbi gledajo na politiko in kolikšna bo po vašem mnenju volilna udeležba?
Mislim, da lahko realno ocenimo, da se stvari premikajo na boljše, sorazmerno s tem upada tudi prisotnost stereotipa, po katerem Srbi na politiko gledajo kot na nečiste posle. Pričakujem, da bo udeležba višja od 50-odstotne, se pravi, da bo svoj glas oddalo več kot tri milijone volivcev.

Miha Raičevič