Privrženci Francoisa Hollanda so slavili pozno v noč. Bastilja je približno 40 minut po polnoči, po prihodu izvoljenega novega predsednik republike, dobesedno eksplodirala, piše RTV-jev dopisnik iz Pariza Matjaž Trošt. Foto: EPA
Privrženci Francoisa Hollanda so slavili pozno v noč. Bastilja je približno 40 minut po polnoči, po prihodu izvoljenega novega predsednik republike, dobesedno eksplodirala, piše RTV-jev dopisnik iz Pariza Matjaž Trošt. Foto: EPA

Na Bastiljo so se nato začele zgrinjati nepregledne množice. Prepevanje ''On va gagner!'' (Zmagali bomo) je zamenjala ''Sarkozy, c'est fini!'' (Sarkozy, konec je!). Neki šaljivci so namesto francoske zastave paradirali z nizozemsko (Hollande!) trobojnico.

Francija bo dobila novega predsednika. Volilna kampanja je potekala v znamenju gospodarske krize in brezposelnosti in tudi zaostrene retorike glede vprašanja priseljevanja. Kako se bo Francija soočila s krizo in socialnimi nemiri ter kako bo izid volitev vplival na odnose Francije z Nemčijo in drugimi članicami Evropske unije? O tem v oddaji Studio ob 17h. Vabljeni k poslušanju.

V zraku je bilo čutiti olajšanje, med preštevilnimi mladimi nekakšno novo upanje, da bo prihodnost bolj svetla. Da so državljani prižgali tisto luč na koncu predora, ki je bila zaradi varčevalnih ukrepov izklopljena. Prepevanje himne sredi širokih avenij, prazni taksiji na postajališčih, ker so se vozniki očitno pridružili veselici.

Privrženci Francoisa Hollanda so slavili pozno v noč. Bastilja je približno 40 minut po polnoči, po prihodu izvoljenega novega predsednik republike, dobesedno eksplodirala. Obljuba, da bo predsednik vseh. In Marseljeza.

Dobra novica za Evropo?
Nekateri so bili že sinoči pripravljeni staviti, da je francoski socialistični in socialni veter, ki bo prevetril Elizejsko palačo zgolj začetek, ki se obetajo drugod po Evropi, kjer da od varčevanja utrujeni volivci le čakajo svojo priložnost. Sinoči je Hollande privržencem dejal, da "varčevanje ne more več biti edina možnost" za Evropo. Več politikov levosredinskih strank v Franciji in drugod je spremembo v Elizejsko palačo označilo za dobro novico za Evropo.

Nedvomno bo zanimivo spremljati odgovor na vprašanje, kolikšen sploh bo vpliv novega, nedvomno manj karizmatičnega francoskega predsednika, glede na to, da je smer varčevanja že začrtana. Hollande bržčas ne bo mogel iti v bitko proti fiskalnemu paktu, saj mu, denimo, tudi na evropski levici sporočajo, da bi bil tak pristop napačen.
Sinoči je vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt zapisal, da se"nič ne bo zgodilo brez fiskalne konsolidacije". Hollande je po izvolitvi že govoril z nemško kanclerko, očitno pa namerava Berlin obiskati praktično takoj po prisegi, ki bo 15. maja. V tem pogledu je Hollande delno že dal vedeti, da sprejema pravila igre, prav tako, da ve, kje bi se jih dalo nemara vsaj delno premakniti. Spremembe? Udarec politiki nemške kanclerke? Bomo videli.

Francoski državljani so včeraj dali košarico slogu in politiki Nicolasa Sarkozyja. Protisarkozyjstvu, če se sme tovrstno besedo preprosto prenesti iz žargonske francoščine. Sarkozy je košarico sprejel trezno, gosposko.
"Francoski narod se je odločil. Francois Hollande je predsednik Francije in treba ga je spoštovati," je Sarkozy dejal svojim privržencem. Znova je volil velik del francoskih volilnih upravičencev, približno štiri petine francoskega volilnega telesa. Ljudje, s katerimi sem imel možnost včeraj govoriti, so dajali vedeti, da demokracijo, volitve, možnost odločanja, sooblikovanja politik in usmeritev jemljejo zelo resno. "Ker je pomembno."

Iz Pariza za MMC