Primož Brezec bo poleg Raša Nesteroviča slovenski adut pod obročem. Foto: RTV SLO
Primož Brezec bo poleg Raša Nesteroviča slovenski adut pod obročem. Foto: RTV SLO
Primož Brezec
Brezec je z 216 cm najbolj trpel na dolgem letu proti Aziji, saj Košarkarska zveza Slovenije zaradi varčevanja svojim izbrancem na letalu ni privoščila poslovnega razreda. Foto: RTV SLO
LeBron James in Dwayne Wade
Američani hočejo letos po dolgem času spet do konca. Foto: Reuters
Carlos Cabezas
Španci so favoriti vsaj za medaljo. Foto: EPA

Sežančan, ki se je uveljavil v Ligi NBA, celo meni, da je Slovenija v ožjem krogu favoritov, saj ima kakovostne igralce. Treba pa bo seveda vsako tekmo odigrati resno in povsem zbrano, da se ne bi ponovile boleče epizode s številnih evropskih prvenstev, ko so Slovenijo premagovala drugo- ali tretjerazredna moštva.

Ste že bili kdaj na Japonskem?
Ne, prvič potujem tja. Veselim se, seveda pa še bolj igranja na svetovnem prvenstvu, kar je nekaj posebnega. Podobno sem se počutil, ko sem odhajal v ZDA v Ligo NBA.

Koga izmed tistih, ki jih ni na seznamu Aleša Pipana, najbolj pogrešate v ekipi?
Sem povsem zadovoljen s to dvanajsterico. Nima smisla kogar koli pogrešati. Kogar ni, smo ga sposobni nadomestiti njegov delež in s to mislijo gremo na svetovno prvenstvo. Brez skrbi, imamo kakovostne igralce.

Ste se na katerega nasprotnika še posebej pripravljali? V preteklosti ste pogosto pokleknili pri najlažjih nasprotnikih!
Že velikokrat smo dokazali, da lahko proti vsakomur zmagamo ali izgubimo, če nismo 100-odstotno skoncentrirani. Zaenkrat se na nasprotnike nismo pripravljali, to sledi v zadnjih štirih dneh pred prvo tekmo s Senegalom.

Jasno je, da so ZDA najmočnejše. Kaj mislite o njih?
Američani so se letos malce bolj resno lotili udeležbe na svetovnem prvenstu po neuspehih leta 2002 na prvenstvu v Indianapolisu in predlani na olimpijskih igrah. Gotovo bodo prišli na turnir dobro pripravljeni, z dvanajsterico superzvezdnikov. So eni glavnih favoritov in po mojem mnenju jih bo na poti vrnitve na svetovni prestol težko ustaviti.

Kateri ekipi pa sta v slovenski skupini najlažje premagljivi v boju za osmino finala?
Težko je o tem govoriti, nobena reprezentanca na prvenstvu ni slaba. Treba bo vsako tekmo vzeti resno in samo ob takem pristopu se lahko nadejamo dobrega izida.

Kdo bo v slovenski ekipi prevzel odgovornost v odločilnem napadu?
To je vprašanje za selektorja, ne bi rad dajal odgovora.

Favoritov za naslov je kar nekaj. Kdo so po vašem mnenju najresnejši kandidati za medalje?
Že na turnirju v Singapurju so nastopili sami favoriti za lovoriko - Španija, SČG in Argentina. Američane sem že omenil, v ožji krog pa štejem tudi našo reprezentanco.

Na Japonskem se boste morali tudi psihično pripraviti na tekme, kakšno mnenje imate o psihologih v športu?
Imam dobro izkušnjo iz Olimpije, ko smo delali z Alešem Vičičem. V NBA-ju tega ni, prav tako niti v reprezentanci nimamo psihologa.

T. O./RTV SLO