Fabrizio Faniello je evrovizijsko mrzlico enkrat že dal skozi. Foto: EPA
Fabrizio Faniello je evrovizijsko mrzlico enkrat že dal skozi. Foto: EPA

Iskreno lahko rečem, da bi bilo zame nekaj izjemnega, če bi Malti pripel zmago. Eno leto bi praznovali!

Fabrizio Faniello
Fabrizio Faniello
Fabrizio Faniello meni, da bo letošnja evrovizijska tekma zelo ostra, še posebej, ker so sodelujoče skladbe žanrsko zelo raznolike. Foto: RTV SLO

Nič ne bi imel proti, če bi bila midva z Anžejem prvi in drugi – v kakršnem koli zaporedju že, saj je v redu fant.

Fabrizio Faniello
Fabrizio Fanielli
Fabrizio Fanielli je prepričan, da so zmagovalci evrosonga pravi evropski glasbeni zvezdniki. Foto: RTV SLO

V majhno otoško državo jo bo skušal prinesti s pesmijo I Do, zaveda pa se, da samo dobra pesem ni dovolj. O tem se je lahko prepričal že leta 2001, ko je nastopil na Danskem in s pesmijo Another Summer Night končal na devetem mestu.

Tokrat boste že drugič nastopili na Evrosongu …
Da, res je, že drugič bom nastopil na Evrosongu in počaščen sem, da imam na svojih ramenih spet veliko odgovornost zastopati Malto. Prvič sem nastopil leta 2001 na Danskem. Zame je bila to čudovita izkušnja, nekaj, o čemer sem vedno sanjal. Prav Evrosong mi je omogočil, da so se mi izpolnile še ene sanje – da sem podpisal pogodbo z mednarodno založbo in začel mednarodno kariero.

Kako se pripravljate na drugi nastop v primerjavi s prvim?
Vse je veliko boljše. Prvič sem bil star 19 let in bil sem še pravi zelenec v glasbenem poslu. Evrosong se mi je zdel ogromen šov, na katerem sem smel sodelovati, zaradi česar sem bil zelo srečen, in iz vsega skupaj sem želel potegniti čim več. Danska je bila čudovita izkušnja, ki se je nadaljevala tudi kasneje z mednarodno kariero. Nato sem izdal tri albume, jih veliko promoviral in spoznal ogromno evrovizijskih oboževalcev, ki so me vsa ta leta podpirali.

Zdaj, ko bom nastopil drugič, vem, kaj lahko od Evrosonga pričakujem, in sem nanj tudi pripravljen. Drugič je veliko bolje nastopiti, saj sem izkušenejši in bolj sproščen. Poleg tega sem letos veliko potoval, spoznal precej ljudi in vesel sem, da sem v Sloveniji, ker je bil na finalu v Malti tudi Anžej. Prinesel mi je srečo, saj smo imeli nekaj težav z glasovanjem, a me je tolažil, naj me ne skrbi, in mi zagotavljal, da sem mu bil od vseh najbolj všeč in da bom gotovo zmagal. Prav je imel.

Poznate Anžejevo pesem?
Da, slišal sem jo in zdela se mi je prav prijetna. Prepričan sem, da se bo dobro odrezal. Videl sem tudi njegov videospot, prav kul je. Na Malti je napravil dober vtis, zato upam, da nama bo šlo vse po sreči in da se bova v Grčiji dobro imela.

Ste slišali vse pesmi z Evrosonga?
Ne, ne čisto vseh. Toda glede na to, kaj sem slišal, sem prepričan, da bo letos tekma ostra, saj se bo pomerilo veliko različnih žanrov. Mislim, da bo dober šov, zmagovalec pa bo znan šele na finalnem večeru. Tiste tri minute, ki jih imamo na voljo, bodo res morale biti nekaj posebnega, da si bodo poslušalci pesem zapomnili in glasovali zanjo. Prepričan pa sem, da smo vsi nastopajoči na Evrosongu zmagovalci. Prav vsi smo že zmagali na nacionalnih izborih.

Seveda bomo prav vsi poskušali zmagati. Iskreno lahko rečem, da bi bilo zame nekaj izjemnega, če bi Malti pripel zmago. Eno leto bi praznovali! Tako majhna država smo in vsako leto smo tako blizu zmagi, pa nam nikoli ne uspe. Mogoče nam letos, nikoli se ne ve.

