Lionel Messi, Steph Curry, Novak Đoković in Peter Prevc so najboljši v svojem športu. Prepričljivo najboljši. Foto: EPA
Lionel Messi, Steph Curry, Novak Đoković in Peter Prevc so najboljši v svojem športu. Prepričljivo najboljši. Foto: EPA

pa velja tudi za suverene športne prvake.

Če na športno panogo pogledamo kot klasično piramido, je jasno, da pod njo stojijo ogromne množice mladih nadobudnežev. Z leti, razvojem je konkurenca vse ožja, na vrhu je lahko (praviloma) le en sam. Kljub širokemu konkurenčnemu potencialu je še kako zanimivo, da je v tem trenutku sama špička izjemno dominantno v lasti enega samega tekmovalca.

Zadnji primer, ki je v zadnjih mesecih še kako zaznamoval Slovenijo, so seveda smučarski skoki. Peter Prevc piše najbolj dominantno sezono v zgodovini svetovnega pokala. V Almatyju si je že zagotovil veliki kristalni globus, izenačil rekord po številu zmag, naslednja v vrsti sta število točk in stopničk v eni sezoni. Dva odra in 185 točk mu še manjkata do Gregorja Schlierenzauerja, ker pa je na voljo še šest tekem, je favorit, da najmanj izenači oba dosežka, če ne tudi popravi.

A če imata smučarski skoki in alpsko smučanje (kjer se Marcelu Hirscherju nasmiha rekordni peti zaporedni veliki globus, Lindsey Vonn je podrla precej rekordov Annemarie Moser Pröll, Tina Maze zbrala neverjetnih 2.414 točk) relativno majhno bazo tekmovalcev (sploh v svetovnem pogledu), pa podobno dominacijo vidimo tudi v precej bolj zastopanih športih. Eden izmed teh je prav gotovo tenis, kjer že dolgo prepričljivo vladata Novak Đoković in Serena Williams. Enako dominantno je pred leti kraljeval Roger Federer, prav tako pa atlet Usain Bolt.

Enak trend je opaziti tudi v ekipnih športih, ki so praviloma še precej bolj konkurenčni in tudi težje merljivi. V posamičnih športih je prvak en sam, ekipo pa sestavlja precej več pomembnih členov. Kljub milijonom nogometašev in košarkarjev pa v tem trenutku na rešetu kot enotno najboljša ostaneta le Lionel Messi in Steph Curry.

Najboljši tekmovalci imajo v izhodišču (vsaj teoretično) precej podobno izhodišče, ki jim omogoča podoben razvoj in uspeh. Iz tega naslova bi pričakoval večjo izenačenost in pretočnost na samem vrhu. A očitno odločajo tudi druge malenkosti, kot so nikoli usahljiva motivacija, psihična stabilnost in trdna osebnost. Ter seveda genialnost, zaradi česar rečemo, da se tak šampion rodi le enkrat na 100 let. Očitno se pogosteje.