Nataša Briški. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Nataša Briški. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Ugotovili pa tri stvari: napredek, do katerega je prišlo po padcu Berlinskega zidu, je tako rekoč izničen, na svetu je vse več in več diktatur in vse več držav drsi v avtokracijo.

Med državami v vzhodni Evropi, kjer so zaznali občuten zaton demokracije, so: Belorusija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Srbija in Slovenija. V še bolj "krasni" družbi pa smo, ko izpostavljajo države sveta, ki v zadnjih treh letih najhitreje drsijo v avtokracijo: Afganistan, Slonokoščena obala, Tunizija, Mjanmar in Slovenija.

Če se vam zdi, da Slovenija res ne sodi v našteto družbo, bo treba na volitve. Potem zvoniti bo pač prepozno. V okolju, ki je tako toksično in razdeljeno, kot je danes Slovenija, kjer so naši in so vaši, kjer naj bi opozicija predstavljala eksistencialno grožnjo, ko se ne zaupa in ne verjame nikomur več, namreč tisti, ki "dobro v srcu mislijo", z izgovorom, da "rešujejo narod", grobo teptajo demokracijo, vladavino prava in človekove pravice.

Česa se avtokrati najprej lotevajo? Ker, seveda, dobro v srcu mislijo. Civilna družba, se je izkazalo, je po navadi prva na udaru. Sledita vladna cenzura medijev ter obče nadlegovanje novinarjev in novinark. Slovenija danes je šolski primer tega. Kdor je zadnji dve leti živel v Sloveniji in njegove ali njene medijske diete ne sestavljajo zgolj režimska blebetala ruske sorte, tiste sorte, ki recimo brutalen Putinov napad na Ukrajino ljudstvu doma prodaja, kot da je Rusija tista, ki je napadena in da v Rusiji bombardirajo porodnišnice …, tisti in tista ve, da aktualna vlada civilne družbe žive ne prenese, ve, da so finančno skoraj izstradali STA, in s tesnobo gleda prevzem RTV-ja ter trganje kritičnih oddaj pri živem telesu. Da o pogromu, ki ga izvajajo koprive na družbenih omrežjih proti vsem, ki si drznejo kritizirati hrabrega vodjo, niti ne govorim. Nedvomno, ker dobro v srcu mislijo.

24. april je zadnja možnost, da se ustavi ta teror dobrega. Kot pravijo v kampanji Gremo volit, "globina gorja bo sicer višja od Triglava".

Kolumna: Nataša Briški

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.