Wayne Rooney se je po šestem rdečem kartonu v svoji karieri spet znašel v središču angleških nogometnih medijev. Foto: Reuters
Wayne Rooney se je po šestem rdečem kartonu v svoji karieri spet znašel v središču angleških nogometnih medijev. Foto: Reuters
Dan Gilbert
V mednarodnem športu je močno odmevala izjava Dana Gilberta, ko je LeBron James leta 2010 zapustil njegov Cleveland: 'Osebno vam zagotavljam, da bo Cleveland osvojil naslov prvaka, preden bo samooklicani Kralj postal prvak. To lahko vzamete kot dejstvo. Navijači Clevelanda, preprosto si ne zaslužite tako strahopetne izdaje. Ta poteza sebičneža in izdajalca nam je dvignila motivacijo na raven, ki je ni še nihče izkusil. Nekateri ljudje mislijo, da gredo lahko v nebesa, ne da bi morali umreti. Oprostite, ampak to se ne da. Ta šokantna poteza nelojalnosti od "izbranca", ki je odraščal v našem mestu, je ravno nasprotna od tistega, kar bi morali učiti naše otroke.' LeBron James se je letos poleti vrnil v Cleveland, vmes pa z Miamijem osvojil dva naslova prvaka. Foto: Reuters
Peyton Manning
Ryan Leaf je bil leta 1998 za Peytonom Manningom kot drugi izbran na NFL-naboru. Ob tem je ponosno izjavil: 'Veselim se 15-letne kariere v Ligi NFL, nekaj obiskov Super Bowla in parad po San Diegu.' Njegova kariera se je neslavno končala po 25 tekmah, 14 podajah za zadetek in 36 prestreženih podajah. Foto: Reuters
Terry Venables
Nekdanji trener Barcelone in Tottenhama ter angleški selektor Terry Venables pred finalom Lige prvakov 2009 med Barcelono in Manchester Unitedom napovedal: 'Messi je odličen igralec na desni strani, a Ronaldo je odličen na desni, levi in na sredini, hkrati pa gole dosega tudi z glavo. Tega Messi ne more storiti, tudi če si da na glavo kapo.' Končni izid je bil 2:0 za Barcelono, Messi pa je gol dosegel z glavo. Foto: EPA

Izjave se vedno lahko vrnejo kot bumerang. Enemu izmed takšnih primerov smo bili priča prejšnji teden. Nogometaši Manchester Uniteda so v soboto premagali West Ham z 2:1. Že po nekaj minutah tekme je rdeče vrage v vodstvo popeljal kapetan Wayne Rooney. Isti igralec je po uri igre po neumnem in nespametnem prekršku prejel rdeči karton.

Izjava, ki je odmevala: Sem zrel nogometaš
Sosledje dogodkov je bilo v primeru Rooney ironično. Dan pozneje je namreč The Sunday Times objavil intervju, ki je bil opravljen nekaj dni pred dvobojem United - West Ham. Angleški napadalec je v pogovoru med drugim izjavil: "Če primerjam svojo igro s prvimi leti na Old Traffordu, sem danes veliko zrelejši. V tem času sem se veliko naučil. Dobro poznam svojo vlogo in nalogo. Sem zrel nogometaš."

Izjave iz slovenskega športa
Zaradi nezrelega prekrška je v hipu postal tema številnih člankov na Otoku. Rooney pa je v našem zapisu izhodiščna točka, da poiščemo še nekatere primere iz slovenskega športa, ki so se zgodili v bližnji preteklosti in so se pozneje izkazali za netočne. V nekaterih primerih gre za klasične napovedi športnih izidov, v drugih pa zgolj za osebna stališča. Seveda gre le za nekaj primerov, ki so razporejeni po časovnem ključu. Vabljeni ste h komentiranju in dodajanju svojih primerov.

