Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Časi so taki, da je treba pr***** paziti, kaj govorimo, v demokraciji smo in človek nikdar ne ve, kje ga čaka kazen, ker svobodo govora vzame preveč zares. Vzgojili smo si generacijo skrajno ne******** politikov, občutljivih kot le kaj, ki pa nimajo težav, ko je treba žaliti tiste, ki razmišljajo drugače od njih. Zdaj so prišli na briljantno idejo, da bi nas lahko kaznovali že, če se nekdo počuti prizadetega, ko sliši kakšno na svoj račun.

Že to, da si takšno zaščito omislijo politiki, je kar precej tr******. Politiki so pač tisti del družbe, ki mora imeti za odtenek bolj trdo kožo, ko gre za kritiko. Tako so večkrat odločila domača in evropska sodišča. Ampak že tovariš Tito je na bombaškem procesu pred skoraj sto leti rekel, da ne priznaje ovaj sud, in zakaj bi najzvestejši sledilci njegovih povojnih pristopov danes ravnali kaj drugače? Ve se, kdo je na oblasti, in tisti, ki je na oblasti, ima vedno prav. Tudi, kadar nima.

Da pa se discipliniranja nacije na takšen način lotijo vladajoči, no, to je pa cinično in spre********. Raven komuniciranja v javnosti je sicer v strmem padcu zadnjih vsaj dvajset let, a če je kakšna vladna garnitura temu trendu dala izrazit pospešek, je to vl*** ****** *****. Zmerjanje, zasmehovanje drugače mislečih, vnašanje brutalnosti in vulgarnosti, zajedljivost – to je nova normalnost. In da si posebne zaščite zaželijo tisti, ki so vsemu temu na široko odprli vrata javnega prostora, je vsaj podcenjujoče do inteligence lastnih državljanov. Zato je težko za verodostojno imeti početje ************ ministra, ki želi zaostrovanje zakonodaje s področja javnega reda in miru, če ta isti minister v enem samem tvitu sindikaliste kar počez označi za le****, v javni komunikaciji pa operira z izrazi, kot sv**** in podobno.

Je že res, da bi nam vsem skupaj koristilo nekaj več manir. Lažje bi živeli in več prostora bi bilo za soočenje resničnih argumentov. Ampak začeti bo treba na vrhu. Zato, ******** ********, disciplinirajte in obrzdajte najprej sebe, potem se ukvarjajte še z nami, ne**********, kakor smo. Če vam bo ostalo še kaj energije in ne boste že preveč izčrpani.

Kolumna: Antiša Korljan

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.