Jurij Tepeš se je v Planici veselil 10. zmage v karieri. Obe posamični je dosegel na planiški velikanki, pomagal pa je prav pri vseh osmih ekipnih zmagah slovenske reprezentance. Foto: EPA
Jurij Tepeš se je v Planici veselil 10. zmage v karieri. Obe posamični je dosegel na planiški velikanki, pomagal pa je prav pri vseh osmih ekipnih zmagah slovenske reprezentance. Foto: EPA
Prevc premagal Freunda, ne pa tudi Tepeša

Seveda se je šalil in spomnil zgolj na odmevni citat s tretje tekme novoletne turneje, na kateri je najboljši slovenski skakalec te generacije izgubil možnost za zmago na turneji štirih skakalnic.

A kdo ali kaj sploh je šampion? Slovar slovenskega knjižnega jezika besedo opredeli kot "posameznika ali moštvo, ki na višjem ali končnem, odločilnem tekmovanju doseže prvo mesto; je prvak". Torej bi po končnem scenariju, v katerem je Prevc osvojil mali globus za zmago v poletih in za las ostal brez bolj čislanega velikega, lahko sklepali, da vendarle (še) ni šampion?

Jasno je nekaj, golo premetavanje številk, osvojenih točk in preštevanje medalj seveda ni dovolj. Številke so le orodje, ki pomagajo ustvariti neko podobo, oceno in interpretacijo.

Zadnja finala sezon v Planici seveda takoj spomnita na konec 90. let, ko je slovenski narod romal pod Ponce, da je častil in čislal tekmovalca, ki v svojih vitrinah ima dva velika kristalna globusa. Primož Peterka je dosegel tudi tisto, kar je Prevc po finalu sam priznal, da mu manjka - osvojil je več zmag.

Peterka je globusa osvojil kot najstnik, nadaljevanje kariere je bilo kljub redkim prebliskom bistveno manj uspešno, a se je v kolektivno podzavest vseeno zapisal kot skakalni šampion. Zasluženo.

Ena izmed nepisanih odlik šampiona pa je prav gotovo, da se zna po porazih pobrati. Sezona s svetovnim rekordom in malim globusom seveda ni poraz, a vrhunski športnik teži in mora težiti k samemu vrhu, napredku in iskanju rezerv, stopicanje na mestu namreč pomeni nazadovanje. Po prvih izjavah po koncu sezone se ni bati, da Peter ne bi skušal iskati rezerv.

Morda je nedelja pri kom pustila kanček grenkega priokusa, saj sta Prevc in Tina Maze ostala brez globusov, a ne pozabimo na zmagi Jurija Tepeša in Jakova Faka. Predvsem pa ne pozabimo na celotno zimsko sezono. Vprašanje, kdaj bodo slovenski športniki v eni zimi osvojili osem medalj na svetovnih prvenstvih (od tega štiri zlate medalje), v svetovnem pokalu nanizali 17 zmag, kar štirje športniki v štirih različnih športih pa skupni seštevek svetovnega pokala končali med prvimi tremi ... Če to ni šampionsko?

Prevc premagal Freunda, ne pa tudi Tepeša