1. Igor E. Bergant: Naravna katastrofa
Citat: Samo potres lahko še prepreči zmago Slovenije (Bergantovo razmišljanje iz leta 2012).
Kdaj: 13. 6. 2000
Razplet: Slovenija je na evropskem prvenstvu svoj debi dočakala proti Jugoslaviji. Začelo se je sanjsko - varovanci Srečka Katanca so vodili že s 3:0, ko je Bergant izjavil znani citat. Razplet je dobro znan, tekma se je končala z izidom 3:3, naravna katastrofa pa je trajala le šest minut ...
2. Zoran Janković: Union Olimpija na Final 4
Citat: Olimpija bo igrala na zaključnem turnirju evrolige v sezoni 2009/10 v novi dvorani v Ljubljani.
Kdaj: 10. 11. 2007
Razplet: Nova dvorana Stožice je prvo tekmo gostila 10. 8. 2010, ko je Slovenija gostila aktualne svetovne prvake Špance. Olimpija je bila v sezoni 2009/2010 daleč od zaključnega turnirja, saj je od desetih tekem dobila le eno. Letos bo Ljubljana že drugo leto brez nastopa v Evroligi.
3. Brane Oblak: O Matjažu Keku
Citat: Matjaž Kek me je razočaral, ker je tipičen libero, ki je igral za Maribor in nabijal žoge iz igrišča. Igral je večinoma bunker in bil alibi igralec.
Kdaj: 24. 11. 2007
Razplet: Nekdanji slovenski selektor v začetku ni preveč cenil dosežkov svojega naslednika Matjaža Keka. Ta je nato popeljal Slovenijo na svetovno prvenstvo v Južno Afriko, uspešno trenersko delo pa zadnja leta nadaljuje v Rijeki, s katero je letos osvojil hrvaški pokal in superpokal, klub pa dvakrat popeljal do Evropske lige.
4. Joc Pečečnik: Olimpija v Ligi prvakov
Citat: Naš strateški cilj je Interblock Olimpija s Katancem na novem bežigrajskem stadionu leta 2010 v Ligi prvakov.
Kdaj: 14. 2. 2008
Razplet: Projekt Interblock je kmalu po tem citatu propadel, Bežigrajski stadion je še vedno razvalina, noben ljubljanski nogometni klub v tem času ni nastopil v kvalifikacijah za Ligo prvakov, je pa to ravno v tej sezoni še drugič uspelo Mariboru.
5. Gašper Vinčec: Šteje le medalja
Citat: Mi Slovenčki se vedno pokakamo v hlače. Poskušal bom dokazati nasprotno. Četrto ali šesto mesto, to ne pomeni nič. Domov je treba prinesti medaljo.
Kdaj: 15. 8. 2008
Razplet: Gašper Vinčec sodi v kategorijo najboljših slovenskih jadralcev, saj je v finnu osvojil medaljo tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu. Omenjen citat je izjavil tik pred zadnjo regato na OI 2008, kjer je še lovil medaljo. Na koncu je osvojil sedmo mesto. V njegov razred je nato prestopil Vasilij Žbogar, s čimer je krivulja njegovih uspehov strmo padla.
6. Saša Vujačić: Zlati cilji na EP-ju 2009
Citat: Cilj na EP-ju mora biti zlata kolajna. Vsi želimo na vrh, zato igramo košarko. Če se bomo odzvali vsi najboljši, če bomo vsi na isti strani, potem je ta cilj uresničljiv.
Kdaj: 17. 1. 2009
Razplet: Bilo je v mesecih pred EP-jem 2009, ko je v Sloveniji vladalo pozitivno vzdušje pred turnirjem na Poljskem. Tam je Slovenija res dosegla največji uspeh v članski konkurenci (sploh edini preboj v polfinale). Saša Vujačić je priprave v slovenskem dresu res začel, a po odločitvi selektorja Zdovca ostal brez udeležbe na EP-ju. Takrat je tudi sklenil, da nikoli več ne bo igral za Slovenijo.
7. Primož Kozmus: Svetovni rekord
Citat: Želim si spet daljših metov in svetovni rekord do leta 2012, kot sem napovedal.
Kdaj: 17. 8. 2009
Razplet: Kozmus je bil takrat na vrhuncu svoje moči. Postal je svetovni prvak v metu kladiva, leto predtem je postal olimpijski prvak. A sledilo je obdobje, v katerem je večkrat obrnil ploščo. Le nekaj dni po pogumni izjavi je namreč napovedal upokojitev, ki pa jo je kmalu tudi prekinil. Od takrat je mejo 80 metrov premagal le enkrat.
8. Franci Božič: Tavares v Bayern
Citat: Maribor nima ne igre in ne igralcev. Pardon, ima Tavaresa. Čudim se, kako da ga veliki klubi še niso odkrili, še zlasti nemški z Bayernom na čelu. Mislim, da bi Bavarci z njim dobili novega, boljšega Elberja. Maribor pa vsaj pet milijonov evrov v blagajno. Resnici na ljubo: tako sijajnega igralca, kot je Tavares, zelo povprečni Maribor niti ne potrebuje.
Kdaj: 8. 10. 2009
Razplet: Marcos Tavares za Maribor igra od leta 2008. Nemški serijski pravak Bayern za usluge v Braziliji rojenega napadalca nikoli ni pokazal zanimanja. Na drugi strani se je "povprečni" Maribor razvil v zelo kakovosten evropski klub, Tavares pa je z naskokom postal najboljši klubski strelec v evropskih tekmovanjih.
9. Zlatko Zahović: Zmaga nad Italijo z 2:0
Citat: Zmagali bomo z lahkoto, 2:0 bo. Slovenija bo imela žogo v svoji posesti 70 odstotkov časa. Pretiravam? Ne. Rad imam in spoštujem italijanski nogomet, vendar imate v tem trenutku preveč težav.
Kdaj: 23. 3. 2011
Razplet: Šlo je za obračun v kvalifikacijah za Euro 2012. Obračun v Ljubljani se je nato končal z zmago Italije z 1:0.
10. Nastja Kolar: Zanima me le številka 1
Citat: V mislih nimam drugega mesta, samo prvo mesto na svetu. Samo enico vidim pred seboj. Nič drugega.
Kdaj: 13. 10. 2011
Razplet: Obetavna slovenska teniška igralka je svoje ambicije sporočila skoraj pred tremi leti, ko je na lestvici WTA zasedala 251. mesto. Danes na isti lestvici zaseda 211. mesto. Pri 20 letih ima pred seboj še veliko let. Morda ji njen veliki cilj uspe, a danes je v vrhunskem tenisu veliko težje prodreti na veliko sceno, kot je bilo to, denimo, v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja.

PS: Seznam niti slučajno ni namenjen žaljenju akterjev, ki so podali izjave. Le priča o tem, da je šport - navsezadnje samo življenje - nepredvidljivo. Tudi avtorju teh vrstic se je večkrat pripetilo, da je določen športni dogodek napovedal povsem napačno. Januarja 2011 sem, denimo, tako pred tekmo končnice Lige NFL med Seattlom in New Orleansom zapisal: "Razlika v kakovosti je enostavno prevelika ... Visoka zmaga za New Orleans." Na koncu je slavil Seattle. Dve leti pozneje je zgradil šampionsko ekipo in osvojil naslov prvaka.