Nicolasu Sarkozyju se je z zmago uresničila največja otroška želja. Foto: Reuters
Nicolasu Sarkozyju se je z zmago uresničila največja otroška želja. Foto: Reuters

Sarkozyjev odločen nastop je, vsaj pri sebi intimno, podprla velika večina Francozov.

Stališče Royalove je bilo v svojem bistvu, kar se tiče ustavne pogodbe, protievropsko.

Upam, da bo Sarkozy našel čas, da obišče Slovenijo, kjer bo zagotovo zelo dobrodošel.

Cecilia in Nicolas Sarkozy
Sarkozyju je med volilno kampanjo ob strani vedno stala vsa družina, predvsem žena Cecilia. Foto: Reuters
Jacques Chirac
Odhajajoči predsednik Jacques Chirac je bil Sarkozyjev mentor in mu je kljub nekaterim navzkrižjem med volilno kampanjo obljubil svojo podporo. Foto: EPA
Segolene Royal
Segolene Royal, prva, ki je imela realne možnosti postati predsednica Francije, po mnenju mnogih ni imela dovolj izdelanega programa. Foto: EPA

Nicolas Sarkozy, ki si je predsednik Francije želel postati že od otroštva, je svojo socialistično tekmico Segolene Royal premagal za šest odstotkov glasov. Volilna kampanja je bila predvsem v zadnjih dveh tednih naporna, oba kandidata sta se trudila prepričati čim več volivcev, a zmagovalec je vedno le eden. O vprašanjih in odločitvah, ki v nadaljnji politični karieri čakajo Nicolasa Sarkozyja, smo se pogovarjali z Jožefom Kuničem, predsednikom Slovenskega društva za mednarodne odnose.

Bo Sarkozy na mednarodnem prizorišču tako dominantna osebnost, kot je bil Chirac?
Brez dvoma. Mednarodne teme sicer niso bile dominantna tema volitev, vendar bo Francija še naprej igrala pomembno vlogo na mednarodnem prizorišču. Pričakujem, da si bo prizadevala še okrepiti svoj vpliv tam, kjer ga tradicionalno že ima, to je predvsem na območjih frankofonije. Zagotovo pa bo tudi aktivno deloval tam, kjer mednarodna skupnost skupaj rešuje vprašanja, pomembna za ves svet. Pričakujemo lahko tudi poglobitev odnosov z ZDA.

Kaj lahko pričakujemo od predsednika Sarkozyja, bo nadaljeval delo svojega predhodnika ali bo Francijo odpeljal v drugo smer?
Delno bo zagotovo nadaljeval delo svojega predhodnika, čeprav sta se nemalokrat razlikovala v svojih stališčih. Zagotovo pa bo prinesel v francosko politiko mnogo novega, predvsem na področju gospodarstva, kjer Francija ni napredovala, kot bi si želela, in se bo tako verjetno bolj približal neokonzervativizmu, torej zmanjšanju davkov, povečanju zaposlovanja, s tem pa verjetno povečanju socialnih razlik v francoski družbi.

Kateri so prvi ukrepi, ki se jih bo po izvolitvi lotil novi predsednik?
Težko je predvideti, kateri so prvi ukrepi, ki si jih je verjetno vsaj delno že zamislil, ampak zagotovo mora misliti na izbor nove vlade in pa na bližnje parlamentarne volitve, ki bodo za nadaljnjo politiko Francije tudi zelo pomembne. Zagotovo si bo z vsemi močmi prizadeval za zmago desnice.

So imeli lanski rasni nemiri v predmestjih Francije in odgovor nanje kakšen vpliv na zmago Sarkozyja?
Nemiri v francoskih predmestjih in, vsaj ponekod, dokaj nevarno okolje v teh območjih - to so problemi, ki motijo veliko večino Francozov. Njegov odločen nastop je, vsaj pri sebi intimno, podprla velika večina in to so bile zanj zagotovo zelo pomembne točke pri odločitvi volivcev. Mnogi namreč menijo, da je le odločen nastop do teh vprašanj tisto, kar to problematiko lahko reši.

Je možno, da se bo črna napoved Segolene Royal o tem, da bi lahko izvolitev Sarkozyja povzročila nove in še hujše nemire v Franciji, uresničila?
Dvomim. Prej bi to misel ocenil kot del predvolilne retorike. Pričakujem, da se v kratkem na tem področju ne bo spremenilo nič kaj bistvenega, bo pa njegova odločnost verjetno pripomogla k reševanju tega problema.

Kaj zmaga Nicolasa Sarkozyja pomeni za Evropsko unijo? Kaj pomeni za usodo evropske ustave? Ali je z njegovo izvolitvijo pot Turčije v EU res dokončno zaprta?
Stališče Royalove je bilo v svojem bistvu, kar se tiče ustavne pogodbe, protievropsko. Napovedovala je referendum o tem vprašanju, kar pa je dalo sprejem nove ustavne pogodbe pod zelo velik vprašaj. Sarkozy pa je v svoj program vključil nekakšno mini ustavo, torej le tiste dele ustavne pogodbe, ki bi bili sprejemljivi za vse tiste članice EU-ja, ki pogodbe niso sprejemale ali pa so sprejem odbile. Hkrati pa so te dele ustavne pogodbe s sprejemom vse pogodbe tiste članice EU, ki so pogodbo sprejele, že avtomatično sprejele, torej tam ne bo novih zapletov s sprejemom. V sami Franciji pa naj bi se taka mini ustavna pogodba sprejemala v Nacionalni skupščini, ki pa bi jo zanesljivo sprejela. S tem je Sarkozy v nekem smislu odprl pot do nove ustavne pogodbe, res da manjše, a vendar je to lahko za EU velik napredek.

Turčiji je za popolno članstvo zaprl vrata, ne nasprotuje pa kaki drugi obliki tesnega sodelovanja. S tem je tudi na nek način postavil mejo, do kod lahko povečevanje EU seže in se implicitno zavzel za poglabljanje EU in ne zgolj za geografsko širitev.

Kako tesne stike imata Slovenija in Francija in kaj za medsebojne odnose pomeni zmaga Sarkozyja?
Slovenija ima s Francijo dobre odnose in vedno se je zavedala, da je Francija pomembna članica EU-ja. Mislim, da bodo medsebojni stiki ostali dobri tudi v bodoče in upam, da bo Sarkozy našel čas, da obišče Slovenijo, kjer bo zagotovo zelo dobrodošel.

B. T.

Sarkozyjev odločen nastop je, vsaj pri sebi intimno, podprla velika večina Francozov.

Stališče Royalove je bilo v svojem bistvu, kar se tiče ustavne pogodbe, protievropsko.

Upam, da bo Sarkozy našel čas, da obišče Slovenijo, kjer bo zagotovo zelo dobrodošel.