Tadej Valjavec še ni šel na kolo, odkar je končal Tour. V teh dneh je končno prost, česar je verjetno najbolj vesela žena Mateja, s katero septembra pričakujeta naraščaj. Foto: RTV SLO
Tadej Valjavec še ni šel na kolo, odkar je končal Tour. V teh dneh je končno prost, česar je verjetno najbolj vesela žena Mateja, s katero septembra pričakujeta naraščaj. Foto: RTV SLO
Oscar Pereiro (desno) in Floyd Landis
Tour je bila čudna dirka. Oscar Pereiro je celo nadoknadil polurni zaostanek in oblekel rumeno majico. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Vsaka kapljica je bila dragocena. Foto: RTV SLO
Floyd Landis
Floyd Landis bo zaradi dopinga najverjetneje ostal brez zmage. Foto: EPA

Najboljši slovenski kolesar je v pogovoru za MMC še enkrat podoživel kolesarsko Dirko po Franciji, ki jo je letos zaznamovala peklenska vročina. Na papirju je bil kapetan ekipe Lampre, vendar v resnici ni bilo tako. Morda prav zato v presežnikih govori o švicarskem Phonaku, kjer je preživel prejšnjo sezono. Preberite, zakaj je Tour posebna dirka in zakaj Floyda Landisa ne obsoja.

Giro in Tour v enem letu sta vas najbrž dodobra izpraznila. Menite, da ni pametno voziti obeh dirk v enem letu? Bi to ponovili naslednje leto?
Tega ne bom ponovil, če bodo v klubu to dovolili. Zagotovo te dve takšni dirki izpraznita. Saj je možno obe prevoziti, vendar si težko na obeh na vrhu. Giro je bila dobra podlaga za Tour, kar se tiče kilometrov in fizične priprave, težje pa je za glavo, za psiho, ker so to takšni napori, da psihično zelo trpiš.

Veliko ste že slišali o občutkih, ko zadnji dan Toura voziš po Elizejskih poljanah in te pozdravlja množica gledalcev. Kako ste doživeli to slovesno nedeljo, 23. julija?
To je bil najlepši konec dirke v moji karieri, je pa res, da če bi to doživel v mlajših letih, bi verjetno vseh teh devet krogov vozil s kurjo poltjo.

Zakaj je Tour tako drugačna dirka? Kaj te je navdušilo, kaj razočaralo?
Največja razlika je v vročini in pa v tem, da na Touru od prvega do zadnjega kolesarja vsak želi nekaj narediti ali se vsaj pokazati v TV-prenosu, medtem ko je na preostalih dveh dirkah vsaj 30 odstotkov kolesarjev tam zaradi priprave na kakšno drugo dirko. Pozitivno me je presenetilo ogromno število gledalcev in organizacija, negativno pa, da je bila to čudna dirka, ker si moral imeti ogromno sreče ali pa se po naključju znajti v pravem begu in si lahko nadoknadil celo polurni zaostanek, kot Pereiro.

Zablesteli ste v kraljevski 16. etapi in bili dolgo v igri za etapno zmago. Kasneje ste dejali, da je bil to samomor. Še vedno tako mislite?
Zagotovo je bil na neki način samomor, kajti če se ne bi udeležil bega, bi v cilj prišel pet minut prej. Res pa je, da sem s tem begom največ naredil na tem Touru in si pridobil veliko na imenu. Tudi sam si zdaj ne morem očitati, da nisem poskusil. V beg sem hotel iti že dan prej, vendar je ekipa poslala v ogenj Cunega. Še bolj sem računal na 16. etapo. Poskusil sem z napadom, a je Rasmussen narekoval premočan tempo.

Kaj se s specialisti za hribe dogaja med ravninskimi etapami? Je res, da takrat počivate?
Zame so ravninske etape še bolj stresne kot gorske, ker stalno preži nevarnost padcev, vetra ... Res pa je, da te etape po navadi sploh niso ravne, ampak so zelo razgibane.

Ste bili pri Lampreju res kapetan ali je bila taktika podrejena Damianu Cunegu, ki je na koncu osvojil majico najboljšega mladega kolesarja?
Na papirju sem bil kapetan, med dirko pa nisem imel kake posebne pomoči, čeprav tudi meni ni bilo treba delati za druge.

Je bil Cunego kdaj vaš vodonoša?
Ne, in mislim, da tudi nikoli ne bo.

Letošnji Tour je zaznamovala huda vročina. Koliko vode ste spili dnevno?
Težko rečem. Vsaka kapljica je bila dragocena.

Zakaj v bidonih ni več vode kot pol litra?
Že to je velika teža, ki nas ovira pri vožnji navkreber, tako da pod klancem včasih en bidon odvržemo, da smo čim lažji.

Veliko dopinških grešnikov je bilo v zadnjem času povezanih s Phonakom. Tudi Floyd Landis. Lani ste bili član Phonaka. Ste kaj posumili, da se dogajajo nepravilnosti?
Ne. Tudi z Landisom je še vse odprto, je pa res, da je imel prav Phonak zadnja leta največ težav z dopingom. Moje izkušnje s Phonakom so odlične in zame je bil to najboljši klub, v katerem sem do zdaj tekmoval.

Kako to, da ste do Landisa v izjavah tako prizanesljivi? Konec koncev vse kaže, da je goljufal!
Zato, ker sem videl njegovo delo oziroma odnos do treninga. Zelo veliko trenira in zelo specifično. Zame je v 17. etapi naredil spektakel, kot ga v zadnjih desetletjih ni naredil še nihče, niti Lance Armstrong. Nekateri ga obsojajo, češ da je nemogoče, da se je tako hitro pobral. Splošno pravilo v kolesarstvu je, da si dan potem, ko povsem odpoveš, kot prerojen, če se znaš dobro napolniti z energijo.

Menda je Landis večer pred 17. etapo spil večje količine viskija. Ste vedeli, da na ta način celi rane in ali tudi vi počnete kaj takega?
Ne, nisem vedel. Zase lahko rečem, da tega ne počnem in vsak večer po pogovoru z ženo najraje takoj zaspim.

Pa se včasih ne vprašate, v čem je smisel garanja? Lani so na Vuelti vzeli zmago Robertu Herasu, letos na Touru Landisu?
V takih primerih se marsikdaj vprašaš, če ima vse skupaj pravi smisel, še večkrat pa, zakaj smo ravno kolesarji toliko na udaru, ko vemo, da je v aferi v Španiji udeleženih veliko več preostalih športnikov.

T. O./RTV SLO