Če bo Sani Bečirovič v sredo prodiral pod Olimpijin obroč, ga bo morda tam čakal Hasan Rizvič. Foto: Reuters
Če bo Sani Bečirovič v sredo prodiral pod Olimpijin obroč, ga bo morda tam čakal Hasan Rizvič. Foto: Reuters
Jasmin Repeša
Čeprav Sani Bečirovič tega ni želel naravnost povedati, se zdi, da mu je pod taktirko Željka Obradovića lepše kot pod vodstvom Jasmina Repeše. Foto: EPA
Boštjan Nachbar in Sani Bečirovič
Boštjan Nachbar in Sani Bečirovič se pogosto slišita po telefonu. Foto: Reuters

Slovenski košarkarski reprezentant je bil v intervjuju za MMC po telefonu že slišati zelo optimističen, njegove izjave pa so le potrdile zadovoljstvo nad statusom, ki ga ima pri Panathinaikosu, kamor je to sezono prestopil iz Climamia. Grški velikan je novo sezono kljub nekaterim spremembam (med drugim je odšel Jaka Lakovič) začel odlično. Nazadnje je v domačem prvenstvu Egaleo odpravil s 101:56. "Lahka tekma," je rekel Bečirovič in takoj dodal, da v sredo proti Unionu Olimpije pričakuje vse kaj drugega.

Panathinaikosu gre na začetku sezone kot po maslu. 10 zmag, 1 poraz. Ali so v klubu presenečeni, da močno spremenjeno moštvo že na začetku sezone dosega tako dobre izide?
Ja in ne. Vemo, kaj pomeni Panathinaikos in kakšno odgovornost imajo košarkarji, ki igrajo za ta klub. Tudi meni je bilo že takoj jasno, da bodo pričakovali zmage. Moram priznati, da v takšnem okolju do zdaj še nisem bil.

Ste imeli po prihodu iz Italije težave s privajanjem na novo okolje? Ste zadovoljni s statusom v moštvu?
Nisem imel težav, navdušuje pa me prav moj status v moštvu. Nisem pričakoval, da bom takoj na začetku tako pomemben člen v Obradovićevem mozaiku, in to je tisto, kar me res navdušuje. Sem vesel in pozitivno naravnan. Tudi sicer mi je v Atenah vse všeč, mesto, ljudje, hrana. Z mano uživata še žena in hčerka.

Kdo je boljši trener - Željko Obradović ali Jasmin Repeša?
Temu vprašanju se bom izognil.

No, lahko ju pa primerjate!
Sta drugačna tipa, drugi šoli. Repeša je prevzel italijanski sistem z odprto igro. Pri njem vse temelji na strelcih (Basile, Belinelli), drugi smo tam zato, da jim pomagamo. Obradović sicer tudi spodbuja odprto igro, vendar je pri njem več pick'n rol igre, kar meni odgovarja.

Zdi se, da je Panathinaikos po odhodu Lakoviča in Spanoulisa najtanjši prav na položaju organizatorja igre. Morate sami nositi vse breme? Kdo vam še pomaga pri organizaciji igre?
V bistvu je Diamantidis glavni "play". Tudi lani je bilo tako, v navezi z Jako. Nikoli še nisem začel v prvi peterki, kar pa me niti najmanj ne moti. Končujem tekme in sem na parketu takrat, ko najbolj šteje, če je treba, tudi v paru z Diamantidisom. Nismo tako tanki, čeprav sta dva vrhunska košarkarja odšla. Dokazali smo, da zmoremu tudi brez njiju.

Kako je z vašimi koleni, s katerimi ste imeli v preteklosti ogromno težav?
Zadnja tri leta se ne pritožujem, upam, da bo še naprej tako.

Kako bi primerjali odnos medijev in navijačev do košarkarjev v Italiji in Grčiji?
Za zdaj ne vem, kaj novinarji pišejo, saj grško ne razumem, medtem ko sem v Italiji vse razumel. Navijače imamo dobre, je pa neugodno, ker je dvorana izredno velika, saj sprejme 22.000 gledalcev. Ko jih je v dvorani 10.000, se zdi, kot da ni nikogar. V Bologni je bilo drugače - bilo je 5.000 ljudi in bilo je nabito polno. Jasno pa je, da so navijači Climamia med tremi najboljšimi v Evropi.

S katerim reprezentančnim kolegom se največkrat slišite?
Z Brezcem sem na zvezi, prav tako z Nachbarjem, tudi z Miličem se slišim redno. Ohranjamo stike!

Ste v najboljših košarkarskih letih. Še kaj razmišljate o Ligi NBA?
NBA ostaja moja velika želja in jasno, da po dobrih predstavah v zadnjih sezonah spet resno razmišljam o NBA-ju. Vendar ne za vsako ceno. Rad bi igral na najvišji ravni, ne pa, da bi sedel. Hočem igrati, ne pa biti gledalec.

Kateri je zadnji košarkarski nasvet, ki vam ga je dal oče Memi?
Popraviti obrambo na pick'n rolu. To mi je svetoval prejšnji teden, pred tekmo s Cibono. Mislim, da sem ga upošteval.