Peter Prevc s svojo peto medaljo na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Peter Prevc s svojo peto medaljo na velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Veter zmagal, Prevcu bronasta medalje
Prevcu bronasta medalja v poletih

Leta 1972 je Planica organizirala prvo svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, od takrat na svetovnih prvenstvih obstajajo tri velike posamične tekme (na srednji in veliki napravi ter letalnici) ter dve na olimpijskih igrah (na srednji in veliki napravi). V spodnji tabeli je omenjena šesterica.

SkakalecMedaljeObdobjeLeta
Matti Nykänen5-3-5=131982-19905
Simon Ammann6-1-2=92002-20118
Jens Weissflog4-2-3=91984-19944
Gregor Schlierenzauer2-3-2=72008-20133
Jari Puikkonen2-2-2=61980-19895
Peter Prevc0-2-3=52013-20141

Opomba: V drugem stolpcu je navedena žlahtnost vseh posamičnih medalj na velikih tekmovanjih, v tretjem stolpcu je obdobje osvajanja medalj, v zadnjem pa število let, ki jih je posamezen skakalec potreboval, da je osvojil medalje na vseh petih tekmah.

V zadnjih dveh sezonah so imeli smučarji skakalci na voljo pet velikih tekem, prav na vseh je medalje osvojil le Peter Prevc. Kje je razlaga tega fenomena? Kakšen je recept? "Jaz si nikoli za cilj ne postavim kolajne. Sem človek, ki gre po poti, in hočem na njej čim večkrat presenetiti. Ko dosežem en cilj, grem naprej. Nazaj se niti nočem ozirati, ampak vedno gledam le naprej," je skromno izjavil po zadnji v nizu petih medalj.

V formi, ki prinaša medalje na velikih tekmovanjih, je tako rekoč ves čas delovanja trenerja Gorana Janusa. Po prvi medalji bi lahko najbrž posegel že v Vikersundu 2012, a se takrat svetovnega prvenstva v poletih ni mogel udeležiti zaradi poškodbe, ki jo je staknil pri padcu na letalnici v Oberstdorfu. Njegova mirnost je zdaj že tako pregovorna, da bi v SSKJ-u ob tem geslu lahko mirno dodali njegovo sliko. Mirnost izvira tudi iz njegovega zgornjega citata, ki v ospredje ne postavlja sladke reakcije (kolajno), ampak samo akcijo (smučarski skok).

Njegov pogled seže naprej. In tam "naprej" je kljub zvenečemu peterčku še ogromno stvari, ki ga brez dvoma lahko samo motivirajo. Pogled na tabelo kaže, da še vedno čaka na zlato medaljo. Medalje so izvrsten uspeh, a kakor se je po olimpijskem srebru slikovito izrazil deskar Žan Košir, so zmage tisto, česar si želijo vrhunski tekmovalci.

Knjiga uspehov slovenskega športa je izjemno debela in bogata, a v resnici premore malo serijskih zmagovalcev, ki so po najvišji stopnički segali kot za stavo. V smučarskih skokih ta primat zagotovo pripada Primožu Peterki, ki je v poltretji zimi nanizal 13 zmag za svetovni pokal, osvojil dva velika kristalna globusa in zmago na novoletni turneji. To pa so zagotovo cilji, v katere na svoji poti v daljavi zre Peter Prevc. Jih je sposoben doseči? Morda celo preseči? Na podlagi njegove sicer kratke kariere v to verjamem. A še bolj sem prepričan, da je psihično tako dozorel, da ga opitost z uspehi ne bo sklatila z začrtane poti.

Veter zmagal, Prevcu bronasta medalje
Prevcu bronasta medalja v poletih