Volivci Marine Le Pen se lahko izkažejo za jeziček na tehtnici. Foto: EPA
Volivci Marine Le Pen se lahko izkažejo za jeziček na tehtnici. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Nepriljubljeni Sarkozy je pred težko nalogo - privabiti volivce tako (skrajne) desnice kot sredine. Foto: EPA
Sarkozy snubi desnico
V 2. krog Hollande in Sarkozy

Zmaga socialista Francoisa Hollanda v prvem krogu boja za Elizejske poljane je bila pričakovana, marsikdo pa je bil presenečen nad odstotkom glasov, ki jih je dobila voditeljica skrajne desnice (sama želi sicer stranko rešiti te besedne zveze) Marine Le Pen.

Voditeljica Nacionalne fronte je v nedeljo dobila več kot 18 odstotkov glasov, tem glasovom pa namerava zdaj prisluhniti Sarkozy.

Sarkozy, ki mu grozi, da bo prvi francoski predsednik v zadnjih treh desetletjih, ki mu ni uspelo osvojiti še drugega mandata, je dejal, da je "treba dati odgovor" volivcem skrajne desnice.

"Treba je spoštovati glas teh volivcev, naša naloga je, da jih slišimo. To je glas krize, na katerega je treba odgovoriti," je dejal Sarkozy, ki računa na glasove volivcev Le Penove, čeprav ta še ni povedala, ali bo pred drugim krogom javno podprla Sarkozyja.

Na odličen rezultat Le Penove – dosegla je najboljši izid v zgodovini stranke in izboljšala celo izid svojega očeta Jean-Marieja iz leta 2002, ki se mu je tedaj sicer uspelo uvrstiti v drugi krog – sta se odzvala tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in nemška kanclerka Angela Merkel, ki sta opozorila, da populistična politika ogroža Evropo.

Odločilno vlogo v boju za zmago bi lahko imelo televizijsko soočenje med Hollandom in Sarkozyjem, ki se ga bolj veseli in je celo znova predlagal, da bi se s Hollandom pred drugim krogom pomerila v treh televizijskih soočenjih.

"Zdaj je treba razpravljati pred Francozi, projekt proti projektu, osebnost proti osebnosti, izkušnje proti izkušnjam. Francozi imajo pravico vedeti, Hollande ne sme bežati," je dejal Sarkozy. Zmagovalec prvega kroga je predlog že zavrnil, saj naj bi bilo v Franciji tradicija eno soočenje.

Bo Francija po 17 letih dobila socialističnega predsednika?
Za 1. maj je Sarkozy napovedal tudi veliko praznovanje praznika dela, "za vse tiste, ki trdo delajo, ki ne soglašajo več s tem, da tisti, ki ne delajo, zaslužijo več kot tisti, ki delajo".

Hollande je v prvem krogu zbral 28,63 odstotka glasov, Sarkozy pa 27,03. Prvič se je zgodilo, da je trenutni predsednik izgubil v prvem krogu. Javnomnenjske ankete kažejo, da se bo moral 6. maja posloviti s predsedniškega položaja, Hollande pa naj bi postal prvi socialistični predsednik v Franciji po 17 letih.

Sarkozy snubi desnico
V 2. krog Hollande in Sarkozy