Foto: Reuters
Foto: Reuters

In če smo na eni strani priče določenim znakom emancipacije, ženske so na primer po stoletjih molka množično spregovorile o spolnem nasilju, po drugi strani opazujemo nezadržen vzpon populizma ter s tem povezane avtoritarne težnje po podrejanju žensk in kratenju priborjenih pravic.

Letos je spraševanje o položaju žensk težko kot še nikoli. Kaj nasloviti, kateri vidik izpostaviti? Je to porast nasilja v družini, grozljiva črna kronika in ignoranca problema s strani države, je to revščina številnih prekark, študentk, kulturnih delavk, raziskovalk, mater samohranilk, je to drastično povečan obseg neplačanega gospodinjskega dela v času karanten, so to nezaščitene, izkoriščane in podplačane zdravstvene delavke, pa trgovke in ženske, zaposlene v skrbstvenih poklicih, ki so stale v prvih bojnih linijah boja s covidom, ali je to porast sovražnega govora, mizoginije, seksizma, osebnih diskreditacij žensk v javni sferi ter napadov na novinarke?

Glasovi preteklega leta so glasovi izmučenih in od dela v nemogočih razmerah izčrpanih žensk, pa glasovi pogumnih Poljakinj, ki so se neuklonljivo zoperstavile maršu patriarhata, spodbujenega z vladajočo konservativno politiko. Glasovi preteklega leta so Američanke, ki so porazile trumpizem, pa gledališke igralke tako imenovane balkanske regije, ki so glasno in neusmiljeno na ogled postavile spolne predatorje ter jasno povedale: dovolj je!

Glas preteklega leta je tudi več kot 7 tisoč podpisov podpore spremembi definicije posilstva, plod trdega dela številnih prostovoljk, ki so v enem samem tednu dosegle tisto, česar plačani politiki ni uspelo v dveh letih. Glasovi preteklega leta so žal tudi tviteraški vulgarizmi, uperjeni v ženske s strani vidnih predstavnikov družbe in politične elite. In ne nazadnje je to tudi zgovoren molk žensk v samem političnem vrhu, ki bi morale biti letos najbolj glasne.

Čeprav Evropska unija članicam nalaga, da v načrt za okrevanje po pandemiji vključijo vidik enakosti spolov, temelj demokratične družbe, je pri nas le tri dni pred praznikom žensk, na vladnem posvetu o prihodnosti Evrope sedela izključno druščina dobro znanih gospodov. Klub moških. Zasedba brez ene same ženske. Kaj torej nasloviti ob letošnjem 8. marcu.? Očitno osnove.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.