Jakov Fak je drugič osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Jakov Fak je drugič osvojil naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
števec medalj
Slovenski športniki so v zadnjih štirih letih na velikih tekmovanjih (SP + OI) osvojili več medalj kot v prvih 20 letih skupaj (28:26). V letih poletnih olimpijskih iger (2012, 2008 ...) je sicer na sporedu bistveno manj SP-jev (le v biatlonu in smučarskih poletih). Kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič

Slovenski športniki so na prvih šestih zimskih olimpijskih igrah pod slovensko zastavo skupaj osvojili sedem medalj. To vsoto so presegli na enih samih igrah v Sočiju, kjer je končna bera štela kar osem medalj. Čudež? Enkratni dogodek?

V resnici gre za gibanje, ki se je začelo pred štirimi leti, ko so slovenski športniki na svetovnih prvenstvih v zimskih olimpijskih športih skupaj osvojili kar šest medalj (prejšnji rekord je znašal tri), in to v štirih različnih športih (prej največ dveh). In to gibanje se je nadaljevalo - predlani je število medalj zraslo na sedem, letos pa je končna številka - po zlati medalji biatlonca Jakova Faka - osem (podrobnosti so v grafu na desni strani).

Po številu medalj je bila tako plodovitejša le lanska sezona, ko je končna vsota medalj znašala devet (zadnjo je ob ruski osmerici prispeval Peter Prevc na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu).

Gibanje z drugimi besedami lahko opišemo tudi takole: slovenski športniki so v zadnjih štirih zimah na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih skupaj osvojili več medalj (28) kot skupaj v prvih 20 letih (26)!

Jasno vprašanje je seveda: Kaj sledi? Se bo krivulja po Gaussu "normalno" spustila proti najnižjim naravnim številkam? Ali bo vztrajala blizu dvomestnim številkam? Seveda je kar nekaj odvisnega od (ne)nadaljevanja kariere Tine Maze, ki je od leta 2010 v zbirko vedno prispevala po vsaj dve medalji, a veseli predvsem pisana sestava stolpcev na desni strani, ki pričajo o pestrosti slovenskih junakov. Nenazadnje - kar štirje tekmovalci lahko v štirih različnih športih skupnega seštevka svetovnega pokala sezono končajo med najboljšimi tremi, kar je res prvovrsten uspeh.

Zavedati se je treba tudi, da so medalje (kot najoptipljivejši rezultat) bolj kot ne kumulativni rezultat celotne kariere in ne treningov v zadnji sezoni. Predvsem pa - v več primerih tudi odraz individualnih poti, ki niso bile vezane in odvisne (samo) od Smučarske zveze Slovenije. Ni skrivnost, da ima ta nemalo finančnih težav. In učinek tega bo opazen šele v prihodnjih generacijah.