A če na Evrosong pogledamo drugače, ne samo kot na tekmovanje, ampak kot na največji šov sploh, saj ga spremlja več kot 400 milijonov gledalcev, je to zelo dobra prireditev. Vsem, ki se ga udeležujejo, pomeni ogromno priložnost. Še posebej za glasbenike, ki na njem nastopajo prvič, je to možnost, da se jim z Evrosongom odpre mednarodna kariera.

Če bi morali napovedati zmago, komu bi jo – razen seveda Malti?
Nič ne bi imel proti, če bi bila midva z Anžejem prvi in drugi – v kakršnem koli zaporedju že, saj je v redu fant. Ne, šalim se … ne vem. Zadnja leta so na njem zmagovale ženske. Mogoče pa je čas, da se na vrh prebijejo moški. Mogoče midva z Anžejem … (smeh)

Vsako leto se na Evrosongu pojavijo govorice o t. i. evrovizijski kuhinji, na kateri si določene države izmenjujejo točke. Skoraj vedno je vanje vpletena tudi Malta. Kako komentirate take govorice?
Zdi se mi, da se te govorice navadno nanašajo na podeljevanje glasov med sosednjimi državami. Toda Malta nima nobenih sosed. Mislim, da se enostavno vedno dobro odreže. Zato verjamem, da si simpatije občinstva pridobiš, če imaš dobro pesem in nastop. Če si poslušalcem in gledalcem všeč, bodo glasovali zate. Seveda obstajajo države, ki vsako leto točke podeljujejo svojim sosedam, a to tudi povsem javno priznajo. Malta pa je otoška država, sosed nima, poleg tega se vse sredozemske države, na primer Italija, Evrosonga sploh ne udeležujejo.

Če ugibate – katera država vam bo naklonila 12 točk?
Upam, da mi jih bo Slovenija. Zakaj pa ne? Tudi deset ali osem točk bi bilo čisto v redu.

Katera je vaša najljubša pesem z Evrosonga nasploh?
Seveda je najboljša Abba. Rad imam tudi Johnnyja Logana, danska brata Olsen, všeč mi je bila njuna pesem. Z njima je povezano tudi to, da sem sam nastopal na Danskem, ki mi je takrat dala 12 točk, edina od vseh držav, pa čeprav Danska ni Maltina soseda. Naštete pesmi so najbolj očitne, potem pa so tu še italijanske popevke, kot je na primer Volare.

Kako bi spremenili izbor za pesem Evrovizije, če bi ga lahko?
Evrosong je vsako leto večji. Prav za vse postaja pomemben. Zakaj? Vidite lahko, kako zmagovalci Evrosonga postanejo zvezde v domovini in Evropi nasploh. Nekateri od letošnjih tekmovalcev so na Evrosongu že nastopili in po zmagi na njem prodali na milijone svojih plošč, zato je povsem naravno, da se vračajo. Za vsakega je pomembno, da je del šova, ki ga spremlja 400 milijonov gledalcev. Da nastopaš na njem, je za vsakega pevca velika promocija. Če pogledate samo Malto – tako majhen otok je, da je za nas zelo pomembno, da se Evrosonga udeležujemo in na njem promoviramo sebe, svoje pesmi in svojo državo. Zdi se mi, da se bo Evrosong razvijal in rasel še naprej, saj na njem nastopa veliko zelo dobrih glasbenikov s kakovostnimi pesmimi. Počakajmo in videli bomo, kaj se bo zgodilo.

Toda vi na njem ne bi spremenili nič?
Če bi imel moč, da kaj spremenim, bi spremenil izide, če mi ne bodo všeč. Spremenil bi jih tako, da bi tudi leta 2007 gostila katera od sredozemskih držav. Da bi bilo na primer naslednje tekmovanje v Valletti!

M. T.

Iskreno lahko rečem, da bi bilo zame nekaj izjemnega, če bi Malti pripel zmago. Eno leto bi praznovali!

Fabrizio Faniello

Nič ne bi imel proti, če bi bila midva z Anžejem prvi in drugi – v kakršnem koli zaporedju že, saj je v redu fant.

Fabrizio Faniello