Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCteden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Andrej Stopar - Arhiv

Andrej Stopar "To ni Amerika, kakršna bi morala biti. To nismo mi."

S tem stavkom sta Joe Biden in njegov tabor na volitvah opozarjala na ameriške vrednote, ki naj bi jih Trumpovo obdobje potisnilo nekam ob rob. A podrobnejši pogled kaže, da je tovrstno zanikanje ena od ameriških stalnic.

Konec dolge nočne more

Andrej Stopar Konec dolge nočne more

Washington sovraži Donalda Trumpa. Noben protest, niti preimenovanje dela 16. ulice pred Belo hišo v Trg Življenja temnopoltih štejejo (BLM Plaza), ni tega pokazal tako očitno kot veselje Washingtončanov ob zmagi Joeja Bidna.

Delirij

Andrej Stopar Delirij

Pozni oktober je nekaj dni pred volitvami končno razkril težko pričakovano veliko presenečenje, ki naj bi ga po napovedih prinesel. Nekaj, kar bo ali bi vsaj lahko ključno vplivalo na izid volitev.

Prazna šarada ali poučna predstava?

Andrej Stopar Prazna šarada ali poučna predstava?

"Prav imate, ljudje so tako zelo različni. Nekoč sem na primer peljal vrhovno sodnico Sonio Sotomayor. S prijateljico sta šli v gledališče. Ves čas sta klepetali o stripih. Si predstavljate, da je mogoče o tem razpravljati? Mislim, tako … Intelektualno?

Superman iz Bele hiše

Andrej Stopar Superman iz Bele hiše

"Danes ob 18.30 bom zapustil Klinični center Walterja Reeda. Resnično dobro se počutim! Ne bojte se covida. Naj ne prevlada v vašem življenju. V času Trumpove vlade smo razvili nekaj resnično dobrih zdravil. Počutim se bolje kot pred 20 leti!"

Težko pričakovani oktober

Andrej Stopar Težko pričakovani oktober

"Moja žena Jill in jaz moliva za predsednikovo hitro okrevanje. Ne gre za politiko, ampak odločni opomin vsem nam, da je treba ta virus jemati resno",je izjavil demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

Večja od življenja

Andrej Stopar Večja od življenja

Nekateri ljudje so veliki. So pa tudi takšni, ki so večji od življenja. Ni jih veliko. Še manj je takšnih, za katere ni dvoma, da so s svojo veličino prerasli meje lastne eksistence še pred smrtjo. Ruth Bader Ginsburg (1933–2020) je bila ena takšnih.

Privid pretekle normalnosti

Kolumna Andreja Stoparja Privid pretekle normalnosti

"Biden spominja ljudi, kakšen bi bil videti in kako bi zvenel John F. Kennedy, če bi še živel.

Trkanje na Bidnova vrata

Andrej Stopar Trkanje na Bidnova vrata

"Prijazno z vaše strani, da ste me sprejeli, in zelo mi je bila všeč najina izmenjava pogledov. Upam, da bom lahko še kdaj obiskal vašo lepo in zanimivo deželo v bolj srečnih okoliščinah."

V krčmi Pri veselem poštarju

Andrej Stopar V krčmi Pri veselem poštarju

"Tako je videti demokracija," je vzklikala množica pod mojim oknom. Nato so se zaslišali poki in policijske sirene. Poleteli so zabojniki s časopisi. Nekaj jih je zagorelo. Jutro je razkrilo, da je bil nečesa kriv tudi bankomat banke v pritličju stavbe.

Andrej Stopar "Upam, da bom videl nekaj, kar je vredno mojega denarja."

Starejši gospod v smokingu in njegova žena, dogodku primerno oborožena s koljejem in krzneno štolo, sta se v preddverju Metropolitanske opere v New Yorku široko smehljala v kamero. Bilo je pred leti, pred eno od premier z Renée Fleming.

Metamorfoza

Andrej Stopar Metamorfoza

"Glede trenutno najpomembnejše teme, koronavirusa, se zdi, da v tem trenutku razmer ne obvladuje najbolje niti v pogledu ukrepov niti v pogledu politike. Sedi in govori, da je edini razlog, da imamo več primerov, ker testiramo več ljudi ..."

Sinkretizem. Nevednost. Zlonamernost.

Andrej Stopar Sinkretizem. Nevednost. Zlonamernost.

"Mislim, da mnogi izmed tistih, ki danes podirajo kipe, nimajo pojma, za čigav kip sploh gre, kaj prestavlja in kdo je sploh upodobljen. Zdaj se celo ozirajo proti Jezusu Kristusu, Abrahamu Lincolnu, Thomasu Jeffersonu.

Andrej Stopar "Ne morem dihati! I can't breathe!"

Ves teden, kot da se je zgostil v eno samo frazo. "Ne morem dihati!"

Trkanje od spodaj

Andrej Stopar Trkanje od spodaj

Ko mislimo, da smo dosegli dno, zmeraj nekdo potrka od spodaj. Misel ni nova, niti posebej izvirna, še manj moja. Je pa aktualna.

Prezgodaj je reči

Andrej Stopar Prezgodaj je reči

Nekdanji kitajski premier in zunanji minister Ču Enlaj (1949–1976) je na vprašanje, kako ocenjuje francosko revolucijo leta 1789, odgovoril z znamenitim stavkom: "Prezgodaj je reči".

Andrej Stopar "A mensch"

"We need a mensch. Potrebujemo Človeka," je zapisal rabin Michael Beals iz Delawara. V mislih je imel Joeja Bidna, ki je pred časom pretresel vrlega rabina.

Hvala, gospa Warren!

Kolumna Andreja Stoparja Hvala, gospa Warren!

"Že na začetku so mi rekli, da ima ta podvig zgolj dve poti, napredno, ki jo zaseda Bernie Sanders, in zmerno, namenjeno Josephu Bidnu. Da ni prostora za nikogar drugega. Prepričana sem bila, da to ne drži. Ampak očitno sem se motila."

O ameriškem socializmu, Titaniku in gospe Iceberg

Andrej Stopar O ameriškem socializmu, Titaniku in gospe Iceberg

"Mislim, da gre za veliko zmago Bernieja Sandersa. Bomo videli, kako se bo izšlo. Še velikokrat bo moral zmagati. Upam pa, da bodo z njim pošteno ravnali. Odkrito povedano, vseeno mi je, proti komu bom kandidiral.

Združene države Amerike: Anatomija političnega trenutka

Andrej Stopar Združene države Amerike: Anatomija političnega trenutka

"Heeeeej! A čakate name?" se je rezek ženski glas razlegel od stopnišča Meredith Halla Univerze Drake v Des Moinesu, kjer se nahaja Oddelek za politične študije. "Sem rekla, da bo takoj prišla," se je namuznila študentka za mizo v kotu na hodniku.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov