Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO
Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO

Ni kriva samo vlada, a ukrepi so njeni. In njeno je tudi nezaupanje ljudi vanje. Če bo le-to vplivalo še na nizko cepljenost, bo še slabše, tako zdravje kot politika.

Za življenja gre, a to očitno ni dovolj za nova razmerja v parlamentu. Premier projektu KUL celo mirno očita tisto, kar sam že počne: v času epidemije udejanja stare politične cilje in družbene zamere. Institucije demokracije so na udaru, a se še držijo. A če bodo stebri demokracije še padali, bo šla tudi streha, kot je dejal g. Vesel.

Bo odločila covidna korupcija? Za zdaj ne. Prvo razkritje ocene Računskega sodišča v glasilu kapitala Delu govori le o neučinkovitosti vlade. Namesto 13 sumljivih pogodb pa so nam vrgli medijsko kost samopašnosti mladih covidnih podjetnikov. Res sta idejna sinova Počivalška in Gantarja; ta je večkrat pohvalil dober posel. A botri tega posla sta tudi vladi liberalcev Cerarja in Šarca, ki v petih letih nista vzpostavili enotnega državnega sistema javnega naročanja.

Skratka, niso glavni problem testne palčke in posnetki mehiškega rajanja podjetnih mladcev, ampak (poleg vseh drugih privatizacij) privatizacija zdravstva, ki jo podpira g. Gantar, še vedno eden stebrov stranke g. Erjavca, t. i. reševalca demokracije. Iz te vreče črvive moke pa res ne bo novega kruha, razen če si lahko predstavljamo vlado, v kateri bi bili Erjavec, Gantar, Počivalšek in Mesec.

Torej niso vsi enaki. Je pa zares drugačnih premalo. In usodno je vprašanje, ali so stare stranke opozicije sploh pripravljene korenito spremeniti sistem, ki je desetletja omogočal zlorabe tako srednje levih kot srednje in skrajno desnih vladavin. Lahko noč in srečno.

Kolumna: Igor Vidmar

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.