Stevo med akcijo. Foto:
Stevo med akcijo. Foto:
Stevova akademija
Stevo z veseljem pouči vse, ki jih tematika frizerstva in trendov zanima.
Frizura salona Stevo
Stevo je pristaš tega, da se pričeska do popolnosti ujema z obleko, mejkapom in izgledom na splošno.
Pričeska frizerskega studia Stevo
Stevova ekipa pogosto gostuje na najuglednejših modnih prireditvah po Sloveniji in tudi v tujini.
Gost v oddaji Dobro jutro, frizer Stevo Pavlovič
Stevo je pogosti gost oddaj, kjer deli svoja mnenja o pričeskah. Foto: RTV SLO

Je tisti mojster, ki ga redno videvamo na naših televizijskih zaslonih kot komentatorja pričesk znanih Slovencev.

Za MMC pa ni spregovoril le o tej vlogi, pač pa tudi o slovenskem smislu za modo (oziroma pomanjkanju le-tega), o krizi mode in koliko ekstravagance pri laseh je še dopustno.



Velikokrat vas vidimo kot gostujočega komentatorja pričesk slovenskih estradnikov v raznih oddajah. Se vam kdaj dogaja, da drugi komentirajo vašo pričesko?

Le stranke v salonu. Večini je všeč moja frizura, nekaterim pa tudi ne. Slišim tudi nasvete strank, kaj bi mi bolj ''pasalo''. Njihovi komentarji se mi zdijo zelo zabavni, tako da se dostikrat pohecamo iz moje frizure.

Je kateri izmed znanih Slovencev, ki ste jih javno okrcali, potem prišel v vaš salon, da se prepusti vam?

Redki so. Večina pa je spremenila frizuro. Posamezniki so me klicali in vprasali, kaj je potrebno spremeniti, potem pa so svojim frizerjem dali navodila. Sicer pa bi vsak frizer moral znati prepoznati oblike obraza in primerno oblikovati lase. Na žalost, jih je veliko, ki tega ne znajo.

Glede na to, da ste frizer, ali imate "poklicno deformacijo", da je prva stvar, ki jo opazite na človeku, frizura? So zaradi tega tisti, ki so z vami v družbi, kdaj nervozni?

Vedno najprej pogledam lase, potem obraz in drugo. Pri ženskah se še dodatno zadržim na določenih delih. Nekaterim ženskam je nerodno, ko me prepoznajo, in bi svoje lase najraje skrile. Veliko izmed njih pa jih izkoristi priložnost, da me vprašajo za nasvet za svojo obliko las ali barvo. Z veseljem vsaki ženski, kot seveda tudi moškemu, svetujem.

So ženske s kratkimi lasmi lahko ženske z veliko začetnico? Ali lahko izžarevajo ženskost v klasičnem pomenu besede?

Zelo kratki lasje zahtevajo dodelano celostno podobo in obvezno majkap. Sicer prekratko ostrižena ženska izgleda kot moški - vojak in mi to ni všeč. Ženske nikoli ne strižem z strojčkom za striženje las, ker je to skregano z mojo predstavo o ženski.

Kaj menite o modni smernici posnemanja - ko hočejo imeti vsi ljudje enako frizuro, kot jo vidijo na nekem zvezdniku (npr. pričeska Jennifer Aniston v 90 letih)?

Je že tako, da so individualci v veliki manjšini. Sistem ''me too'' deluje na vseh področjih, tudi pri laseh. Jaz raje frizuro prilagodim vsaki ženski posebej in ne strižem po fotografijah znanih ljudi.

Vemo, da sta velika modna minusa pri Slovencih strah pred spremembami in strah pred eksperimentiranjem/izstopanjem. Kaj pa bi izpostavili kot absoluten faux-pas, ki ga opažate pri pričeskah Slovencev?

Slovenci in Slovenke so nekoliko zadržani in se na splošno ne marajo preveč izpostavljati. Izjema so določeni krogi mlajše populacije. Pogrešam več svobode pri celostni podobi. Pri tem smo še daleč za, na primer, Italijani ali Francozi ... Velik minus pa je šablonski videz večine prebivalstva, tako na podeželju kot v mestih.

Bi lahko o frizuri včasih govorili kot o abstraktni sliki - smisel ima le za avtorja (frizerja), ne pa tudi za opazovalce?

To se dogaja pri frizerjih, katerim je važnejša ekstravagantna oblika kot estetika. Nekaj jih je tudi v Sloveniji, ki so sicer odlični v tem, kar delajo, toda brez smisla za osebo in njeno vizualno estetsko podobo. Pri osebi je pomembna ne samo oblika obraza, temveč celota - njen izgled, barve, ki jih nosi, mejkap, oblika obrvi, polt kože, nakit, čevlji ...

Ko danes gledamo razvoj in smernice pričesk skozi leta, se zgražamo nad natupiranimi lasmi 80 let, tudi na 70 leta ne gledamo ravno kot na ideal frizur. Verjetno bodo tudi današnje pričeske nekoč zastarele. Kam sploh še lahko gre razvoj? So bile vse dobre ideje že porabljene in bomo zdaj le še kopirali, kot se deloma dogaja tudi pri oblekah, filmih, umetniških slikah ...? Mar umetnost in domišljija izumirata?

Generalno gledano, je moda v krizi. Ni novih idej, vse se reciklira in skozi ''nove'' podobe, ki so že videne. Vedno manj je tudi individualnega oblikovanja, ker je globalizacija in konfekcijske multinacionalke, za katere delajo izdelke v Aziji, cenena delovna sila, ki so prevzele primat v svetovni modi. Modni kreatorji najemajo znane osebnosti, ker tako uspejo prodati svoje izdelke. Spremembe so le v materialih in ne v oblikovanju, kjer je v glavnem vse že odkrito in videno. Tudi na področju las je reciklaža že videnega. Največjo revolucijo je v 60 letih prejšnjega stoletja naredil Vidal Sassoon iz Londona, ki je postavil merila v striženju geometričnih oblik s škarjami. V začetku 80 let je punk moda pomenila naslednjo revolucijo, ki je izživela vse mogoče oblike pri kreiranju las. Zdaj je čas, ko velike multinacionalke delajo na kakovosti produktov za nego las. Torej, v prvem načrtu sta zdravje in kondicija ter ne več toliko oblika, ki je izrazito personalizirana. Drugače pa je trend bolj volumenoznih las v slogu Brigitte Bardot ali Sophie Loren, seveda dosti bolj svobodno in neformalno.

Še klasično vprašanje: En tuj in en domač frizer, ki je lahko za vzor mlajšim generacijam frizerjev. Nam zaupate tudi kako frizersko zvezdo, ki je precenjen/a?

Pri domačih je to definitivno Meta Podkrajsek, moja učiteljica. Ona je genij, ki še dolgo ne bo presežen v svojih idejah in kreativnosti. V tujini je to Jean Luc Mineti, kreativni direktor Alexander de Paris, enega največjih frizerjev v zgodovini. Sicer sam nimam več vzornikov, zdaj sem jaz marsikomu vzornik, kar me včasih zelo gane, saj vem, kako sem jaz vse svoje vzornike doživljal - kot velike heroje. Veliko pa je tudi velikih imen v svetu in v Sloveniji, ki so umetno narejena in sploh niso nadarjeni. Mediji, veze in poznanstva ter mame in očetje pa že poskrbijo, da javnost izve za te "pozerje", ki so le povprečni frizerji, toda veliki ego tripi.

K. S.