Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Ne mine teden ali še bolje dan, da ne bi globoko zajemali sapo ob bizarkah, ki nam jih na različnih kanalih redno odmerja premier Janša. Teoriji, zakaj to počne, sta vsaj dve.

Ena teorija je, da pride prav vsak tvit za preusmerjanje pozornosti javnosti od tega, da krivulja okuženih in mrtvih zaradi novega koronavirusa še kar raste. Pada pa druga. Krivulja zaupanja v vlado. Da se razumemo, skoraj povsod po svetu je stanje zelo resno, ampak tako slabo, kot je zadnje tedne v Sloveniji, ni nikjer drugje. Po številu mrtvih na milijon prebivalstva smo na žalostnem vrhu svetovne lestvice.

Druga teorija, zakaj toliko enega tvitanja in zmerjanja, pa govori o internacionalizaciji trumpizma. Ponavljanje laži za lažjo in nekaj se bo že prijelo. Že nekaj časa smo namreč priča zelo nevarnemu trendu razbijanja enotnosti evropskega konvoja. Voditeljem z avtoritarnimi težnjami, ki radi ignorirajo voljo ljudstva, teptajo človekove pravice, rušijo demokratične institucije in vladavino prava, močan EU seveda ne gre v kontekst. S tem imajo in so imeli težave Putin, Erdogan in z ekonomsko močno Evropo tudi Trump. Zakaj? Zato, ker je lažje manipulirati z osamljenimi državicami kot pa močnim blokom.

Vzhodnoevropejci nismo polagali temeljnih kamnov v evropsko hišo, smo pa žal v zadnjem času med najbolj gorečimi rušilci enotnosti tega projekta. Slovenske vlade so bile doslej bolj ali manj na pravi, zdaj pa se bojim, da smo na napačni strani zgodovine. In to tik pred predsedovanjem Svetu EU-ja. Ker eno je biti prepoznaven, drugo pa, biti prepoznaven po rušilnosti, in ne konstruktivnosti.

In če se bo to še dolgo nadaljevalo, državljanke in državljani Slovenije ne bomo več le z maskami na obrazih hodili po svetu, da se skrijemo pred posledicami t. i. aktivne diplomacije in škodo, ki se dela Sloveniji na mednarodni sceni, se bomo morali kmalu začeti pokrivati z vrečami.

Kolumna: Nataša Briški

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.