Tina Maze en krog lahko prečrta, a ostali so še štirje. Foto: Reuters
Tina Maze en krog lahko prečrta, a ostali so še štirje. Foto: Reuters
Intervju s Tino Maze
Razplet superkombinacije ni osrečil Mazejeve

Ta vloga je na ženski superkombinaciji pripadla Tini Maze. Črnjanka je bila po polovici preizkušnje še na tretjem mestu, ki je napovedovalo njeno tretjo olimpijsko medaljo, ta pa ji je na koncu ušla za vsega desetinko sekunde.

Izgubljena priložnost prav gotovo boli. Tina je šampionka, ki lahko poseže po medalji prav v vsaki disciplini, a majhna konkurenca v boju za odličja in odličen smukaški nastop sta prava razloga, da gre res za zamujeno priložnost.

Tega se v taboru najboljše smučarke lanske sezone dobro zavedajo. Črnjanka in vodja njene ekipe Andrea Massi sta v cilju delovala (razumljivo) razočarano, a krivde za neuspeh nista prelagala na mehkejši spodnji del smuka ali dejavnik Julie Mancuso, ki se je spet od nekje vzela (seveda, saj so vendar olimpijske igre).

Medaljo sta odnesli dve napaki - manjša v spodnjem delu smuka in večja v podobi izgube ritma v zgornjem delu slaloma. A to je le začetek dvotedenskega druženja na smučišču Roza Hutor nad Sočijem, kjer so na razpolago še štirje kompleti medalj. Gospodična 2.000 točk pa je z vsemi treningi napovedala, da gre z njo resno računati v obeh hitrih disciplinah - začenši na sredinem smuku.

Julia Mancuso v letošnji sezoni ni posegla višje od sedmega mesta, slalomske točke je zadnjič osvojila pred dvema letoma, a za vratom ima novo olimpijsko medaljo, še s tretjih iger zapored. Po tekmi je dejala, da medalje v superkombinaciji sicer ni pričakovala, a odkrito povedala, da je v Soči prišla po olimpijsko medaljo. Natančno, po zlato olimpijsko medaljo.

Ne vem, ali se bo v domovino res vrnila z zlatom, prav gotovo pa se bo vrnila z medaljo. In ravno ta "ubijalski" pristop včasih pogrešam od vrhunskih slovenskih športnikov. Če si v igri za sam vrh, ga potem tudi skušaj osvojiti z vsako trohico atoma, energije, moči in želje. Ne dvomim, da Tina Maze na olimpijske igre ni prišla z željo, da osvoji vseh pet medalj (tega seveda nikoli ne bo rekla v javnosti), a trdno sem prepričan, da je bil to cilj njene ekipe. In verjamem, da je zdaj število štiri. Le tak pristop na koncu lahko prinese uspeh.

Iz Sočija

Intervju s Tino Maze
Razplet superkombinacije ni osrečil Mazejeve