Antiša Korljan. Foto: Televizija Slovenija
Antiša Korljan. Foto: Televizija Slovenija

Pri vrhu so tudi sendviči in voda Zdravka Počivalška ali pa vrsta težko razumljivih nastopov Milana Kreka. Dobivajo pa imenovani tudi resno konkurenco!

V ospredje se namreč prebija ambiciozna šolska ministrica Simona Kustec, ki je zablestela z izjavo o tem, kako so nekajstoevrske kazni mariborskim dijakom vstopnica v odraslost in da upa, da bodo sprejeli odgovornost za svoja dejanja. Pozor, tega ni rekel vodja katerega od represivnih ministrstev, pač pa ministrica za šolstvo, po izobrazbi družboslovka in po poklicu univerzitetna profesorica. Je lahko še kaj bolj narobe?

Izjava seveda kaže na popolnoma zgrešeno pojmovanje tega, kako se v resnici vstopa v odraslost. Če že, namreč vstopanje v odraslost izzove kazen kakšnega starša, ne pa uniformirancev. Ampak dobro, vsak po svoje, ministrica pa s policisti.

Kaže pa ta izjava še na nekaj drugega, resnejšega. Namreč na to, da je preganjanje nestrinjanja dobilo domovinsko pravico tudi v stranki, ki je šla v našo iliberalno vlado s parolo o tem, da bo njen – pozor! – liberalni korektiv.

Ampak gospa ministrica! Kaj liberalnega vidite v policijskem preganjanju komaj – če sploh že – polnoletnih otrok? Tega vendar ni počela niti milica konec osemdesetih, ko so množice prav takšnih fantov in deklet na ulicah zahtevale izpustitev vašega današnjega šefa iz zapora. 30 let pozneje pri nas proteste, ki so v demokracijah nekaj samoumevnega, preganjajo in ovirajo ne le policisti in vojaki, štango jim držite tudi vi kot prva dama šolskega sistema.

Če naj šolski sistem "proizvaja" samostojne, skeptične in razmišljujoče posameznike, je policijsko kaznovanje tistih, ki dvignejo glave in izrazijo mnenje, korak v nasprotno smer. Ministrica Simona Kustec je temu prikimala.

Kolumna: Antiša Korljan

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.