Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO
Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO

Oboje. Virus ni lažna vest ali zarota elite, je nevarna stvarnost. Kako nevaren še bo za družbo, gospodarstvo in demokracijo, pa je najbolj odvisno od države, oblasti in posebej od zaupanja državljanov vanjo. Švedske pri nas ne more biti, oblastniki se med sabo radi družijo točno tako, kot prepovedujejo državljanom.

In predvsem, če naj bomo državljani znova in še bolj disciplinirani in solidarni, moramo zaupati, da bo oblast v krizi delovala dosledno v skupno dobro vseh. In zakonito. In se ne bo okoriščala. Kaj pa imamo? Škandal nabave zaščitne opreme še odmeva, pa so že tu parcela ministra Hojsa in Petrolove delnice ministra Vizjaka, pa še norčevanja premierja in g. Hojsa iz institucije odstopa.

Tudi kadrovanje je še kar enostrankarsko, sploh ko gre za preprečevanje preiskav neodvisnih institucij FURS-a in NPU-ja. Prihaja tudi nova alanfordovska davčna reforma v korist bogatejših: je vse to delo v dobro vseh ali oblastniška samovolja, pohlep in izkoriščanje krize?

Kajti tudi sporočilo proračunskih razmerij je jasno: dobili ste pet lepih svežnjev covidpomoči, pa turistične bombone, sprijaznite se z manj denarja za znanost in kulturo, s privatizacijami, skratka, s premikanjem družbene strukture na desno in z orbanizacijo. Spoštovani, nismo zelo dobri državljani – čast kolesarjem in kolesarkam –, a si le zaslužimo boljšo vlado.

Ampak zakona iz časa prejšnjih janšističnih vlad, ki omogoča hitro zamenjavo državnih funkcionarjev, srednje leve vlade niso spremenile, tudi niso uvedle enotnega sistema javnega naročanja, ki bi preprečil sistemsko korupcijo, niso ukinile slabe banke ali spremenile zakona o medijih, so pa že davčno razbremenjevale bogatejše. Skratka, zaslužimo si tudi boljšo opozicijo – čast izjemi. Lahko noč in srečno.

Kolumna: Igor Vidmar

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.