Peter Prevc prepričljivo vodi tudi v seštevku poletov, v katerem je osvojil zadnja dva globusa. Foto: BoBo
Peter Prevc prepričljivo vodi tudi v seštevku poletov, v katerem je osvojil zadnja dva globusa. Foto: BoBo
17. zmaga Petra Prevca

Na obeh vrhuncih sezone je končal na prvem mestu - osvojil je namreč novoletno turnejo in zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v poletih. Glede na to, da še nikomur do zdaj v eni sezoni ni uspelo povezati omenjenih zmag z velikim kristalnim globusom, je jasno, da je sezona 2015/2016 nekaj posebnega.

Drame v boju za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala letos ne bo, zato pa smo priča Prevčevemu boju z zgodovino. Do konca sezone je na koledarju še 11 tekem. V njegovi statistiki se bleščijo številke 11 zmag, 16 stopničk in 1.574 točk. Do poprave absolutnih rekordov, ki jih je v sezoni 2008/2009 postavil Gregor Schlierenzauer, ga ločijo le še:

- tri zmage
- pet stopničk
- 510 točk

Peter Prevc je sredi sezone po enem od številnih uspehov na pol v šali dejal, da novinarje očitno zanimajo le še zmage. S svojimi uspehi je tako razvadil javnost, da četrto mesto nehote deluje kot neuspeh. In ko četrto mesto spada med najslabše uvrstitve sezone, je jasno, da se piše posebna zgodba.

Nekaj takih smo v zimskih svetovnih pokalih že videli. Spomnimo se le Tine Maze in njenih 2.414 točk. A zgodovina nas uči, da so take sezone res nekaj posebnega. Izjema. Ko smo že pri Tini Maze, ta je v svoji drugi najboljši sezoni svetovnega pokala zbrala 1.531 točk - oziroma kar 883 manj od svojega rekorda. Skakalni dominator Schlierenzauer je edini skakalec, ki je do zdaj premagal 2.000 točk. V svoji drugi najboljši sezoni mu je do rekorda zmanjkalo 463 točk. Tako sijajne in redke so sezone, kot jo letos piše Peter. Zato jih je treba še bolj ceniti.

Razplet lanskega svetovnega pokala, letošnja prevlada in osebnost Petra Prevca so glavni vzrok rekordni gledanosti tega atraktivnega športa na televizijskih zaslonih in temu, da je letošnja Planica skorajda razprodana. Uspehi so za seboj potegnili marsikaj, kar lahko zmoti športnikovo psiho: na eni strani je to prav gotovo silno zanimanje javnosti, medijev in sponzorjev, na drugi strani pa vsa srenja strokovnjakov študira in išče vzroke prevladi. Skromnost, osredotočenost in zavedanje, da se vsaka tekma začenja z ničle, so temelji, zaradi katerih Prevc tudi v nemirnih trenutkih žanje uspehe. Po zadnji tekmi v Vikersundu se tako ni spogledoval z mislijo na kristal, ki ga skorajda že čaka v Planici, ampak po regeneracijskem treningu, ki naj bi ga osvežil. S tem želi držati visoko raven forme vse do tekem pod Poncami, kjer bo lahko v miru potegnil črto pod sezono in se šele takrat primerjal z zgodovino.

Šampionsko.

PS: Prevc ima po 19 tekmah 1.574 točk. Schlierenzauer jih je v rekordni sezoni osvojil 1.520 točk.

17. zmaga Petra Prevca