Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO
Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO

Bodo ukinjene, če dobimo KUL vlado, v kateri bo tudi DeSUS?

Tudi izkoriščanje virusa ne popušča: protestiranje bo po novem skrajno nevarno, pa ne za okužbo, ampak za žiroračun. In ker so vojaške investicije menda nujne tudi v času epidemije, referenduma ne bo, ljudska volja ne šteje. Ob tem dobiva premierjevo razhajanje z Evropsko unijo glede vladavine prava lokalen pomen.

Ali je torej evropska praksa vladavine prava nedotakljiva dogma? Naslednji citat ni premierjev tvit ali z Nove24, ampak z nemškega portala Social Europe: "Ko je Evropska komisija mižala pred avtokratskimi kršitvami (vladavine prava), je poškodovala same normativne temelje EU-ja in tako podprla očitno zlorabo oblasti voditeljev več članic." A poleg Janševe so pred tem mižale tudi druge vlade, npr. ob evronemškem avtokratskem spodkopavanju grške demokracije po zmagi Sirize.

In če naj bi šlo res za vladavino prava in ugled države, se vprašajmo: nas je stara, urejena Evropska unija (ideal naših liberalcev) bolj spoštovala, potem ko je nejanševa vlada ugodila zahtevam evrobirokratov za presežno dokapitalizacijo bank in privatizacijsko razprodajo? Kaj še! S pomočjo domačih kolaborantov so nas veselo opetnajstili, da ne rečem okradli, ker v evroneoliberalnem kapitalizmu škandalozne prodaje Heliosa ali NKBM-ja niso kraja, ampak normalen posel po črki vladavine prava. Te kritike EU-ja v premierjevem pismu Evropski uniji ni, a ni je tudi v političnih in akademskih kritikah njegovega pisma.

Vse to je na vrhuncu covidne krize seveda manj pomembno. A kriza bo minila, vlada tudi, in če ne bo korenito drugačne politike, vključno z bolj suverenim odnosom do Evropske unije, bomo spet v krasnem starem svetu. Do prihodnje krize. Lahko noč in srečno.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.