Kobe Bryant. Je prišel čas za še en njegov vzpon? Foto: EPA
Kobe Bryant. Je prišel čas za še en njegov vzpon? Foto: EPA
Kevin Durant
Kevin Durant bo zaradi poškodbe izpustil prvih šest do osem tednov. Foto: EPA

Sloviti ameriški športni medij že nekaj let pred začetkom sezone Lige NBA objavlja lestvico najboljših košarkarjev. Lestvico sestavlja več kot 210 novinarjev in strokovnjakov, ki pokrivajo dogajanje v najmočnejši ligi na svetu. Ti so lani Kobeja Bryanta postavili na 25. mesto, kar je povzročilo silen izbruh.

Petkratni prvak Lige NBA se je odzval precej užaljeno. Svojo profilno sliko na Twitterju je najprej obarval popolnoma v črno, nato pa izpisal številko 1225 (kjer naj bi 12 pomenilo 12. mesto, ki so ga ESPN-ovi strokovnjaki namenili Lakersom v rangiranju ekip v Zahodni konferenci, 25 pa Bryantovo mesto na posamezni lestvici).

Pred začetkom letošnje sezone je Bryant padel še 15 mest nižje. Njegov letošnji odziv je bil podoben, novinarje je namreč označil za idiote. A sloviti Jezernik ni edini, ki ga je zmotila lestvica.

ESPN-ova druščina je večno drugega Kevina Duranta tokrat uvrstila na osmo mesto. Zvezdniku Oklahome se je sicer spet obetalo drugo mesto, a se je tik pred začetkom sezone poškodoval, kar ga je stalo šest mest. Oziroma v besedah ocenjevalcev: "Ko govorimo o možnostih za naslov prvaka, MVP-nagrade ali naši lestvici, so poškodbe pomemben dejavnik. To po poškodbi desne noge zdaj ugotavlja tako KD kot njegovi navijači. Namesto, da bi vadil svoje mete, raje slika selfije."

Durant ni bil tako oster kot Bryant, a osmo mesto ga je vseeno prizadelo, saj je hitro tvitnil: "Obvladam tako selfije kot metanje na koš, to se ne bo nikoli spremenilo. Ta trenutek počnem oboje." Svoj čivk je pozneje sicer zbrisal.

Čustva so del športa.

Čustva dajejo športu prepotreben ton, energijo, barvo, okus. Dajejo občutek, da je šport pomemben. Kako pomemben je v resnici? Je velik posel in hkrati cirkus, ki žanje veliko pozornosti. Pozornost pa prinaša denar, ki se vrača v še več pozornosti. Zato mediji uživamo pri sestavljanju raznih (objektivnih in subjektivnih) lestvic.

Je prek 200 komentatorjev, ki se redno ukvarjajo z Ligo NBA, idiotov, ki imajo osebno agendo v podobi trganja lika in dela Kobeja Bryanta? Prav gotovo ne. Lanska uvrstitev se je pozneje izkazala kot opravičena, sploh zaradi poškodbe, ki ima pri omenjenem lestvičenju pomembno vlogo. Bryant je imel v sezoni 2013/2014 v statistiki vpisanih le šest tekem in drugo najnižje povprečje točk in odstotek meta iz igre v svoji 18-letni karieri.

Čustva so koristna. Če jih športnik zna pretvoriti v motivacijo, ne pa osebno zamero ali vojno.